Met een 9e plaats in het eindklassement van de Ronde van Catalonië heeft Cian Uijtdebroeks een nieuwe stap gezet in zijn carrière. Het is wederom het bewijs dat er een goed ronderenner in hem schuilt. Natuurlijk wordt de vergelijking wel eens gemaakt met Remco Evenepoel, al opperde die eerder al om dat vooral niet te doen. Uijtdebroeks en Evenepoel zijn verschillende renners, dat bewijzen deze 5 elementen.

Aerokogel versus medaillist
De tijdrit van Evenepoel is misschien wel zijn grootste wapen. De statistieken van de Aerokogel zijn ronduit fenomenaal. Dat bewees hij al met medailles op kampioenschappen en de Europese titel in 2019. Bij de jeugd was hij niet te kloppen tegen de klok. In 2018 behaalde hij zowel de winst op het EK als op het WK en in de Chrono des Nations.
Ook Cian Uijtdebroeks is een getalenteerd tijdrijder, maar op een ander niveau. Zijn knapste tijdrit reed hij wellicht bij de junioren toen hij zilver behaalde op het EK in Trento na zijn landgenoot Alec Segaert. Helaas zat er later in 2021 geen nieuwe medaille in eigen land in. Segaert kon met brons de Belgen in Brugge toch nog enige troost bezorgen. Bij de profs reed Uijtdebroeks nog niet veel tijdritten. Hij werd vorig jaar 15e op het BK en 4e in de klimtijdrit in de Sibiu Cycling Tour.
Zoon van oud-renner versus buitenlandse roots
Remco is de zoon van oud-renner Patrick Evenepoel, die op een blauwe woensdag nog op het podium van Halle-Ingooigem stond. Hij heeft het wielrennen dus met de paplepel ingekregen, al waagde hij eerst zijn kans in het voetbal. Uijtdebroeks heeft een andere achtergrond. Hij heeft Poolse en Oostenrijkse roots via respectievelijk zijn grootvader en grootmoeder, woont in Wallonië (Hannuit) en spreekt zelfs een mondje Duits. Dat zal hem bij BORA-hansgrohe wel van pas kunnen komen.
Winnaar versus regelmaat
Waar Remco Evenepoel een echte winnaar is, is Uijtdebroeks meer de man van de regelmaat. Ook dat was al het geval bij de jeugd, waar hij altijd stond waar hij moest staan, maar ook vaak net naast de zege greep. Denk maar aan de Valromey Tour en de Vredeskoers die hij aan Romain Grégoire en Per Strand Hagenes moest laten. Bij de profs is het nog wachten op zijn 1e zege. Iets waar hij in de Tour of the Alps straks opnieuw werk van kan maken.
Ambitie versus voorzichtigheid
Zowel Evenepoel als Uijtdebroeks deden al tv-optredens en daarin valt ook een verschil in karakter op. Hoewel het allebei goede praters zijn, is de ambitie van Evenepoel altijd enorm. Daartegenover staat de meer verlegen Uijtdebroeks die voorzichtig blijft met gekke uitspraken. Aan de tafel van Karl Vannieuwkerke vertelde hij vorig jaar nog eens dat hij nog heel veel tijd heeft en niet per se dit jaar al moet scoren. Terwijl Evenepoel liever niets laat liggen, kijk maar naar diens indrukwekkende 2022.
Soudal-Quick.Step versus BORA-hansgrohe
Het grootste verschil is ook het duidelijkst zichtbaar. Evenepoel is deel van the Wolfpack, Uijtdebroeks komt uit voor BORA-hansgrohe. Dat maakt dat die laatste net iets vaker aan de aandacht ontsnapt, omdat in België de aandacht nu eenmaal altijd naar de blauwhemden gaat. Lefevere wil zijn ploeg ook uitbouwen rond Evenepoel, terwijl Uijtdebroeks bij de Duitse formatie nog geen speciale renners in dienst krijgt. Er loopt natuurlijk nog talent rond bij zijn ploeg. Denk maar aan Jai Hindley, Sergio Higuita, Aleksandr Vlasov en Lennard Kämna. Een stevig ensemble om de komende jaren de Grote Rondes aan te vatten.
Win de Ekoï Gara fietshelm van Sep Vanmarcke!