“De wielertransfer van de winter”, zo noemden heel wat supporters de overgang van Bert De Backer van analist naar ‘man op de motor’. De ex-renner met het veelbesproken kapsel kreeg alvast veel complimenten voor zijn 1e werkdag voor Sporza. De motor wordt beschouwd als de allermooiste plek om de koers te volgen en de Oost-Vlaming gaat een reeks geweldige commentatoren achterna.
Van renner tot commentator
Omwille van zijn vele verschijningen in allerhande praatprogramma’s – van Vive le Vélo tot Winteruur – zou je al bijna vergeten dat De Backer zelf ook een verdienstelijk renner was. Hij werd in 2014 zelfs 11e in Parijs-Roubaix en een jaar later eindigde hij op 12. Verder zou hij vooral zijn strepen verdienen als superknecht voor John Degenkolb en in mindere mate Marcel Kittel. Als een man die aan de universiteit heeft gestudeerd, bleek hij echter ook over een vlotte babbel te beschikken en daar maakt hij in het leven na de koers gebruik van.
Omwille van de aanwezigheid van vaste man op de motor Renaat Schotte in de UAE Tour werd er bij Sporza geschoven. De Backer mocht de afgelopen jaren nog regelmatig aanschuiven aan de praattafel als analist en verhuisde nu naar het zitje van Schotte. Deze week maakte hij zich bij zijn werkgever zenuwachtig omwille van zijn kledijkeuze en mogelijke eet- en plaspauzes. Schotte had hem volgens Sporza ook getipt om een lamineermachine te kopen zodat hij de deelnemerslijsten zou kunnen meenemen. Op de motor kan het immers ook regenen en waaien, de deelnemerslijst is heilig dus die kan een beetje extra bescherming wel gebruiken.
De bekendste wielerjournalisten begonnen destijds allemaal op de motor. Ook Karl Vannieuwkerke nam ooit plaats op het mooiste zitje om de koers te volgen. Dat geldt ook voor onder meer Carl Berteele, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen, die ongetwijfeld fantastische anekdotes zullen bewaren over deze unieke job.
Pöstlberger
1 van de allermooiste verhalen van de man op de motor dateert uit 2019. Renaat Schotte zat op dit postje tijdens Dwars door Vlaanderen en toen de koers werd stilgelegd omwille van een ambulance slaagde hij erin om de Oostenrijker Lukas Pöstlberger te interviewen. In ruil voor een paar Duitse zinnen kon hij met de hulp van de motor ook terug in de kopgroep plaats vatten, want die had door de chaos wat afstand genomen.
Interviews vanop de motor zijn helaas niet meer van deze tijd. Vroeger gebeurde het wel eens vaker dat Schotte door het raampje van de ploegleiderswagen een paar vragen kon stellen. In 2012 passeerde hij in de finale van de Omloop Het Nieuwsblad bij Eric Van Lancker, sportdirecteur van Sep Vanmarcke, die met Flecha en Boonen voorop reed. Van Lancker voorspelde dat zijn renner Boonen aan zou kunnen na een zware wedstrijd en kreeg gelijk.
Soms loopt het helaas ook wel eens mis met de motor. Zo werd de motor van Sporza afgelopen Tour de France uit de koers gezet nadat hij betrokken was bij een valpartij van de Nieuw-Zeelander Jack Bauer. Het was een pijnlijke affaire, die nog maar eens aantoonde hoe chaotisch het er soms aan toe kan gaan in de koers.
Positieve ervaring
De Backer kreeg op sociale media al heel wat complimenten voor zijn interventies en ook commentatoren Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer amuseerden zich met hun nieuwe collega in de koers. “We lieten hem niets zeggen op de Holleweg, want dan was het de Golleweg geworden”, grapten ze. Normaal gezien keert Renaat Schotte na de UAE Tour terug naar Vlaanderen en zullen we hem te horen krijgen in de grote klassiekers.
Bert De Backer schuift dan ongetwijfeld weer aan in de studio om bij een glaasje fruitsap en een koffiekoek vooruit te blikken op de koers. Met zijn 38 lentes is hij op de juiste leeftijd gekomen voor een midlifecrisis en daar hoort volgens het cliché ook een motor bij. Ongetwijfeld zal hij deze job in de toekomst opnieuw uitvoeren. Alleen jammer dat je zijn prachtige kapsel onder die helm niet ziet.