Evoc is al meer dan 20 jaar actief bezig met het beschermen van duur sportmateriaal, zoals snowboards en fietsen. Op vlak van fietskoffers is het Duitse bedrijf een vaste waarde geworden in het peloton en sponsort onder meer WorldTour-formatie BORA-hansgrohe. Wij namen de Road Bike Bag Pro onder de loep.
Soorten fietskoffers
Je gaat op fietsvakantie en staat voor een moeilijke keuze. Of daar een fiets huren, met het risico op een fiets die nooit volledig op jouw lichaam is afgesteld. Of zelf je eigen geliefde 2-wieler meenemen op het vliegtuig en hopen dat die er in 1 stuk uitkomt. Persoonlijk kiezen we voor de 2e optie, maar doorgaans wel met een klein hartje. Al ons vertrouwen ligt dus op de fietskoffer.
De Evoc Road Bike Bag Pro combineert de eigenschappen van zowel een harde als een zachte fietskoffer. Bij de volledig harde fietskoffers is je fiets volledig beschermd van harde impacts. Al brengt een harde fietskoffer ook nadelen met zich mee. Hij is vaak moeilijk thuis op te bergen en hij weegt veel – wat extra kosten met zich meebrengt op de luchthaven. En als je een aero cockpitstuur bezit – waarbij stuurpen en stuur uit 1 stuk bestaan – bestaat er het risico dat je fiets er niet in past.
Een zachte fietskoffer daarentegen is makkelijk op te bergen, licht van gewicht, maar beschermt minder het zadel, het stuur en shifters van je fiets. Zoals al eerder vermeld combineert de geteste fietskoffer deze allebei. Met een verhard bovengedeelte bij het stuur en het zadel en een zacht onderstel, is je fiets enorm goed beschermd én is de koffer makkelijker op te bergen.
Ruimte zat
De Evoc Road Bike Bag Pro, die zowel voor velg- als schijfremmen past, komt wel met een handleiding. De fietskoffer wordt rechtgehouden door verschillende staven die je langs de zijkant naar binnen moet schuiven. Die staven bestaan uit verschillende lengtes en breedtes en moeten dus in de juiste gleuven gestoken worden. Jammer genoeg staat er nergens op de koffer zelf welke staaf waar in moet en heb je dus telkens de handleiding nodig om dit in orde te krijgen. Maar eenmaal de staven erin zitten, is het lastigste werk achter de rug.
Verder hoef je alleen je pedalen en de wielen van je fiets te halen. Nadien zet je je fiets op de bijgeleverde reling. Je wielen gaan de bijgeleverde wielzakken in, je pedalen in een apart zakje ingebouwd in de fietskoffer. Nu kan je de reling met fiets in de fietskoffer steken en vastmaken met de spandraden die aan de fietskoffer gemaakt zijn. Hierbij wordt je fiets in de fietskoffer vastgespannen en kan deze zeker niet meer bewegen. Verder beschikt de koffer vanbinnen over verschillende lusjes met velcrobanden aan. Die dienen om de wielzakken aan vast te maken.
Volgens de handleiding past er maar 1 paar wielen in de fietszak. Maar in werkelijkheid namen wij er 2 mee op het vliegtuig. Met andere woorden, de koffer met een inhoud van 300 liter beschikt over immens veel extra plaats. Die benuttigden we zelf ook om onze fiets extra te beschermen door fietskledij rond de fiets te plaatsen. Zo bescherm je niet alleen je fiets, maar heb je ook nog extra ruimte in je gewone bagage vrij.
Op de luchthaven
Nadat alles is dichtgeritst en beveiligd – de koffer beschikt ook over een ingebouwd slot – is het tijd voor de echte test: de fiets meenemen naar de luchthaven. De koffer beschikt achteraan over 2 vaste wieltjes en vooraan over een handvat met de mogelijkheid tot een 3e los wieltje dat 360 graden kan draaien. Dat wieltje kan er afgehaald en nadien opgeborgen worden in een zakje aan de zijkant van de koffer. Doordat niet alle wieltjes 360 graden draaien, is de koffer net iets minder makkelijker te sturen. Maar zolang je geen al te scherpe bochten wilt maken, valt dat allemaal best mee.
Verder is het ook aan te raden het afneembaar wieltje bij afgifte aan de bagagehandelaar op te bergen, anders heb je het risico het wieltje nooit meer terug te zien. Gelukkig heeft Evoc op zijn site ook de mogelijkheid om dit wieltje apart nog eens aan te schaffen, in geval dat.… Daar zit dan ook het zwakke punt aan de koffer. Wanneer het afneembaar wieltje van de koffer verwijderd is, moet je dus de koffer langs 1 kant optillen om te verplaatsen, zoals een gewone koffer. Echter weten vele bagagewerknemers van de luchthaven dit niet en wordt soms de koffer in begin dus over de vloer gesleept. Tot ze doorhebben hoe het werkt. Omdat de koffer gemaakt is voor veel zwaardere impact, valt de schade wel mee.
De fiets is afgegeven en je stapt het vliegtuig op. Het moment van de waarheid komt eraan. Hoe komt onze fiets uit het vliegtuig? Wanneer we onze fiets ontvangen aan de balie voor speciale bagage, zien we langs de buitenkant aan het verharde gedeelte al direct wat gebruikssporen, het nieuwe is eraf. Maar aan de fiets is niets te merken. Het fietsplezier kan beginnen.
Conclusie: duur, maar te overwegen
Met zijn 945 euro (de prijs op de website van Evoc) is deze fietskoffer zeker niet de goedkoopste. Al is het wel de meest innovatieve die beide soorten fietskoffers combineert. Die prijs valt op zich mee om je favoriete 2-wieler veilig overal naar toe te vliegen. Tot slot: voor de triatleten onder ons, ook een tijdritfiets past in deze koffer. Toch voor een goedkoper alternatief kiezen? Evoc heeft ook zachte fietskoffers in zijn assortiment.