Het Taiwanese Bryton tracht al even de hegemonie van de Amerikaanse concurrenten te doorbreken. Aanvankelijk deden zij dit door zich vooral op het lagere prijssegment te richten, maar het mag duidelijk zijn dat de gemiddelde wielerliefhebber bereid is behoorlijk wat geld neer te tellen voor zijn navigatie- én sportcomputer. Zo zagen we in 2020 dan ook hoe Bryton met de Rider 860 en 750 en begin 2022 met de S500 op de proppen kwam. Daarbij komt nu de S800. Die erft de technologie van de kleinere S500 maar voegt daar nog heel wat aan toe.

Bijkomende troeven
Het lijdt geen twijfel dat Bryton voor de opbouw van zijn gamma over de schouder van de concullega’s is gaan kijken. En dat hoeft geen nadeel te zijn, integendeel zelfs. Met de S-Line maakt Bryton zijn visie duidelijk. Een erg compleet en modern toestel leveren aan een goede prijs. Voeg daar nog een slank uiterlijk en een licht gewicht aan toe en onze interesse is meteen gewekt.
De Bryton Rider 750 bood al heel wat leuke features. Maar hij zag er wat gedateerd en log uit en wist niet echt door te breken. De S800 oogt heel wat beter met een slank en mooi design. Hoewel hij qua afmetingen wat groter werd, lijkt hij op het 1e zicht kleiner. Bovendien groeide het scherm van 2,8 naar 3,4 inch (2,4 voor de S500). Tegenover zijn grootste Amerikaanse concurrent is het scherm slechts miniem kleiner, maar het toestel is kleiner en lichter dan zijn Westerse tegenhanger. De batterijduur groeit van 20 uur naar stevige 36 uur (24 voor de S500). Dat zijn waarden waarmee hij ook de concurrerende merken het leven zuur maakt.
Zeker wanneer je meerdaagse tochten of bikepackings maakt en niet elke dag kunt opladen is dit een groot voordeel. Of je zou voor veel geld een zonneversie moeten aanschaffen. Voeg daar nog een touchscreen aan toe en een pak features en de S800 wordt steeds interessanter. Nu weten we allemaal dat een touchscreen niet altijd ideaal is. In regenachtige omstandigheden of bij gebruik met handschoenen reageert niet alles optimaal en dat kan al eens tot frustraties leiden. Bij de S800 kan je indien gewenst via 4 knoppen aan de zijkant van het toestel verder in de menu’s scrollen. Helemaal de features en mogelijkheden uit de doeken doen, zou ons hier te ver leiden. Maar de S800 kan net zoveel als zijn concurrenten en heeft enkele bijkomende troeven.
















MIP
Toch is er een groot verschil in werking met de concurrentie. De S800 wordt immers best verbonden met de Bryton app. Die installeer je op je smartphone en zorgt voor de optimale werking van je S800. Nu heeft haast iedereen zijn smartphone mee tijdens het fietsen, dat mag geen probleem vormen. Maar om een goede werking te verzekeren, moet de verbinding stabiel zijn en dat is met een smartphone van de vroegere generaties niet altijd gegarandeerd. Bij het begin van onze test, enkele maanden geleden, werden we geregeld geplaagd door uitvallen. Aanvankelijk gaven we de schuld aan de app, maar toen we een nieuwe smartphone aanschaften, was het probleem meteen van de baan. Wat er precies scheelde, blijft ons een raadsel, maar het zal wel iets te maken hebben met sensoren, bluetooth en processoren.
We moeten toegeven dat het een tijdje duurde om de structuur van de S800 te leren kennen. Routine is daar niet vreemd aan. Maar na een tijdje kregen we het allemaal wat beter onder de knie en konden we meer en meer genieten van de talrijke features die de S800 biedt. Live tracking, group ride, trainingsfuncties en de surprise-me functie met de naam Explore wisten we snel te appreciëren.
De lichtsensor voor de schermverlichting is lekker gevoelig en laat het schermpje snel oplichten in een tunnel of onder dichte bomen. Zeker wanneer je op de MTB in het woud onderweg bent, is dat een voordeel. Met de kwaliteit van het scherm zit het trouwens helemaal snor. MIP (Memory In Pixel) zorgt voor een betere leesbaarheid en tegelijkertijd, door alleen de pixels te vervangen die moeten vervangen worden, voor een lager batterijverbruik. In sommige omstandigheden scoorde de S800 dan ook bijzonder goed.
















Goed overzicht
De S800 is behoorlijk volgepakt met allerhande features. Group Ride en Chat via vooraf ingestelde en gepersonaliseerde berichten is al heel leuk, maar dat je dat via spraak kunt doen, is wel helemaal apart. Via de Voice Search kan je trouwens ook handsfree adressen of POI’s zoeken. Maar dan moet, zoals gezegd, de Rider S800 wel verbonden zijn met de Bryton Active app. Wel kunnen weersomstandigheden, zoals hevige wind, invloed hebben op de verstaanbaarheid. Ook op gravel wilde het soms niet al te best lukken.
Dankzij Cycling Dynamics krijg je een goed inzicht over hoe en welk vermogen je trapt, maar dan moet je uiteraard over een vermogensmeter beschikken. De integratie van trainingsprogramma’s is vergelijkbaar met die van de concurrentie en wie bijvoorbeeld via TrainingPeaks zijn programma’s bouwt en analyseert, is met de S800 goed bediend. De S800 geeft in 1 blik een goed overzicht van je trainingsrit en je hoeft niet te scrollen en swipen om te weten wat je te wachten staat.
Klimmers kunnen hun hartje ophalen met de Climb Challenge. Die geeft je een duidelijk inzicht. Op je scherm krijg je een overzicht van de klim die er zit aan te komen. De klim wordt grafisch weergegeven en dankzij kleurcodes zie je hoe steil het is. Hierdoor kan je makkelijk mee volgen en weet je waar de zwaarste en steilste stukken liggen. Onder de grafiek vind je verschillende datavelden met info over de stijgingsgraad, de nog af te leggen hoogtemeters en afstand. En uiteraard is er een overzicht van de hellingen die verderop op de route liggen. Wij vinden de S800 net wat accurater dan zijn tegenhangers.
















Volwaardig alternatief
Voor de navigatie doet Bryton beroep op de intussen overal ingeburgerde OSM-kaarten. Die zijn vooraf ingeladen en verbeterd, waardoor ook mountainbikepaden zichtbaar zijn. Wanneer je verbonden bent met de Bryton Rider app krijg je de straatnamen te zien en kan je via de app POI’s instellen. Je kan het scherm personaliseren en bijvoorbeeld de afstand tot de bestemming of andere info laten verschijnen. Met de ‘Back to start’ komt de wat overmoedige fietser weer vlot naar zijn startpunt. Volgens Bryton kan je je gereden rit (virtueel) weer op je smarttrainer rijden.
De S800 is compatibel met elektronische schakelsystemen en zelfs met e-bikes. Hij komt met (479,95 euro) of zonder sensorbundel (399,95 euro). Die sensorbundel is overigens erg compleet en combineert zowel hartslagmeter, snelheidssensor als cadanssensor. En bovendien goedkoper dan die van andere merken. Voor ons is de S800, na enige gewenning, een volwaardig alternatief voor de concurrentie. Zeker wanneer je de prijs in rekening neemt, kan je om de Bryton S800 niet heen. Hij biedt alle functionaliteiten en nog wat extra’s. Het renommee van die grote merken heeft Bryton (nog) niet, maar de prestaties wel. Chapeau!