Tegenwoordig kunnen we met onze telefoon allerlei routes plannen, die je dan vervolgens kunt fietsen. Omdat het logisch is dat het iedere keer fietsen van dezelfde route op een gegeven moment begint te vervelen, is het handig om te zorgen voor een goede navigatie. Zo kan je bijvoorbeeld via bekende apps zoals Strava kijken welke leuke routes er allemaal zijn en deze veilig volgen, zonder dat je je telefoon in de hand hoeft te houden. Daarom hebben wij een aantal handige tips, zodat je veilig met navigatie kunt fietsen.
Route plannen
Het 1e waar je over moet nadenken, is de manier waarop je graag wilt worden genavigeerd. Dat kan natuurlijk gewoon op je telefoon, maar ook een fietsnavigatiesysteem dat speciaal is ontworpen voor fietsers is ideaal. Dat systeem beschikt namelijk over kaarten met fietsroutes en ook hoogtemeters. Zo wijst deze je dus niet alleen de weg, maar kan je naderhand ook je prestaties zien. Deze kan je vaak vastzetten op je stuur, zodat je wel beide handen vrij hebt. Kies je voor een route die je al kent, dan heb je natuurlijk geen navigatie nodig.
In dat geval is het aanschaffen van handige telefoontasjes voor onderweg wel aan te raden. Zo heb je namelijk je telefoon wel bij de hand, maar kan je wel gewoon je beide handen aan het stuur houden. Mocht je dan om wat voor reden dan ook toch even op je telefoon willen kijken, dan zet je gewoon even je fiets aan de kant en hoef je niet eerst je hele tas overhoop te trekken.
Wielrennen kan best hard gaan. Voor je het weet mis je dus zomaar een afslag en moet je een flink eind omfietsen. Niet erg, maar handig is het niet. Daarom is het aan te raden om vooraf je route te plannen, zodat je precies weet hoeveel kilometer je gaat fietsen en ook met welke hoogtes je rekening moet houden. Helemaal wanneer je aan het trainen bent voor een wedstrijd, is dit enorm belangrijk. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet eens meer zelf een route uit te stippelen, maar zijn er online genoeg routes te vinden door heel de Lage Landen, variƫrend van beginnersniveau tot zware routes voor gevorderden.
Navigatie updaten
Een navigatie is ontzettend handig, zolang de batterij vol is. Zorg er daarom ook voor dat wanneer je van plan bent een flink stuk te gaan fietsen, je de batterij goed opgeladen hebt. Twijfel je of je het er wel mee redt? Zorg er dan in ieder geval ook voor dat je je mobiel bij je hebt. Mocht er dan iets zijn, dan kan je in ieder geval nog bellen mocht dat nodig zijn. Je zult zien dat wanneer je deze zaken op orde hebt, het niet alleen een stuk makkelijker, maar ook direct leuker wordt.
Het kan voorkomen dat een bepaalde route net even iets is veranderd, bijvoorbeeld omdat er een aanpassing is gedaan in het landschap. Het is dan wel prettig dat je dan beschikt over de actuele route en niet over een route die inmiddels jaren oud is en dus niet meer helemaal klopt. Het is knap vervelend wanneer je bijvoorbeeld denkt linksaf te kunnen slaan, maar die route is ineens veranderd, waardoor je een flink eind om moet fietsen. Handig dus om je navigatie regelmatig even te updaten, zodat je in ieder geval zeker weet dat de routes kloppen.
Strava
Wat is er nu leuker dan precies te kunnen zien welke routes je allemaal al hebt gefietst? Het is niet alleen handig om te voorkomen dat je iedere keer hetzelfde rondje rijdt, maar ook om bij te houden hoe het qua niveau gaat. Stel dat je normaal gesproken over een bepaalde route 1 uur en 42 minuten doet en inmiddels ben je al maanden aan het trainen, dan is het ook leuk om te kijken hoe het er dan voorstaat.
Je kunt dan datzelfde rondje nog een keer fietsen, zodat je kunt zien of je beter bent geworden. Dat kan via de App Strava bijvoorbeeld, maar zo zijn er nog allerlei mogelijkheden. Daarbij is het ook leuk om te delen met vrienden die ook regelmatig op de fiets zitten. Om tot in detail uit te leggen welke route je gefietst hebt, is namelijk niet te doen. Op het moment dat je deze gewoon kunt delen met ze, kunnen zij deze ook fietsen.