95% van de mountainbikers rijden al jaren rond met schijfremmen. Een evidentie. Maar ook op de racefiets zien we deze trend de laatste tijd volledig geaccepteerd en geïntegreerd worden. Een goed setje remblokken is daarbij dus essentieel. Wij gingen op pad met de SwissStop Disc 34 RS op onze racefiets en de Disc 28 E op onze MTB.

SwissStop
Het Zwitserse bedrijf kennen we al jaren vanwege zijn uitstekende kwaliteit. Zo reden we tot enkele jaren geleden zelf nog rond met de Yellow King remblokken voor velgremmen, die er meteen uitsprongen dankzij hun gele kleur. Daarna kwam de Black Prince op de markt. Die waren nog beter qua remvermogen tijdens regenachtige dagen.
Beide types waren voor ons toch wel de beste keuze op carbon remvlak. Ze remmen niet alleen goed maar zijn ook zeer carbonvriendelijk, waarmee we willen zeggen dat ze je velgen niet als sneeuw voor de zon laten verdwijnen bij het remmen. Onlangs waren we zelf toe aan een nieuw set disc-remblokken voor zowel onze MTB als koersfiets en dus waren we benieuwd of we ook zo lovend zouden kunnen zijn als over de velgremblokken van SwissStop.
Disc RS Race ready/silent power
Voor onze racefiets kozen we voor de RS-versie, vooral ook omdat de gele kleur ons terug doet denken aan de Yellow Kings, waar we zo tevreden over waren. Maar ook omdat ze op alle vlakken gewoon perfect scoren – als we de gegevens op de SwissStop-website mogen geloven. Zo zien we dat ze op gebied van grip, geluid bij droog en nat weer 10/10 scoren en 8/10 op gebied van warmtetolerantie, levensduur en modulatie. Dat zijn scores waarmee je thuis kunt komen, dachten we bij onszelf.
Wat opvalt, is dat het metalen plaatje dunner is dan bij andere merken: 1,6 mm om correct te zijn. Hiermee word er gewicht gespaard, maar nog interessanter is dat de levensduur verlengd wordt doordat het remoppervlakte dikker is. Je zal dus minder vaak nieuwe remblokken moeten steken. Tenslotte is de samenstelling organisch, wat weer beter is voor het milieu.
Disc E high endurance/easy modulation
Voor onze MTB kozen we voor de E-versie. Deze moet toch vooral een wat langere levensduur bieden. Er is immers vaak wat meer slijtage in de bossen tegenover op de weg. Als we dan naar de scores kijken, zien we een 9/10 voor levensduur, modulatie, warmtetolerantie en geluid bij droge omstandigheden. Bij de grip en geluid bij natte omstandigheden zien we een 7/10, wat nog steeds zeer goed is. Ook hier zien we weer dat de samenstelling organisch is.
Installatie
Eerst is onze wegbolide aan de beurt. Voor we de nieuwe remblokken steken en meteen onze fiets opspringen, moeten we toch eerst wat stappen doorlopen voor een optimale werking. Uiteraard verwijderen we eerst de oude blokjes. We zorgen er dan voor dat we onze remschijven goed reinigen en ontvetten zodat de oude restanten weg zijn. We halen er onze wielen even uit om dat te doen, zo kunnen we met behulp van het juiste materiaal ook onze remkalibers weer volledig openduwen. Nu kunnen we onze nieuwe gele remblokken plaatsen en de wielen er terug insteken.
We stellen onze kalibers nog even opnieuw af, zodat ze mooi uitgelijnd zijn met onze remschijven. We volgen dan de door SwissStop aangegeven stappen voor het inremmen. Dat gaat als volgt: eerst remmen we zachtjes gedurende een 20-30 seconden, zowel vooraan als achteraan tijdens het fietsen, en herhalen dit 3 keer. We gaan vervolgens wat sneller fietsen en remmen 10 à 15 seconden, waarna we goed doorremmen tot we bijna tot stilstand staan. Opnieuw herhalen we dit 3 keer. We wisselen dan de remblokken van vooraan naar achteraan en omgekeerd, en herhalen stap 2. Voor onze MTB doen we net hetzelfde. Let wel op dat je dit op een droge dag doet, anders zal er meteen vuiligheid in de remblokken terechtkomen, wat ook weer nefast is voor de werking ervan.

Spanje
Wanneer we er voor de 1e keer op uittrekken met onze koersfiets liggen de wegen er nat en vuil bij. Na enkele kilometers worden ook onze remschijven nat en kruipt er wat vuil tussen. Maar telkens dat we aan onze remmen komen, hoeven we ons niet te schamen van het gepiep dat we met andere merken wel eens hadden. Voor ons dus zeker een geslaagde opener.
Hierna is het tijd om naar Spanje te trekken, waar we wel wat remkracht kunnen gebruiken in de afdalingen. De eerste dagen doen we vooral afdalingen van 5 tot 7% met enkele hairpins. We merken dat we met veel gecontroleerde remkracht naar de bochten toe kunnen gaan en er ons met de juiste snelheid door kunnen laten glijden. Elke keer opnieuw. Hoog tijd om ze eens tot op de limiet te testen in de afdaling van de alom gekende Coll de Rates, een afdaling van 3 km aan 10% gemiddeld met enkele bochten waar je met hoge snelheid aankomt en je bijna tot stilstand moet komen.
Er werd dus veel warmte gecreëerd en we vragen veel remkracht, maar ook hier kwamen we nooit in de problemen. We zijn zelfs verbaasd van de kwaliteit en gecontroleerde remkracht. Door de extreme hitte piepen de remmen soms lichtjes, maar na een 50-tal km is ook dat weer verdwenen. Met onze MTB hetzelfde verhaal. We testen ze door en door maar komen nooit in de problemen. We hebben er ondertussen al heel wat ritjes mee afgelegd maar zien dat er nog ruim voldoende remmateriaal aanwezig is voor de komende weken.
Ook qua remgeluid presteren de Disc 34 RS en de Disc 28 E uitermate goed, ook bij natte omstandigheden. We zouden zelf een hogere score geven dan een 7/10 hiervoor, een 8 of 9/10 had ook zeker gemogen. Zo tevreden als met de Yellow Kings en de Black Prince velgremblokken, zijn we nu ook met de schijfremmodellen!