“Het ultieme Eddy-boek”, zo beschrijft Eddy Planckaert het nieuwe boek over hem dat in de winkel ligt. Het werk van auteur Filip Osselaer spitst zich voornamelijk toe over zijn periode bij de jeugd. “Vaak gaat het over de 3 broers Willy, Walter en ik of over de hele familie, nu is het echt mijn verhaal, over hoe ik altijd coureur ben gebleven.”

Jeugdjaren
Het grote publiek kent Eddy Planckaert natuurlijk van zijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Tour (2 ritten + groene trui), van zijn verschijningen als analist tijdens de grote wieleruitzendingen of van zijn optredens in ‘De Planckaerts’. Juist daarom gaat hij in zijn boek ook uitgebreid in op zijn jeugdjaren, die niet zo bekend zijn. In 1977 werd de latere flandrien bijvoorbeeld Belgisch Kampioen bij de junioren in Bocholt en bij de beloften volgden 2 opeenvolgende zeges in de Kattekoers.
“Ik vertel niet zozeer over al mijn overwinningen, wel over hoe ik daarmee omging”, vertelt Planckaert ons bij de voorstelling in het KOERS-museum in Roeselare. “Op dat moment was ik 15, 16 à 17 jaar en werd ik geconfronteerd met dat succes. Ik was bijna onklopbaar en dat was allemaal mooi, maar ik moest het ook verwerken. Ik was op erg jonge leeftijd mijn vader verloren bij een auto-ongeluk en miste een vaderfiguur in mijn jeugd. Bijgevolg moest ik alles zelf doen.”
Gevoelsmens
“Natuurlijk gaat het in het boek ook over mijn profcarrière en over de grote overwinningen. Daar zitten ook leuke verhalen tussen, al weten de meeste mensen wel hoe ik die zeges behaalde. Ik vond het gewoon belangrijk om mijn jeugd niet over te slaan. Het was allemaal niet zo gemakkelijk als het soms leek en dat moet goed beschreven worden. Je kan natuurlijk zoveel vertellen, gelukkig is het allemaal goed geconcentreerd naar een toegankelijk sportboek dat gaat over de mens achter de atleet. Uiteindelijk ben ik vooral een gevoelsmens en dat blijkt ook wel uit het boek. En natuurlijk zitten er nog onbekende anekdotes in. Ik heb veel interviews gegeven, maar nog niet alles is verteld.”
Dat verhaal werd volledig opgetekend door Filip Osselaer, die in het verleden ook al een biografie schreef over Freddy Maertens en ook de belevenissen van Lucien Van Impe in de Tour bewaarde voor de generaties na ons. “Ik schrijf meestal zelf, dus ik had wel een beetje schrik voor wat hij ervan zou maken”, bekent Planckaert. “Nu kan ik alleen maar vaststellen dat Filip een vakman is én ook een vriend voor het leven. Het klikt tussen ons en we hebben een mooie tijd beleefd tijdens het maken van dit boek.”
Dat het boek volledig over Eddy zelf gaat, kan hij wel smaken. “Ik vond het op zijn plaats, want ik heb ook voldoening over wat ik zelf heb bereikt, los van mijn broers of de familie. De titel dekt ook de volledige lading. ‘Eddy! Planckaert, altijd coureur gebleven’ staat voor de manier waarop ik altijd in het leven bleef staan. Vanaf de geboorte leefde ik als een coureur en dat ben ik altijd gebleven. Daarmee bedoel ik dat ik nooit voor de gemakkelijkste weg gekozen heb. Er zat altijd een soort moeilijkheidsgraad aan de zaken die ik ondernam. In dit verhaal blijft het wel vooral mijn sportieve carrière die belicht wordt. Misschien volgt er op een dag ook wel een uitgebreide biografie.”
Nazaten
Planckaert stelde het boek voor in ‘KOERS. Museum van de Wielersport’. Meteen werd ook weer duidelijk dat de Planckaerts een wielergeslacht vormen. Zijn zonen Junior en Francesco waren net als zijn vrouw Christa aanwezig. Ook kleinzoon Devon volgde fier de voorstelling van het boek van zijn grootvader. Hij ambieert zelf een wielercarrière, maar werd de afgelopen jaren afgeremd door corona en blessurelast. In een apart stuk bij WielerVerhaal vertelt hij over zijn terugkeer in het peloton. Met Mageno fietst er overigens nog iemand van de familie rond bij de jeugd. Hij is de zoon van Stephanie Planckaert en Christopher. Het ziet er dus naar uit dat de wielerwereld nog lang kan genieten van de iconische familie in het peloton.
‘Eddy! Planckaert, altijd coureur gebleven’ komt uit bij Borgerhoff & Lamberigts en telt 248 pagina’s. Je kan het aankopen voor 27,50 euro via boeken.cafe!