Hij rijdt al een heel voorjaar op niveau en in de Amstel Gold Race trad de 24-jarige Fransman Axel Zingle volledig op de voorgrond. De renner van Cofidis maakte indruk op het Vlaamse wielerpubliek. Ook co-commentator José De Cauwer was op Sporza enthousiast en herhaalde meermaals: “Hij kan koersen winnen”. Dat is wel het minste wat je kan zeggen over de nummer 50 op de UCI World-ranking, die straks nog zijn eerste Grote Ronde moet rijden.
Mountainbiker
Axel Zingle is afkomstig uit Mulhouse in de Elzas. Tijdens zijn jeugd werd hij eerst verliefd op het skiën, waarna hij de overstap maakte naar het mountainbiken. Op het EK 2016 was hij onderdeel van de Franse ploeg die zilver haalde in de Mixed Relay. Bij de junioren werd hij vervolgens ook 3e na zijn landgenoot Thomas Bonnet en de Zwitser Vital Albin. In de aflossingswedstrijd was hij overigens teammaat van Pauline Ferrand-Prévot, een ervaring die hij toch zal koesteren.
Bij VC Unité Schwenheim en CC Étupes ontwikkelde Zingle zich verder. Hij werd nog eens 2e op het Frans kampioenschap mountainbiken voor beloften, maar begon steeds meer de weg op te zoeken. Aan het begin van 2020 besloot hij om zich 100% op het asfalt te focussen. Dat loonde ook, want eind oktober werd hij in Gray Frans kampioen bij de beloften voor Florian Dauphin en Matis Louvel.
Zingle werd nog niet meteen weggeplukt door een grote ploeg. Hij reed naar 3 top 5-plaatsen in de Tour de la Mirabelle en mocht stage lopen bij Cofidis. Dat werd een succes, want hij werd meteen 7e in een etappe van de Arctic Race of Norway. Het werd nog veel beter. Zingle begon zowaar top 10-plaatsen te verzamelen in verschillende Franse eendagswedstrijden als de Classic Grand Besançon Doubs, de Tour du Jura en La Route Adélie de Vitré.
3 zeges in 2022
In 2022 ontplofte Zingle volledig. Hij won achtereenvolgens La Route Adélie de Vitre, een rit in de Arctic Race of Norway en de Famenne Ardenne Classic. Die laatste zege in Marche-en-Famenne zette hem ook in België op de kaart. Hij won er in de sprint voor Amaury Capiot en Oliver Naesen en werd een renner om te volgen. Tussendoor was hij ook 3e geworden op het kampioenschap van Frankrijk, ondanks een breuk van het scaphoïd die hij had opgelopen in de 4-daagse van Duinkerke.
Dit jaar gaat hij gewoon verder op zijn elan. In Spanje was hij niet uit de eerste 10 te krijgen en in de Ronde van Oman stond hij 2 keer op het podium. Die goede vorm werd beloond met winst in de Classic Loire Atlantique en een 7e plek in de Cholet-Pays de la Loire. In België vond hij meteen goed zijn weg en werd hij 12e in Dwars door Vlaanderen. In de Brabantse Pijl won hij zelfs de pelotonsprint achter de ontsnapte Dorian Godon, Ben Healy, Benoît Cosnefroy en Rémi Cavagna.
Het staat buiten kijf dat Zingle zich nog verder zal ontwikkelen. Allereerst is hij nog niet zo gek lang actief op de weg en moet hij de stiel dus nog verder leren. Bovendien moet hij nog zijn 1e Grote Ronde betwisten, iets wat altijd een boost is voor een carrière.
Fan van Gilbert
Wat mogen we in de toekomst nog van Zingle verwachten? In de 1e plaats wil hij wedstrijden winnen, een instelling die aan te moedigen valt. Hij hoopt zich ook nog te verbeteren in de Monumenten en noemt Milaan-Sanremo. Naar eigen zeggen is hij een fan van Philippe Gilbert omdat hij een gelijkaardig renner is en houdt hij dus van wedstrijden als de Waalse Pijl, omdat de sterkste daar wint.
Met Zingle heeft Cofidis in elk geval weer een renner voor de toekomst. De student ingenieur verlengde inmiddels al tot eind 2024. Inmiddels is hij na Guillaume Martin al de hoogst geplaatste renner van het team en doet hij zo meer dan zijn duit in het zakje in de strijd tegen degradatie. Het zijn deze renners die de ploeg ook de komende jaren moet rechthouden. Ook van de 23-jarige Alexis Renard wordt wel wat verwacht. Die werd dit jaar fraai 7e in Gent-Wevelgem en kan in de toekomst samen met Zingle de klassiekers veroveren.