De Volta Limburg Classic keert dit jaar eindelijk terug op de internationale kalender. Nadat de editie van 2020 werd geschrapt vanwege de pandemie, traden in juli vorig jaar meerdere Zuid-Limburgse beken en rivieren uit hun oevers. De torenhoge wateroverlast zorgde opnieuw voor een annulering van de koers. Dit jaar lijken alle sterren echter goed te staan en wordt er voor het eerst sinds 2019 weer gekoerst op de onbekende heuvels rond Eijsden.
Tom Dumoulin
Laat daar dan ook direct het grote verschil zijn met de Amstel Gold Race, veelal gezien als de pater familias van de koers in Zuid-Limburg. De welbekende scherprechters van de Bloesemklassieker ontbreken veelal in de Volta en vice versa. Verwacht geen Keutenberg, Eyserbosweg of Cauberg op het decor van de voormalige Hel van het Mergelland. De renners zullen het moeten doen met heuvels als het Mheerelindje, de Kutersteenweg en de Koning van Spanje.
Ook wordt er een uitstap gemaakt naar de Belgische Voerstreek, waar onder meer de prachtige Kasteelstraat wordt bedwongen. Deze klim eindigt op de taalgrens en slingert zich vanuit Teuven een weg naar boven. Het zwaartepunt (12%) ligt vlak na de voet en over 1.250 meter klimt het wegdek gemiddeld aan 7,7%. Het machtige Kasteel van Beusdael passeren de renners in de afdaling.
Het Mheerelindje mag zich een trainingscol van Tom Dumoulin – al is dit zijn absolute favoriet -noemen en lijkt de ultieme scherprechter te zijn. Kort (550 meter), maar krachtig (maximaal 12%, gemiddeld 7,9%) vanuit Noorbeek in de richting van Mheer. Is de Limburgse klepper in staat om zijn perfecte parcourskennis hier te verzilveren nu hij voor het eerst sinds 2012 weer meedoet aan de Volta Limburg Classic?
Koning van Spanje
De Koning van Spanje (1700 meter) vormt tezamen met de meer bekende Gulperberg een ware tweetrapsraket. Liefst 3x laven de renners zich aan de prachtige vergezichten die hier waar te nemen zijn, al zullen ze daar niet mee bezig zijn. De Koning van Spanje, gelegen aan de rand van Gulpen, is zéér onregelmatig (maximaal 10%, gemiddeld 4,5%) en kent een bijzondere geschiedenis, al dan niet te nemen met een korrel zout.
Het meest voor de hand liggende verhaal, maar pertinent onwaar, is dat wat op een bord van ‘Staatsbosbeheer’ staat vermeld, halverwege de beklimming:
“De meest aannemelijke verklaring voor de naam ‘Koning van Spanje’ stamt uit de Tachtigjarige Oorlog (1569-1648), hoewel nergens hard bewijs hiervoor te vinden is. De Hertog van Parma is in 1978 zijn zegetocht begonnen met de verovering van Limbourg, Dalhem en Valkenburg. Vervolgens is de Hertogin het voorjaar van 1579 begonnen met het beleg van Maastricht. Tijd genoeg dus voor een kampement op deze locatie. Dat de toenmalige Koning van Spanje Filips II hier zou zijn geweest is onwaarschijnlijk. Hij is in 1569 naar Spanje vertrokken en nooit meer naar de Nederlanden teruggekeerd.”
Felix Rutten
Dan is er ook nog Felix Rutten, beroemd Limburgs schrijver, die in 1918 een poging waagde om de raadselachtige naam te ontleden in zijn boek ‘Ons Mooie Nederland: Limburg’.
“Elders over de Geul, midden in de rythmenvaart van het deinende veld, rijst een paviljoenvormige boomengroep, die aan de episoden van den tachtigjarigen oorlog haar naam ‘de Koning van Spanje’ dankt. De vorst heeft er gerust, zegt de sage, en liet er zich in zijn helm, of in zijn zwaardschede, een dronk uit de Gulp brengen.”
Het bewijs dat verhalen nog wel eens verdraaid worden, blijkt uit het onderstaande fragment (citaat uit het boek ‘Over de heuvels’) dat eveneens de naam Koning van Spanje verklaart aan de hand van een bomengroep. Ditmaal wordt er echter teruggevoerd naar de Franse Tijd, aan het begin van de 19e eeuw.
“Op last van Napoleon plantte de heer van Kasteel Neubourg op een heuvel een aantal eiken in de vorm van een kroon. In de volksmond ging dit vervolgens de Koning van Spanje heten.”
Raadselachtig
Achter de werkelijke waarheid omtrent de Koning van Spanje zullen we hoogstwaarschijnlijk niet komen, maar deze raadselachtigheid maakt de beklimming spannender dan dat hij in werkelijkheid blijkt te zijn. Dat en meer dus komend weekend in de Volta Limburg Classic, dat eenvoudigweg bewijst dat het meer is dan enkel het kleine broertje van de Amstel Gold Race. Liefst 38 keer dient er geklommen te worden in Zuid-Limburg, waar het draaien en keren tot kunst is verheven.