Het was een zware editie van Gent-Wevelgem in barre weersomstandigheden. Door de overvloedige regenval was het voor de renners een kwestie van de juiste kleding, voorzichtigheid en karakter. Bij de regen horen helaas ook valpartijen. Die waren er een hele zondag lang, gelukkig lijkt de schade op het slagveld al bij al nog mee te vallen.

Italiaanse achtervolgers
1 van de 1e slachtoffers die we tijdens de tv-uitzending van Gent-Wevelgem zagen, was Jonathan Milan. Hij kwam net voor De Moeren ten val. Een slecht moment en ook een domper voor zijn ploeg Bahrain-Victorious, dat in de finale nog een extra mannetje had kunnen gebruiken. Milan was nochtans in vorm op de baan en werd ook al 5e in de Saudi Tour, waarin hij een etappe won. Het is nog niet duidelijk wat de schade is.
Een paar minuten later volgde Ganna het voorbeeld van zijn landgenoot en ploegmaat op de piste. De 2 maken deel uit van de succesvolle Achtervolgingsploeg, maar Gent-Wevelgem was geen geluksdag. Ganna was ten val gekomen op zo’n 140 km van de meet. Volgens Renaat Schotte bleef hij een beetje ontgoocheld op het wegdek zitten.
INEOS Grenadiers verloor enkele kilometers verder ook Michal Kwiatkowski. De oud-wereldkampioen was het grootste slachtoffer van een valpartij en bleef eventjes liggen. De dokter ontfermde zich verder over hem. Hij werd behandeld voor zijn schaafwonden, maar de ploeg liet al weten dat de Pool reeds terug in de bus was geraakt en geen hersenschudding heeft. Ook met Ganna gaat het oké, hij beslist in principe zondagavond of hij zal deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen.
Zwaarste slachtoffer
Een ander slachtoffer was Lukasz Wisniowski. De 2e uit de Omloop van 2018 moest eerder ook al opgeven in de Classic Brugge-De Panne en de E3 Saxo Classic en in Gent-Wevelgem had hij opnieuw pech. Een medewerker van Team DSM zette zijn fiets wel nog klaar, maar de Pool had duidelijk te veel pijn. Zijn ploeg liet weten dat hij naar het ziekenhuis werd overgebracht en dat zijn ellenboog en zijn heup verder worden onderzocht. Mogelijk zal hij zondagavond het zwaarste slachtoffer van de mannenkoers zijn.
In de finale kwam ook Matej Mohoric nog ten val. Hij was net iets te gretig bij het proberen volgen van Narvaez en viel zo letterlijk weg uit de kopgroep. Zo verzeilde hij in een achtervolgend groepje en was een ereplaats meteen weg. Doodzonde, want hij was bezig aan een mooie reeks uitslagen met een 3e plek in Kuurne, een 6e plek in de Strade, 8e in Milaan-Sanremo en 7e in de E3 Saxo Classic.
Naast de valpartijen waren er nog een hoop renners die er vroeg de brui aan gaven. Zo stapte Sam Bennett al vroeg in de wedstrijd op. Hij sukkelt nog met de naweeën van een valpartij in Sanremo en lijkt maar geen beterschap te kennen. Vermoedelijk gaat de focus nu naar de Scheldeprijs.
Vrouwenkoers
Ook bij de vrouwen vielen er helaas slachtoffers. Op 44 km van de meet zorgde een gleuf in het midden van de weg voor een massale valpartij. Gekreun was tot in de Vlaamse woonkamers te horen, onder meer Marta Bastianelli, Pfeiffer Georgi en Chiara Consonni behoorden tot de slachtoffers. Het is nog even afwachten wat de schade zal zijn. In de finale kwam ook Lorena Wiebes nog ten val na een vreemd manoeuvre, gelukkig leek bij haar alles wel mee te vallen.
Helaas wordt het lijstje met gekwetsten dus na dit weekend een beetje langer. Anders Skaarseth ging al hard tegen de grond in de E3 Saxo Classic en houdt een gebroken scheenbeen over aan die klap. Julie De Wilde brak dan weer haar schouderblad in Brugge-De Panne en mist de rest van het voorjaar. We hopen natuurlijk dat iedereen snel weer in competitie komt.
Win de Ekoï Gara fietshelm van Sep Vanmarcke!
2 comments
Niet alleen de regen en kleine stuurfouten zijn de oorzaak van valpartijen. Het parcours ligt ook vol valkuilen (dikwijls letterlijk te nemen). Brugge – De Panne is zo uitgetekend dat de wegen voortdurend verbreden en terug versmallen, het peloton moet telkens zijn breedte over de weg aanpassen. Bovendien staan de wegen vol met niet-verplaatsbaar wegmeubilair. Het Agentschap Wegen en Verkeer is om één of andere niet te begrijpen reden tegenstander van verplaatsbaar meubilair. Dit laatste wordt kort voor de wedstrijd van de weg gehaald en nadien terug geplaatst. Dat is zeldzaam op de Vlaamse wegen, positief voorbeeld is de Poelstraat in Merelbeke, net na de start van de Omloop Het Nieuwsblad. Is een uitzondering.
Zondag in Gent – Wevelgem lag de oorzaak van een valpartij aan het feit dat de wegmarkering in het midden bestond uit witte ronde toppen die uit het wegvlak staken (duidelijk zichtbaar in de reportage tijdens Sportweekend). Als je daarover rijdt, zeker bij nat wegdek, is het een mirakel als je niet valt. Dan zwijgen wij nog van de ersatz-fietspaden die worden aangelegd door gewoon de rand van de weg volledig vol te schilderen in een andere kleur en dit met, wellicht goedkopere, gladde verf.
Waar vroeger F1 dé gevaarlijkste sport was, is wielrennen nu beetje bij beetje die plaats aan het “veroveren”.
UCI en nationale federaties moeten dringend ingrijpen en druk zetten op organisatoren die dan weer de lokale overheden onder druk kunnen zetten. Alle steden en gemeenten willen vandaag grote wedstrijden naar hun “grondgebied” halen. Men zou er bij de onderhandelingen een punt moeten van maken te eisen dat ze dan eerst zorgen voor wegen die “koersveiling” zijn.
UCI moet ook in eigen huis kijken. Naast het feit dat ze soms levensgevaarlijke aankomsten goedkeuren (zie Ronde van Polen met ongeval Fabio Jakobsen) is er ook gevaar van het materiaal. De remschijven zijn nog steeds niet afgeschermd waardoor het echte slijpschijven zijn die de ledematen en gezichten van renners en rensters letterlijk openrijten en hen levenslang verminken. Dit blijft men in de doofpot stoppen. Actie mag niet langer uitblijven.
Er is inderdaad actie nodig om de veilheid van de renners te verhogen! Ook wil ik nog toevoegen dat renners zelf dikwijls ook de gevaren en valpartijen zelf veroorzaken. Bij bewuste, gevaarlijke maneuvers moeten er sancties zijn, geen boetes maar bv schorsing voor 1 of 2 weken zodat er ingehouden wordt ipv in ieder gaatje te duiken. Nu doen de renners dit straffeloos en de volgende keer doen ze dit dan opnieuw, dit ongeoorloofd gedrag zou eruit moeten.