In de Tour zijn de supporters met de camper al vast onderdeel van de beleving, maar in de voorjaarsklassiekers moeten ze – op Vlaanderen en Roubaix na – hun weg naar de koers nog een beetje vinden. Nochtans zijn wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik perfect om er met de camper op uit te trekken. Wij tekenden alvast 7 plekjes langs het parcours uit die volgens ons ideaal zijn om plaats te nemen.

Mocht je wel met een camper Luik-Bastenaken-Luik willen gaan beleven op zondag 23 april 2023 maar niet zelf over een camper bescikken, dan kan je er makkelijk ene huren via het camper deelplatform Goboony Een camper is comfortabel: je zit altijd warm en droog en je hebt alles voor handen. Daarnaast is het ideaal om er een volledig fietsweekend mee te boeken en zelfs een deel van het parcours te verkennen.
Cafeetjes tellen in La Roche-en-Ardenne
Na net geen 70 km komen de renners langs La Roche-en-Ardenne. Daar ligt niet alleen de gelijknamige 1e officiële klim van de middag, maar is het ook gewoon heerlijk vertoeven. Aan de boorden van de Ourthe vind je een erg gezellig centrum met een dozijn bistro’s en cafeetjes. Rond La Place de la Bronze. De koers zal er ongetwijfeld het gespreksonderwerp van de dag zijn. Kenmerkend voor deze gemeente is het kasteel dat boven de stad uittorent. Een beetje cultuur, een beetje gastronomie en een beetje koers, daarmee kan je een mooie zondag vullen.
Tussen de bevers in Houffalize
Luik-Bastenaken-Luik is een wedstrijd met best wat oorlogsgeschiedenis. Tijdens de slag om de Ardennen waren er verschillende bombardementen en die worden op verschillende plekken en momenten herdacht. Verder kent de wielerliefhebber Houffalize vooral van het mountainbiken en sinds kort ook van het gravelen.
Naast mountainbikers is Houffalize ook nog eens in trek bij de bevers. Zijn vestigden zich een goede 10 jaar geleden in de vallei van de Ourthe en hun opmars zorgde al voor flink wat dammen. De kans dat je bevers spot, is dus nagenoeg even groot als dat je renners ziet voorbij fietsen. De koers begeeft zich op dat moment richting Côte de Saint-Roch, de 2e helling van de dag.
Eerbetoon aan Eddy Merckx
De Stockeu is 1 van de zwaarste hellingen in de Ardennen, maar ligt te vroeg in La Doyenne om echt beslissend te zijn. De laatste jaren was het hier dan ook wapenstilstand. Op de top van de Stockeu staat het standbeeld van Eddy Merckx. De Kannibaal kijkt tevreden toe naar de renners die zich over de steile flanken van de helling hebben begeven en terug naar Stavelot trekken. Een legende met zulk palmares verdient altijd een bezoekje.

De klimacademie van België
De Rosier is niet de steilste klim van het land, maar wel 1 van de langste. In tegenstelling tot de hellingen in de Vlaamse Ardennen ben je hier vlotjes 10 minuten bezig en krijg je toch meer het echte klimgevoel te pakken dan op de korte kuitenbijters. Bovendien is de Rosier een rustige helling in een bos met heel wat parkeerruimte. Je hebt er vlot toegang tot het Domaine de Bérinzenne. De koers wordt hier niet gewonnen, maar mogelijk wel verloren. Dat gevaar in een klein hoekje zit, bleek vorig jaar met de zware valpartij van wereldkampioen Julian Alaphilippe.
VDB Forever
Uiteraard behoort La Redoute tot dit overzicht. Kunnen we nog anders? De helling waar Frank Vandenbroucke een grootheid werd en Michele Bartoli eventjes liet zien wie er de beste was. De helling ook waar hij het dichtst bij het godendom kwam, iets waar hij moeilijk mee om kon gaan. Op het wegdek staat meermaals ‘VDB Forever’ geschreven, net als een enorme verzameling gekalkte ‘Philippe Gilberts’. Vroeger was La Redoute een sleutelmoment in dit Monument, later werd het belang wat verminderd. Met de beslissende aanval van Remco Evenepoel in 2022 is de waarde van La Redoute hersteld.
De Valkenrots
De Valkenrots, of de Roche-aux-Faucons, is sinds zijn inbreng in LBL de belangrijkste klim in het parcours geworden. Het is hier dat de maskers afvallen en de top zich van de subtop onderscheidt. De Valkenrots is vooral kenmerkend aan de 2 trapjes. Wanneer je denkt dat het ergste voorbij is, krijg je nog een nieuwe strook bergop en die blijft tergend lang duren. Alles doet op deze stukken pijn en hoewel Luik in de verte al opdoemt, is het hier voor de renners plooien en soms ook breken.
De Vurige Stede
Luik wordt de Vurige Stede genoemd omwille van het zuiderse temperament dat er heerst en de historische onverschrokkenheid ten opzichte van Karel de Stoute. Tegenwoordig vind je er ook toeristische hotspots zoals de Montagne de Bueren en sinds 2019 ligt de aankomst terug op de Quai des Ardennes in het centrum van de stad. De afgelopen jaren was er hier steevast spektakel met late omwentelingen en millimetersprints. Afwachten dus of Evenepoel in zijn opbouw richting Giro opnieuw als 1e over de meet zal komen.
Huurcampers zijn steeds populairder voor fietsvakanties én om een weekendje een voorjaarklassieker voor wielertoeristen te rijden. Niet iedereen heeft een camper en dat is ook niet nodig. Deelplatformen als Goboony maken campers makkelijk toegankelijk voor het brede publiek. En het werkt eenvoudig: je huurt een camper van particulieren bij jou in de buurt, en een tussenpartij zoals Goboony regelt alles qua verzekering en administratie.