In het tussenseizoen was het Australische Team Jayco AlUla bijzonder actief op de transfermarkt. Niet minder dan 10 nieuwe renners werden aangetrokken. Onder hen doorgewinterde profs als Zdenek Stybar, Alessandro De Marchi en Lukas Pöstlberger. Het WorldTour-team, opvolger van BikeExchange-Jayco, wil zowel scoren als talent laten ontbolsteren.

Stybar kopman
Voor sportdirecteur Mathew Hayman, de Australiër die in 2016 Tom Boonen van een 5e zege in Parijs-Roubaix hield, begon de Omloop Het Nieuwsblad met een tegenslag. Vrijdagavond werd Luke Durbridge, met z’n 31 lentes ook al een man met bijzonder veel ervaring, ziek. Buikgriep hield hem in het hotel. Zodat de Australische ploeg in Gent met slechts 6 renners aan de start verscheen.
“Een belangrijke pion die we moeten missen”, zucht Hayman. “Luke was voorzien voor de vroege finale. Hij is 1 van de oudere renners. Belangrijk voor de jongeren in onze ploeg. Onder meer voor onze jonge Duitser Felix Engelhardt die voor het eerst in Vlaanderen koerst. Inderdaad, met Stybar hebben we nog een ervaren man in onze ploeg. Maar Zdenek is niet hier om wegkapitein te spelen. Dat heb ik in de groep benadrukt.”
Dus wel om in Ninove een resultaat te halen. De 37-jarige Tsjech won in 2019 de Omloop Het Nieuwsblad. Toen lag de streep voor het eerst in Ninove. “Voor Zdenek wordt het, na al die jaren in het shirt van Quick.Step, een heel andere ervaring”, voorspelt Hayman. “Er rust minder druk op zijn schouders, dat klopt, maar dat maakt het niet noodzakelijk makkelijker. Dit keer moet hij zelf kiezen wanneer hij vooraan moet zijn. Stybar is vandaag onze kopman. Stiekem hopen we dat hij dit voorjaar enkele mooie prijzen kan rijden.”
Balen in 2012
In elk geval is de 0 al van de tabellen bij Jayco-Alula. Simon Yates won een etappe in de Tour Down Under, Dylan Groenewegen sprintte het snelst in de openingsrit van de Saudi Tour en won vrijdag de 5e etappe in de UAE Tour. “Mooi dat we al 3 keer wonnen, maar ik had er liever al 5 gewonnen”, beweert Hayman. “Zowel in Tour Down Under als in de Saudi Tour kwamen we heel dicht bij een 2e ritzege. Jammer, maar het is mooi dat we al 3 keer zegevierden. Dat moet onze jonge talenten vertrouwen geven.”
Hayman kijkt vooral uit naar Brugge-De Panne (22/3) en de Scheldeprijs (5/4). “Voor die klassiekers is Dylan Groenewegen een favoriet”, voorspelt de Australische sportdirecteur. “Als ploeg zijn we volgens mij sterker geworden. Door het aantrekken van Stybar en Pöstlberger. Kelland O’Brien reed vorig jaar al de finale van Dwars door Vlaanderen en eindigde in Waregem 7e. We hopen hem vandaag in de finale van deze Omloop Het Nieuwsblad te krijgen.”
In elk geval weet Hayman hoe dat moet. In 2011 werd hij in Gent-Gent 3e na de Nederlander Sebastian Langeveld en de Spanjaard Juan Antonio Flecha. “Dat duo was ontsnapt, in slecht weer”, herinnert de Australiër zich nog. “Ik reageerde met een Fransman (Yoann Offredo, red). Verder dan de 3e podiumplaats raakte ik niet meer. Het jaar nadien zat er voor mij veel meer in want toen Sep Vanmarcke, Tom Boonen en Flecha op de kasseien van de Lange Munte wegreden, zat ik bij hen. Van die gemiste kans baal ik meer dan van de 3e plek in 2011.”
Specialiteit
Hayman, intussen 44, blikt graag terug op z’n carrière. Hij kickt bovendien op het Vlaamse voorjaar want ook voor hem begint de koers nu echt. Ook al was er de voorbije weken in Australië, Frankrijk, Spanje en het Midden-Oosten reeds heel wat koersbedrijvigheid. Vlaanderen is totaal iets anders.
“Leuk om hier te zijn”, benadrukt Hayman. “De vele mensen langs de kant van de weg, frietjes en bier ruiken, het hoort er allemaal bij. Ook al ben je Duitser, Australiër of Deen, renners weten dat de koers hier leeft. In deze sfeer willen ze allemaal koersen. In Vlaanderen koersen is een specialiteit. We hopen dat onze jonge renners hier eens vooraan kunnen rijden, dat ze het gevoel krijgen deze specialiteit aan te kunnen. Wat onze oudere pionnen betreft hopen we dat ze hun dromen kunnen realiseren. We kijken uit naar de komst van Michael Matthews naar België. Want het is altijd makkelijker om in de finale met 2 te zitten dan helemaal alleen in een elitegroep van 20 renners. In het wielrennen hoef je geen topfavoriet te zijn om te kunnen winnen.”