In haar 1e cross voor de Belgische veldritploeg Pissei-Group T.O.M mocht de Italiaanse Francesca Baroni (22) meteen juichen. Ze zette vorige zondag de regionale veldrit in Kessel op haar naam. Een grote verrassing is dit niet want op het WK in Oostende 2021 werd ze 5e belofte. Toch is dit apart want de jonge renster heeft geen gehoor.

Naar Duitsland
“Intussen weet bijna iedereen dat ik doof ben, maar die handicap bezorgde me nooit grote problemen in het beoefenen van mijn favoriete sport”, beweert de renster uit Viareggio in Toscane. “Ik ervaar af en toe wat kleine moeilijkheden. Zo hoor ik het fluitsignaal van de jury niet bij de start. Ik moet een ander teken krijgen. Met de hand of de vlag. Dit is enkel nodig in kleinere veldritten of als ik in een cross op de 1e startrij sta. Voor het overige is mijn doofheid geen groot probleem. Want ik koers met mijn benen, hart en hoofd (lacht). Dat is het allerbelangrijkste.”
Klopt. Francesca Baroni staat zelfs binnen de top 100 van de UCI-ranking. Vorige winter sprokkelde ze in enkele kleinere A-veldritten dankzij ereplaatsen heel wat punten. Onder meer 30 in 2 Tsjechische crossen en zelfs 42 in de Wereldbekerveldrit eind vorig jaar in Val di Sole, in eigen land. Ze haalde er net de top 20. Komend weekeinde gaat ze in Duitsland op zoek naar wat extra punten. Zaterdag in Lützelbach, zondag in Bensheim. Waar ze het onder meer zal opnemen tegen de Nederlandse Manon Bakker en Aniek van Alphen, 2 leeftijdsgenoten die op de UCI-ranking respectievelijk 15e en 22e staan. Van Alphen heeft, net als Ceylin Alvarado, een verleden bij de voorloper van veldritploeg Pissei-Group T.O.M.
“De ene Duitse cross ken ik, de andere niet”, gaat de Italiaanse verder. “Het zou leuk zijn om nog wat extra UCI-punten te sprokkelen. Dit veldritseizoen is het de bedoeling dat ik de belangrijkste crossen meedoe. Maar mijn kalender wordt bepaald door m’n nieuwe ploeg. Ik ben blij dat ik de hele winter voor een Belgische ploeg kan crossen. Dat is een droom die ik kon waarmaken.”
Gastgezin
Francesca Baroni verblijft in het Limburgse Pelt bij een gastfamilie. “Carmen en Rob zijn heel lief voor mij”, glundert de jonge atlete. “Ik zal hen altijd blijven bedanken voor hun gastvrijheid. In het verleden had ik, toen ik hier kwam koersen, in België al wat vrienden gemaakt. Zo kwam ik in contact met de ploegleiding van Pissei-Group T.O.M. En kwam van het 1 het ander.”
Zodat Baroni nu ploeggenote is van Fauve Bastiaenssen, Rosanne Breugelmans en de jonge Nederlandse Femke Gort. Onder de vleugels van teammanager Iwan Gevers. Op de weg verdedigde de Italiaanse de voorbije maanden de kleuren van het UCI-team Aromitalia-Basso Bikes-Vaiano. Ze reed onder meer de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen en sloot deze 10-daagse rittenkoers precies als 100e af. Ze had net geen 2 uur meer nodig dan eindlaureate Annemiek van Vleuten om de eindstreep te halen.
“Ik kan niet zeggen dat mijn wegseizoen goed verliep”, beweert Baroni. “Eigenlijk heb ik niet zo heel veel kunnen koersen. Mijn ploeg werkte bovendien weinig buitenlandse wedstrijden af. Wat ik toch wel miste want door in andere landen te koersen doe je meer ervaring op. Ik hoop dat ik dat tegenvallend wegseizoen tijdens mijn veldritcampagne kan rechtzetten.”
WK-selectie
Francesca Baroni begint straks immers met ambitie aan de belangrijkste crossen. Begin februari wil ze in Hoogerheide in het shirt van de Italiaanse ploeg het WK betwisten. “Vanaf 2016 tot 2021 mocht ik elk jaar deelnemen aan het WK”, vertelt ze. “In Oostende behaalde ik in 2021 mijn beste WK-resultaat. Daar werd ik bij de beloften 5e. Een selectie afdwingen voor het WK in Hoogerheide is deze winter een hoofddoel. Maar ik probeer vooral ook mijn best te doen voor mijn nieuwe Belgische ploeg. Overal waar ik start, ga ik het beste van mezelf geven.”
Iets wat afgelopen zondag in Kessel mooi lukte. “Dat was een volledige vlakke cross, snel en technisch”, blikt Baroni terug. “Het parcours was iets voor mij, ik hield ervan. Het is geweldig dat ik al meteen de zege kon pakken.”