Spatborden zijn niet langer de spreekwoordelijke tang op het varken. Meer en meer wielerliefhebbers genieten van een droog achterste en hebben er geen probleem meer mee dat een spatbord hun glimmend ros onteert. Het Franse Zéfal produceert al jaar en dag fietsaccessoires en brengt met de R35 en de G50 een nieuwe set voor respectievelijk weg en gravel.
Ook profs
Over de voordelen van een spatbord is iedereen het al lang eens. Het voorspatbord zorgt voor minder druppels in het gezicht en vooral minder druppels op de bril. En dus een beter en veiliger zicht. Maar ook de voeten blijven wat meer droog. In plaats van via de onderbuis de schoenen te torpederen, wordt het meeste water nu mooi afgevoerd. Tegelijkertijd wordt ook de techniek meer gespaard. De lagers van het balhoofd krijgen geen stortvloed aan zand en water meer te verwerken en een goede laag waterafstotend vet is al een behoorlijke garantie op een lang leven.
Aan de achterzijde is dat hetzelfde liedje. Water dat door de bilnaad zich een weg naar beneden zoekt, is voor niemand een fijne ervaring, enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Maar ook de mechaniek zal jullie dankbaar zijn. Minder zand en modder over het bottom bracket kan alleen maar voordelig zijn.
Maar we geven het toe. Erg mooi oogt het niet. En voor de ‘echte’ zijn spatborden eerder iets voor softies. De profs rijden er ook niet mee, toch? Maar wie goed oplet, heeft links en rechts zelfs tijdens een wedstrijd al eens een prof met een ass-saver gezien. En op training durven ze al eens een groter exemplaar boven het achterwiel schuiven. Maar opvallen doen ze niet.
Stevig en vertrouwenwekkend
In het mountainbiken en gravelen zijn spatborden al langer ingeburgerd. Toen we onlangs in Sauerland met de mountainbike op stap waren, berouwden we ons al snel dat we, met het mooie weer van de laatste tijd in het achterhoofd, onze spatborden hadden verwijderd. De zandstroom in de douche achteraf toonde duidelijk dat we niet de juiste keuze hadden gemaakt. Wel van regio, maar niet van bescherming.
Maar net om die meer stijlbewuste wegrenner wat te paaien, ontwierp Zefal de R35. Helemaal onzichtbaar wordt die natuurlijk niet, maar door de makkelijke montage kan je het spatbord erg dicht tegen het wiel monteren. Een soort eenhoorn-gevoel blijft je daardoor bespaard. De ophanging van de R35 is erg stevig en ook de bevestiging voelt vertrouwenwekkend aan. Toch is het wat aanpassen geblazen. Op de ranke staande liggers van onze Ridley Fenix konden we de grips maar net aanspannen.
Mag nog langer
Een dubbel gelegde strip bood een beter houvast. De meegeleverde dikke rubber bevestigingstrips zijn zacht en laten zich mooi aanspannen, met een klein voorbehoud voor slanke seat stays. Ook na enkele weken is er geen schuurplekje te zien. Dankzij eindstukjes in verschillende lengtes kan je de Zéfal R35 mooi aanpassen aan je fiets. Tijdens het fietsen merk je dat de R35 stevig gebouwd is. Geklapper of gedaver komt de rit niet verstoren en ook op een kasseistrook blijft alles prima op zijn plaats.
Zware regen hebben we tijdens onze ritten niet gehad. Maar we hebben de plassen niet vermeden en kunnen alleen maar concluderen dat de Zéfal R35 zijn werk erg goed uitvoert. Voor onze 28 mm brede banden is de R35 meer dan voldoende breed. Op zijn smalst meet de R35 nog 32 mm, terwijl het ter hoogte van de vork 37 mm breed is. De bevestiging is zoals gezegd stevig, maar tegelijkertijd soepel genoeg om op alle racevorken te passen. Alleen hadden we de spatborden liever nog wat langer gehad. Deze spatborden houden de renner droog, maar bieden net te weinig bescherming voor de mechaniek.
Voor gravelers
De G50 gravelversie is uiteraard een heel stuk breder. Tot 50 mm brede banden vinden hier een afdakje. Op zijn breedst meet de G50 57 mm en onze 45 mm brede sloffen bezorgen de spatborden geen enkel probleem. De verbeterig tegenover de vroegere versie is hier duidelijk te merken. In zware omstandigheden durfde die al eens te verschuiven, wat voor een schuurplek op de staande liggers zorgde. Een stukje tape bracht soelaas.
Maar dat heeft Zéfal bij de nieuwe G50 goed aangepakt. Brede en goed te bevestigen rubber strips zorgen voor een stevige montage. Ook hier valt de stevigheid van het materiaal weer op en de, dankzij drie strips van 20, 60 en 120 mm, goede aanpasbaarheid. Ook hier hadden we de spatborden liever wat langer gezien. Maar als bescherming voor het lichaam voldoen ze volledig.
Zéfal heeft op het gebied van spatborden een naam gemaakt. Ook met de nieuwe R35 en de G50 weten ze te overtuigen. Door de stevigheid en de makkelijke montage eindigen ze erg hoog in het klassement. De ene zal er dadelijk voor gewonnen zijn maar voor een ander zullen de spatborden nog net wat te groot zijn. Persoonlijk hadden we ze graag nog wat langer gehad. Maar dat niet iedereen daarmee akkoord gaat, lijdt geen twijfel. Aan de kwaliteit zal het niet liggen.
Meer weten? Check Zéfal!