Maandagavond werd de jonge wielrenner Lars Janssens (16) voorbijgereden door de bezemwagen van het leven. De jongeman uit Merksplas verloor een ongelijk gevecht nadat hij vorige week tijdens een trainingsritje met zijn ploeg in Malmédy gegrepen werd door een wagen. Voorzitter van de ploeg Jan Mathieu stelt richting de begrafenis vast dat zijn ploeg als een hechte familie steun biedt aan elkaar. “We zullen iedereen op de juiste wijze begeleiden.”

Eerste lid
De 16-jarige Lars Janssens was vorige week dinsdag aan het trainen met de groep, toen een auto de renners voorbij stak en zo de renner aanreed. De bestuurder bleek onder invloed te zijn van cannabis. Zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken. De toestand van Lars was meteen ernstig. Hij vocht nog tegen de verwondingen, maar het werd een wedstrijd die hij niet meer kon winnen.
“Lars is 6 jaar geleden bij de ploeg gekomen”, herinnert Mathieu zich. “Hij was zelfs het allereerste lid van Team Kempen en deelde op de openingsreceptie foldertjes uit aan de mensen. Ik herinner me hem als een bijzonder gedreven persoon. Fietsen was zijn leven en je vond hem altijd terug op de koers. Ook zijn broer had de microbe te pakken. Lars was in de wieg gelegd voor de koers. Bij de aspiranten had hij het lastig, maar bij de nieuwelingen zette hij zijn groei als renner op knappe wijze verder. Het is jammer dat we nooit zullen weten tot wat hij nog in staat zou zijn.”
Momenteel bereidt de ploeg de begrafenis van Lars voor. “We zullen met de renners een erehaag vormen. Zij zullen ook in hun koerstrui plaatsnemen in het crematorium. Achteraf is er nog een soort koffietafel voor de club, waar we allemaal kunnen napraten over wat er is gebeurd. We voorzien ook de nodige begeleiding. Iemand van slachtofferhulp zal voor een groepsgesprek zorgen en er wordt ook individuele begeleiding voorzien indien nodig.”
Hechte familie
De voorzitter vindt het mooi hoe de ploeg meer dan ooit een hechte familie vormt. “Dat gaat dan over de bestuursleden, de renners en ook de familie van het slachtoffer. Iedereen heeft een goede band met elkaar en we zullen dit samen verwerken. In al het verdriet vind ik het mooi hoe we elkaar op deze manier toch vinden.”
Het drama mag volgens de voorzitter ook niet zomaar zonder gevolgen blijven. Net als heel wat andere mensen uit het wielermilieu roept hij op om werk te blijven maken van de verkeersveiligheid, in het bijzonder met betrekking tot fietsers. “Ik denk dat we moeten beginnen met overal 70 km/u als maximumsnelheid te hanteren. Daarnaast hoop ik ook dat er meer verdraagzaamheid naar fietsers komt. Ik begrijp dat het niet fijn is om achter een groep te belanden. Zeker op een zondagvoormiddag, wanneer er veel clubs onderweg zijn. Toch volgen we als ploeg de regels. De meeste renners reden in dit geval zelfs achter elkaar in plaats van naast elkaar.”
Veiliger in het bos
Mathieu stelt zich vragen bij het trainen op de openbare weg. “Zelf ben ik als fietser overgeschakeld op gravelrides en eigenlijk zie ik die keuze nu wel bevestigd. In de bossen en velden ben je toch wat veiliger voor de andere weggebruikers. Je kan natuurlijk nooit iets uitsluiten, maar het risico is er wel lager. In Nederland heeft men al een 4-tal afgesloten parcoursen waar renners kunnen trainen. In België is die infrastructuur er niet. In Turnhout heb ik wel al gezocht, maar het blijkt lastig om zoiets daadwerkelijk in het leven te roepen.”
Volgens de voorzitter is het in de toekomst misschien een optie om met jonge renners (onder de 12 jaar) standaard in het bos te trainen. “Met de miniemen trainen we nu al voornamelijk in het bos en misschien moet men wedstrijden ook wel gewoon standaard offroad doen. Sowieso is er in België nog veel werk wat betreft de verkeersveiligheid van de fietsers.”
Onder de hashtag #RideForLars worden verschillende mooie verhalen over Lars Janssens gedeeld. Op termijn wordt er ook werk gemaakt van een Memorial Lars Janssens, een jaarlijkse wielerwedstrijd voor de jeugd in Merksplas. Op die manier zal de renner nooit vergeten worden.