Bij Jumbo-Visma is er sinds 1 januari 2023 best wat veranderd op het gebied van materiaal. Dat kon je eerder al lezen op WielerVerhaal. Zo wordt er logischerwijs na de overstap naar SRAM ook met andere pedalen gereden. De Wahoo Speedplay Aero-pedalen. Wij wilden daar alles van weten.

Specificaties
De Wahoo Speedplay Aero-pedalen, met meestal 2 kanten om in te klikken, zijn best verschillend ten aanzien van alle andere merken. Ook zit het klemsysteem in het schoenplaatje, terwijl dit bij alle andere merken in de pedaalbody zelf zit. Dat vraagt in het begin wel een beetje gewenning naar het inklikken toe, maar het went wel snel. Het grote voordeel is dat de pedaal zelf een hele lange levensduur heeft omdat er maar weinig slijtage-onderdelen aan zitten.
Zeker nu Speedplay een tijdje geleden overgenomen werd door Wahoo. Zij hebben het pedaalbody nog meer slijtvast gemaakt door rondom de kunststof ring te vervangen door ene uit roestvast staal. De schoenplaatjes zelf gaan tevens 3 keer zolang mee. Ze zijn wat duurder in aankoop, maar uiteindelijk komen ze toch goedkoper uit omdat je ze niet zo vaak hoeft te vervangen.
Bij alle andere merken zijn er verschillende types schoenplaten nodig als je wilt wisselen tussen de hoeveelheid bewegingsvrijheid die je wilt hebben. Bij Speedplay heb je slechts 2 verschillende types waarbij enkel de veersterkte verschillend is. Die bepaalt hoe vast je in het pedaal zit. Voor de rest zal je zowel bij de zwarte als de grijze schoenplaatjes de bewegingsvrijheid kunnen afstellen tussen de 0 en 15 graden. De meesten zijn gebaat bij de zwarte plaatjes. De grijze zijn vooral voor de beginnende fietser bedoeld en worden ook enkel aangeraden bij recreatief fietsen.
Op gebied van powertransfer zullen ze evenmin teleurstellen. Met een stackhoogte van slechts 8,4 mm bij een schoenzool met 4 verbindingspunten en 11,5 mm bij 3 bevestigingspunten, zal er maar weinig power verloren gaan.
5 stappen
Voor het afstellen van onze Speedplay Aero-pedalen werden we naar een echte expert doorverwezen. Daan van Bikeshoe4u uit Nijkerk is samen met zijn collega gespecialiseerd in het zoeken naar de perfecte schoenen die bij jouw voeten passen. Hij garandeert dus de correcte afstelling van de schoenplaatjes. Wij dachten altijd dat het afstellen van Speedplay-pedalen vrij complex was, maar Daan vertelde ons meteen iets anders. Eigenlijk zijn de Speedplay-plaatjes van de gemakkelijksten om af te stellen en ook om over te zetten op een ander paar schoenen. Zo bleek later ook inderdaad tijdens de cleat fitting.
Bij 90% van de schoenen moet je de bijgeleverde adapter gebruiken om tussen de schoenzool en schoenplaat te steken. De meeste schoenen hebben namelijk 3 bevestigingspunten, maar Speedplay heeft er 4. Hierdoor zal je stackhoogte 3 mm verhogen. Eens de schoenplaatjes in een neutrale startpositie gemonteerd onder onze nieuwe Suplest Road Pro schoenen kan het finetunen beginnen. We trekken onze sokken nog eventjes aan. In 5 stappen komen we al vrij snel uit bij de ideale afstelling. Die stappen gaan als volgt.
Eerst word er gekeken hoever de schoenplaatjes naar voor of naar achter op onze schoenzool moeten worden geplaatst. Dit wordt gedaan aan de hand van het breedste punt ter hoogte van je kleine teen. De centerlijn van onze schoenplaatjes wordt hier nog net achter gelegd. De 2e stap moet ervoor zorgen dat onze knieën juist zijn uitgelijnd. Door bepaalde markers op onze schoenen en net onder onze knie te plaatsen, kan Daan met de lazer kijken of de plaatjes meer naar binnen of buiten geplaatst moeten worden. In stap 3 wordt er dan gekeken hoeveel bewegingsvrijheid onze voeten blijven hebben. Door de 2 stelvijsjes op de schoenplaatjes wat in of uit te draaien, kan je kiezen tussen de 0° tot 15° bewegingsvrijheid.
De 1e rit
Na enkele keren wat bijstellen, hebben we ook hier de aangename positie te pakken. In stap 4 word er dan gekeken of het nodig is om een wig mee tussen schoenplaat en schoenzool te steken. Bij ons werd er aan beide zijden een zogenaamde ‘wedge’ van 1° gestoken omdat onze voeten uit nature wat kanteling hebben. Dat zou bij 99% van de mensen voorkomen, dus niets vreemds. Bij de laatste stap word er bij ons langs de rechterzijde nog een verhoging van 3mm gestoken omdat we zelf met een beenlengteverschil van 15 mm zitten. Zo kunnen we dit toch een klein beetje compenseren, volledig compenseren wordt zeker niet aangeraden. Na al deze stappen voelt alles heel natuurlijk aan en blijkt de afstelling eigenlijk vrij eenvoudig te zijn verlopen. Al raden we aan om zeker de 1e keer dat je met Speedplay gaat rijden je schoenplaatjes toch even bij een bikefitter correct te laten afstellen.
Na onze cleatfit trekken we er meteen op uit voor een rondje van 70 km. Daan bezorgt ons nog even de GPX. Het is een leuk rondje dat door het grootste natuurreservaat van Nederland loopt. Bij de eerste meters voelen de pedalen heel vreemd aan tijdens het rechtstaand optrekken, net of we wat wankel op onze benen staan. Maar al na een keer of 3 voelen we hier niets meer van en zijn we eigenlijk al gewend aan de pedalen. Wel blijft het in het begin wat zoeken naar de juiste manier van inklikken. Net alsof het terug de 1e keer is dat we met klikpedalen rijden.
Bij de Speedplays is het niet de klassieke manier van inklikken door je voet naar voor te duwen, maar eerder echt naar onder en je hiel een beetje naar links/rechts te bewegen. Eens dit onder de knie rijden ze zalig. Onder een stralende winterzon werken we dan ook onze 1e 70 Speedplay-kilometers af met een zeer tevreden gevoel. Vooral de precieze afstelling maakt ons zeer tevreden over deze pedalen. We begrijpen nu wel waarom ze bij Jumbo-Visma deze keuze hebben gemaakt!
4 comments
word leuk al een renner van jumbo een neutrale fiets nodig heeft.
Ik fiets al jaren met deze Speedplay pedalen zowel buiten als binnen op mijn training fiets. In en uit klikken gaat perfect. Het contactvlak met je schoen is groter. De speling is perfect regelbaar van niets, o%, tot heel ruim, 15%, bij mij b.v. staat mijn linker hiel meer naar binnen gericht zodat ik een natuurlijke stand van mijn knie krijg en dus geen pijntjes meer heb. Naast de fiets gaat het lopen ook beter op deze schoenplaatjes. Enige nadeel dat je de pedalen zo af en toe van wat vet moet voorzien.
Van het moment dat de Speedplay pendalen op de markt kwamen rij ik al met deze , en dat is al meer dan 20 jaar geleden. Heb daarna nooit meer meer andere pendalen gereden
Deontologisch en wettelijk echt niet oké.
https://linkbuildingmasters.nl/regels-advertorial-plaatsen/#:~:text=Er%20is%20hier%20namelijk%20een,het%20geen%20redactionele%20content%20is.