In een massaspurt is het verschil tussen de snelste mannen van het peloton soms niet met het blote oog te zien. Dankzij het digitale tijdperk zijn ex aequo’s niet meer nodig. In de Tour de France worden in de ‘chronopole’ van timekeeper Tissot alle verschillen, hoe klein ook, geregistreerd.

6 millimeter
Wout van Aert legde in de 2 massaspurten op Deense bodem telkens de duimen voor een andere snelle man. Zaterdag voor Fabio Jakobsen, zondag voor Dylan Groenewegen. Meer dan enkele banddiktes waren de verschillen in de 1e en 2e Touretappe niet. Tientallen jaren geleden zou het alles behalve makkelijk geweest zijn om met absolute zekerheid een winnaar en een runner-up aan te duiden. In het digitale tijdperk is dat geen enkel probleem meer. Zo klopte Marcel Kittel in de Tour van 2017 in een massaspurt in Nuits-Saint-Georges Edvald Boasson Hagen met 3 tienden van 1 duizendste van een seconde. In mensentaal: Kittel was 6 millimeter sneller dan de Noor.
Het jaar voordien maakte Tissot voor het eerst haar opwachting in de Ronde van Frankrijk. Sinds 2016 staan de Zwitsers in voor alle uitslagen. Voor dit bedrijf biedt de samenwerking met ASO en de Tour de grootst mogelijke publiciteit. In de chronopole, zeg maar de tijdsregistratiecabine aan de finish, binnen geraken is niet voor iedereen weggelegd. Voor WielerVerhaal deed de timekeeper zijn deuren wél open. Vorige week kon je hier al lezen hoe Tissot werkt bij de registratie van de chrono’s tijdens een individuele tijdrit. Aan het einde van een normale etappe wordt op een andere manier gewerkt.
“Aan de aankomstlijn is er 1 operator die checkt of de tijd stopt zodra de 1e renner over de streep bolt”, verduidelijkt Pascal Rosier van Tissot. “Die operator werkt nauw samen met 2 UCI-commissarissen. Eigenlijk is dat de meest belangrijke job voor het opmaken van de rituitslag. In een tijdrit werken we met 1 camera, in een gewone rit hebben we aan de aankomst 2 camera’s. Dan hebben we aan beide kanten van de weg een fotofinish nodig. Vooral van belang in een massaspurt. Uiteraard mogen we niemand over het hoofd zien. Met 2 camera’s aan de streep kan ons dat niet overkomen. Dan kunnen we voortdurend checken. We gebruiken daartoe 1 pixellijn en nemen 10.000 foto’s per seconde. Als we de cursor van de computer ergens op het scherm plaatsen, hebben we een tijd die tot 1 duizendste van een seconde meet.”

Snelle uitslag
Omdat de etappes van de Tour de France allemaal rechtstreeks door televisie worden uitgezonden, moeten resultaten heel snel beschikbaar zijn. Een halfuur wachten op een uitslag is uit den boze. Wie voor de buis zit, verwacht vlug een rituitslag en een algemeen klassement. Om te kunnen vergelijken met de stand de dag voordien. “We hebben altijd heel snel de eerste 10 renners van de rituitslag”, benadrukt Rosier. “Eigenlijk zijn we perfect in staat om in 5, maximum 10 minuten een volledige rituitslag op te maken.”
Als de apparatuur niet uitvalt, moet Tissot altijd een perfect resultaat kunnen opmaken. De Zwitserse timekeeper verhuist na elke ritaankomst bijzonder veel materiaal naar de volgende aankomstplaats. Want uiteraard heeft het bedrijf een pak reservemateriaal mee in het geval er iets misloopt.
“Deze chronopole is 21 dagen lang ons huis”, lacht Rosier. “Voor de registratie van de tijdrit hadden we 11 mensen nodig. Voor een wegrit hebben we 7 of 8 man ter plaatse. Tel daarbij ongeveer 2 ton materiaal. Er reist een grote bestelwagen met ons mee waarin vervangmateriaal zit dat altijd onmiddellijk inzetbaar is. Uiteraard hopen we dat we die vervangstukken niet vandoen hebben.”
Op elkaars lip
Het materiaal in orde houden is een uitdaging, de samenwerking binnen de zogenaamde chronopole een andere. De mensen die instaan voor de registratie van de tijden en voor de opmaak van de diverse klassementen zitten bijna 4 weken op elkaars lip. Na de Tour zijn al die enthousiaste medewerkers aan een beetje vakantie toe.
“Maar die komt er niet”, verrast Pascal Rosier. “Onze mensen zijn de hele zomer in de weer om op allerlei evenementen de tijdsregistratie te doen. Iedereen is bijna een volledige zomer bezig. Een hele maand in onze chronopole, 21 dagen ons huis in de Tour, samenwerken is inderdaad een flinke uitdaging. En ook dat brengen we elk jaar tot een goed einde.”
Maak hier kans op het officiële Tour de France 2022 horloge van Tissot!