De fietssector kreunt nog altijd door de pandemie en de oorlog in Oekraïne. Heel wat onderdelen zijn niet beschikbaar en leveringen hebben immense vertragingen opgelopen, waardoor in heel het land mensen al maanden wachten op hun fiets. Mensen kiezen dus maar beter voor fietsen die ze snel in hun bezit krijgen, wat het geval is bij Fietsfabriek. Om de keuze te vergemakkelijken laten we medewerker en kenner Dries aan het woord over de populairste weg- en gravelfiets.

Als eerste toont medewerker Dries ons de ‘Caledonia’, een type fiets van het merk Cervélo. “Dat merk is natuurlijk immens populair geworden door de prestaties van Wout van Aert en de Jumbo-Visma ploeg”, vertelt de Vlaams-Brabander. “Er zijn grote overwinningen mee gehaald en geweldige prestaties op geleverd, waardoor de mensen helemaal overtuigd zijn van de fiets. Denk maar aan de overwinning vorig jaar in de Tour op de Mont Ventoux, dat spreekt natuurlijk geweldig tot de verbeelding.”
“De Caledonia kan afgemonteerd worden met verschillende groepen”, gaat Dries verder. “We maken in feite het onderscheid tussen 2 modellen. Er is de gewone Caledonia en er is de Caledonia-5. Het verschil zit in de integratie van de kabels. Bij de 5 worden deze kabels van de versnellingen en de remmen in het frame gemonteerd, terwijl bij de gewone Caledonia deze wel nog zichtbaar zijn.”
Comfort boven aerodynamica
De Caledonia doet het erg goed bij de liefhebbers. “Die populariteit heeft de fiets te danken aan het comfort. Het is een fiets die behoort tot de categorie ‘endurance’. Dat is voor de meeste mensen de meest geschikte fiets. Je kan er een breder bandje op plaatsen, in dit geval kan je gaan tot 33 à 34 millimeter.”
“De zithouding is ook wat ‘positiever’ dan bij een echte aerodynamische racefiets. Daar focust men vooral op aerodynamica, terwijl men bij dit type fietsen ook een beetje denkt aan het comfort. We blijven immers niet allemaal 20 jaar. In het frame zitten ook wat meer componenten waardoor de shockabsorptie groter is dan bij de aero racefietsen. Tot die categorie behoren bijvoorbeeld de S5 of de R5, de fiets waar Van Aert zelf het liefst op rijdt.”
Dit jaar verkocht Fietsfabriek al een reeks exemplaren van de Caledonia. “Ik denk dat we in 2022 nog 20 à 30 fietsen moeten binnenkrijgen van dit type. Zowel in de gewone uitvoering als in de uitvoering van het type 5. We zetten met onze winkel ook in op die voorraad. We willen klanten bedienen op basis van de fietsen die hier in de winkel staan en niet op basis van bestellingen. Er zit inderdaad een lange wachttijd op, wij hebben de bestelling dan ook al meer dan een jaar geleden geplaatst. Gelukkig gaat men de komende weken en maanden intensief fietsen leveren.”
Gravelhype
Vervolgens leidt Dries ons naar de gravelafdeling. Een aantal jaar geleden sprak niemand hierover, maar vandaag is het misschien wel de populairste fiets van het hele gamma. “Gravel is echt een hype. Mensen die graag op de weg fietsen, maar dat saaie verhaal van de kilometers malen beu zijn, vinden hier hun ding. Met zo’n gravelfiets kan je ook eens een veldweggetje inslaan.”
De fiets die in deze categorie geweldig scoort, is de Áspero van Cervélo. Net als bij de Caledonia wordt hier ook weer het onderscheid gemaakt tussen het gewone type en het type 5, waarbij de kabels volledig worden geïntegreerd. “Dit is een echte gravelbike waarop je brede bandjes met profiel kunt zetten”, duidt Dries. “En je kan er natuurlijk ook gewoon een ritje mee op de weg maken. “
Trailmixer
Opvallend aan de fiets is de mogelijkheid om de naloop te veranderen of te corrigeren met de zogenaamde trailmixer. Die kan je in 2 verschillende standen zetten en dit ter compensatie van de variatie in bandenmaten. “Zo kan je kiezen voor een meer sportieve of een meer ‘luie’ fietswijze. Op die manier kan je altijd vol vertrouwen sturen.”
“De fiets wordt doorgaans afgesteld met de gekende GRX-groep van Shimano, al heb je bij de duurde modellen ook de keuze om met de elektronische DI2-groep te rijden. “Er is ook de integratie van de powermeter, zodat je overal jouw wattage kan aflezen van je fietscomputer”, verzekert Dries. “Let ook op de carbonwielen van Reserve, in combinatie met de DT-naven. Dat maakt van deze fiets een comfortabele tweewieler waarmee je mooie gravelritten kunt doen, maar waarmee je eveneens de bergen kunt intrekken om veel hoogtemeters af te leggen.”
Santa Cruz
“Reserve is een relatief nieuw wielenmerk dat in 2014 werd opgericht door ingenieurs van de Santa Cruz-fietsen”, duidt hij. “Santa Cruz is een zusterbedrijf van Cervélo en heeft een enorm goede reputatie in het mountainbike. Steeds meer beginnen ze ook hun weg te vinden op de weg en in het gravel. De levenslange garantie is natuurlijk ook mooi meegenomen. Je kan kiezen voor de zwarte kleur, maar ook de ‘purple sunset’ is opvallend. Dan kleurt je fiets groen, goud of paars, afhankelijk van de lichtinval.”
Veel moois dus dat Fietsfabriek heeft klaar staan voor wie de komende jaren graag wil opvallen op de weg, door de heide en in het bos. En meteen wordt ook duidelijk waarom fietsenmerken zo graag Wout van Aert willen ondersteunen bij zijn jacht op succes. De winst wordt in de fietsenwinkels gemaakt.
Lees hier waarom Fietsfabriek jouw fiets niet zomaar laat opsturen.
Ontdek hier de populaire fietsenzaak Fietsfabriek van Wim Deroover en zijn team!