1 van de mooiste elementen van het Vlaamse voorjaar zijn de jaarlijkse ontdekkingen. Het publiek maakt elk seizoen weer kennis met een paar nieuwe namen aan het front. De revelatie van de Omloop Het Nieuwsblad 2023 was zonder twijfel aanvaller Mathis Le Berre. De Bretoen van Arkéa Samsic is amper 21 jaar en gezien zijn prestaties bij de jeugd mogen we hem een grote toekomst toeschrijven.
Judosport
Slechts weinig wielrenners beginnen hun sportieve carrière op de fiets en dat is voor Le Berre niet anders. Hij probeerde eerst zijn kunsten uit in de judosport, wat altijd van pas komt in de koers. Op zijn 6e was hij niet meer te houden en sloot hij zich aan bij de lokale club Plaintel Vélo Star. In 2017 won hij als 2e jaars nieuweling maar liefst 15 keer.
Vanaf 2016 kwam Le Berre uit voor UC Briochine en bij de junioren ging hij vlotjes op zijn elan verder. Hij won een 10-tal koersen als 1e jaars en een seizoen verder won hij de GP Plouay en werd hij 4e op het Frans kampioenschap. Het leverde hem een stekje op bij Côtes d’Armor Cyclisme Marie Morin, waar Thomas Voeckler tegenwoordig de plak zwaait als sportief directeur.
Opvallend: Le Berre werkte als landschapsarchitect naast de koers. Overdag moest hij aan de slag, ’s avonds kon hij dan gaan trainen. Pas toen hij echt talent bleek te hebben op de fiets, ging hij er volledig voor. Dat bleek een geslaagde zet: in 2021 werd hij vicekampioen van zijn land en vorig jaar brak hij volledig door.
Le Berre maakte indruk tijdens de Ronde van Normandië. De Bretoen won er solo de openingsetappe en reed vervolgens een hele week lang in de leiderstrui rond, die hij uiteindelijk ook mee naar huis mocht nemen. In de Ronde van zijn eigen Bretagne volgde opnieuw een podiumplaats. Dat zijn stevige adelbrieven voor een jonge Fransman.
Lange aanval op WK
Op het WK voor beloften leerden de wielervolgers Le Berre nog beter kennen. De Fransman maakte immers deel uit van de vroege vlucht met 6 renners die de hele wedstrijd kleurden. Ook Fabio Van den Bossche was erbij, net als Fran Miholjevic. Uiteindelijk bleef Le Berre nog met 3 over en uiteindelijk haalde hij de finale in de spits, maar toen Fedorov en Vacek hun frisse benen konden benutten, moest hij finaal afhaken. Aan het einde van het jaar volgde ook nog een 2e plek in Parijs-Tours, zijn laatste wedstrijd van het seizoen.
Le Berre had immers al een overeenkomst gevonden met Arkéa Samsic, de ploeg waarbij hij in 2021 al stage had gelopen. De bedoeling is dat hij ook nog een aantal wedstrijden bij de beloften zou rijden, waar hij tussen zijn leeftijdsgenoten voor de prijzen kan koersen. Voor de ploeg is zijn aanstelling een heus statement, want als man uit de streek moet hij veel jongeren inspireren. Onder het motto ‘Gwenn ha Du’ (wat letterlijk zwart en wit betekent, naar de vlag van Bretagne) krijgen zij bij Arkéa Samsic alle kansen.
Ondanks zijn talent hadden ze bij zijn ploeg wellicht ook niet gedacht dat Le Berre in zijn 1e Vlaamse klassieker bij de profs meteen zo’n straffe wedstrijd zou rijden. Hij maakte deel uit van de vroege vlucht en overleefde lange tijd met Mathias Norsgaard en Jelle Wallays, 2 specialisten in dit werk. Toen ze gegrepen werden, gaf hij niet zomaar de pijp aan Maarten en slaagde hij erin om met Dylan van Baarle, Florian Vermeersch en Jonathan Milan weg te rijden. Als laatste werd hij door Van Baarle gelost op de Muur. Een schakelprobleempje gaf hem het genadeschot na een bijzonder knappe wedstrijd. Vervolgens overleefde hij overigens ook nog de Bosberg en als 23e bolde hij over de meet.
Drukke kalender
De liefhebbers moeten niet lang wachten voor ze de Bretoense beer opnieuw zullen kunnen bewonderen. Hij staat immers ook aan de start in Le Samyn en rijdt normaal volgende week ook de GP Criquielion en de GP Monseré. Verder staan de Profronde van Drenthe, de Bredene Koksijde Classic en Cholet-Pays de la Loire op zijn programma. Het wordt dus heel interessant om te zien waar Le Berre kan stranden als hij niet een hele dag in de vroege vlucht spendeert.
Le Berre is afkomstig uit Saint-Brieuc en daar zijn ze wielergek. Bernard Hinault is geboren in Yffiniac, dat maar een paar kilometer verder ligt. Een nieuwe held lijkt dus op te staan. Bretoenen worden vaak koppigaards genoemd met een ijzersterk karakter. Kwaliteiten waarmee je in de Vlaamse klassiekers wel eens ver kunt komen. Het leverde ons alvast een aangename kennismaking op.