Onlangs mochten we in Valkenburg kennis maken met het nieuwe gamma van Julbo. Julbo is een nieuwe speler in de wielerwereld die al langer in de sport aanwezig is. Het Franse merk is gehuisvest in de Jura en daar zijn ze erg fier op. Ze zeggen dan ook graag dat ze niet Frans zijn, maar uit de Jura komen. Een beetje eigenwijs dus.

Emeline Detilleux
Dat eigenwijze zie je in hun aanpak. Julbo groeide als familiebedrijf tot een bekende speler in de wintersport. Hun brillen en helmen staan bekend om hun uitstekende prestaties gekoppeld aan een erg hoog comfort. Het is dan ook niet vreemd dat zij zowat 150 atleten steunen die aan de top van hun sport staan en de input van die atleten gebruiken om hun producten steeds verder te verbeteren.
Enkele jaren geleden werd het gamma uitgebreid naar de wielersport. Langzaamaan groeide de kennis en de productie, maar de overname door Peugeot Frères bracht alles in een stroomversnelling. De overname opende immers heel wat bijkomende kanalen voor onderzoek, productie en marketing. Al snel werd de samenwerking met WT-team Groupama-FDJ beklonken. Er werd een intensief testprogramma opgestart. Ook Belgisch kampioene MTB Emeline Detilleux tekende een overeenkomst en voorzag Julbo van waardevolle informatie.
Het opvallende is dat Julbo alle ontwikkelingen in eigen huis uitvoert. Uiteraard horen daar enkele partners bij, maar Julbo gaat er prat op dat deze samenwerking een echte samenwerking is. Gespecialiseerde bedrijven of onderzoekslabo’s zorgen voor de nodige informatie, maar het uiteindelijke resultaat wordt nog steeds door Julbo zelf geconcipieerd.



Fast Lane en Sprint
Zo heeft Julbo voor de nieuwe weg- en MTB-helmen erg nauw samengewerkt met FDJ en enkele topmountainbikers, waaronder het professionele Rockriders-team en dus ook Emeline Detilleux. FDJ heeft een eigen onderzoeks- en performancelabo waar alle materialen van het team worden getest. Bij het ontwerp van de helmen en de brillen voor de renners van het team trokken de designers naar Besançon, om met FDJ te overleggen wat de wensen en de vereisten waren waaraan hun producten moesten voldoen. Vanaf het begin werden alle producten dan ook uitgebreid getest in het labo van FDJ. Het is duidelijk dat zowel de helmen als de brillen volledig voldeden aan de verzuchtingen van de renners.
Bij onze testrit in Valkenburg reden we met de Fast Lane en de Sprint, het aerodynamische model. Vooral de Sprint wist ons te bekoren. Met zijn goede pasvorm en de prima verluchting gecombineerd met een laag gewicht, zorgt hij voor erg veel comfort. Volgens Julbo verkozen de renners deze helm ook door de erg goede aerodynamische capaciteiten en hoort hij bij de besten uit het peloton.
Julbo staat al langer bekend als producent van brillen. Uit de wintersport komt natuurlijk een hoop knowhow wat betreft productie en pasvormen, maar voor de wielrenner moest er toch nog behoorlijk wat worden bijgeschaafd. En dus ontwikkelden ze een hele reeks brillen die daarna uitgebreid werden getest door zowel de pro’s als de continentale renners van FDJ. Tot iedereen tevreden was.



David Gaudu
Voor 1 bepaalde renner werd er trouwens extra uit de hoek gekomen. David Gaudu is namelijk brildrager. Zonder corrigerende glazen is hij werkelijk hopeloos. Om ook voor hem een passende bril te produceren, dook Julbo diep in zijn buidel van technische oplossingen en ontwierpen ze een nieuw procedé om corrigerende glazen te maken voor de fietsende brildrager. Brildragers onder ons weten dat dit soort brillen erg duur en moeilijk te produceren zijn. Fietsbrillen hebben een erg sterke kromming en dat werkt contraproductief bij corrigerende glazen.
De kromming zorgt voor een verstoring van de projectie, waardoor rechte lijnen krom worden. Daarom zien we dan ook dat de corrigerende vlakken of de clip-inserts meestal erg klein zijn. Bij wat grotere corrigerende lenzen merken we al gauw hoe een vierkant of rechthoekige smartphone of fietscomputer een parallelvorm krijgt. Niet dat dat overdreven of onleesbaar wordt, maar het is een vreemde gewaarwording. Wie geen bril draagt, herinnert zich zeker hoe bizar het is als je even de corrigerende bril van een vriend opzet. En dat gevoel krijgen wij brildragers als we plots een rechthoekig object in een parallellogram zien veranderen.
Julbo heeft hier erg lang over nagedacht en heeft samen met enkele specialisten uit de industrie een volledig nieuwe sferische lens ontworpen die erg mooi integreert met de grotere brillen. Vermits we zelf brildrager zijn, hadden we Julbo gevraagd om ons een corrigerende bril te voorzien. Dat stelde geen probleem. Julbo produceert de corrigerende glazen immers in eigen huis. Je geeft onder meer je dioptrie en cilindrische afwijking op aan je dealer en daarna maakt Julbo de lenzen speciaal voor jou. Uiteraard hangt de prijs af van welke sterkte en eventuele speciale correcties, maar Julbo maakt zich sterk dat ze voor deze kwaliteit de laagste prijs garanderen.



Julbo Ultimate
We moeten toegeven dat Julbo erg goed in zijn opzet is geslaagd. Het was 1 van de eerste keren dat we een bril op onze neus kregen die amper aanpassing vroeg. Bij een nieuwe bril is het soms even wat wennen aan de lenzen. Zeker bij sportbrillen is dat het geval door de andere kromming van de lenzen. De Julbo Ultimate die wij op onze neus kregen, paste meteen. De 1e seconde was het even wennen, maar daarna viel de bril op door het zuivere zicht en de correcte weergave van rechthoekige vormen. De bril is erg licht, maar toch groot genoeg om voldoende bescherming te bieden en omvat het aangezicht goed.
Bij de constructie van het montuur gebruikt Julbo biohars, waarmee ze ecologie een handje willen helpen. Bovendien waren onze lenzen van het fotochromatische type, waarbij ze zich aanpassen aan de sterkte van het licht. Nu verliep de testrit op een druilerige dag, maar tijdens onze trip naar Spanje konden we de aanpassing aan de lichtsterkte ruimschoots testen. En die aanpassing verloopt verrassend snel. Julbo noemt dit de RX-technologie en benadrukt dat ze bij de ontwikkeling erg nauw hebben samengewerkt met David Gaudu.
Voor een profrenner is het nodig dat die in allerlei omstandigheden een klaar zicht behoudt. Het kostte heel wat moeite en inspanningen om de taak tot een goed einde te brengen. En als David Gaudu tevreden is, wie zijn wij dan om te klagen? Integendeel zelfs. We konden de bril op geen foutje betrappen en sindsdien zijn we altijd op stap met onze Julbo Ultimate.
1 comment
dit is voor mij niet nieuw want reeds in 1989 kocht ik bij een optieker een zonnebril van adidas (die ik nog heb ) met een kleinere op mijn ogen aangepaste bril die ik kon inklikken en betaalde daar toen een 13000 bfr voor .