Wie afgelopen woensdag naar het Circuit Franco-Belge heeft gekeken, kon niet om Martijn Rasenberg heen. De 22-jarige Nederlander uit Terheijden reed meer dan 100 km in de aanval en op die manier moesten de commentatoren het wel hebben over zijn recente overwinning in de Omloop der Kempen. Ooit zette de student Bedrijfskunde aan de Erasmus-universiteit in Rotterdam de studies nog boven de koers, nu ligt de prioriteit op de fiets. En het behalen van een profcontract.
In het spoor van Bart Lemmen
Elk jaar zijn er wel een aantal renners die zich in de semiklassiekers in België en Nederland in de kijker weten te rijden en zo de stap naar een grote ploeg kunnen zetten. Een jaar geleden was er Frank van den Broek, die na 4 seizoenen bij de beloften bij ABLOC CT was beland, maar zodanig sterk was dat Team DSM hem nog tijdens het seizoen liet overkomen naar de opleidingsploeg. De 28-jarige Bart Lemmen maakte eveneens de overstap naar Team Visma | Lease a Bike, met dank aan een sterke Baloise Belgium Tour en een 4e plaats op het NK.
En dit jaar is er dus Martijn Rasenberg, opgeleid bij TWC Pijnenburg en WV Breda en in zijn jonge jaren veldrijder. Hij is het neefje van Bob Rasenberg, die in Australië en Nieuw-Zeeland koerste en 2 jaar prof was. In die tijd was hij ploegmaat van Neil Stephens, later nog ritwinnaar in de Tour. Ook met Johan Bruyneel en René Martens reed hij een jaartje samen. Overigens was ook oom Hans een tijd lang wielrenner, net als Martijns grootvader, van wie hij zijn 1e fietsje kreeg. Later zou hij op 1 dag 3 keer de Ventoux betwisten, vanuit elke kant een keer. Het wielrennen zat er dus altijd al in.
Rasenberg is een fiere Brabander, wat blijkt uit een aantal anekdotes van zijn team. Zo is hij groot fan van worstenbroodjes en vertelt hij vol overtuiging dat zijn bakker de lekkerste ter wereld kan maken. Daarnaast heeft hij ook een voorliefde voor carnaval. Toen hij met het team in Lloret de Mar zat, ging hij in carnavalsoutfit naar de optocht kijken. En tijdens carnavalsnacht overtuigde hij het hele team van de Brabantse traditie. Niet verrassend dus dat hij fan is van Guus Meeuwis en diens klassieker ‘Brabant’.
Doorbraak
Bij de junioren was Rasenberg een aardige subtopper die in wedstrijden als Kuurne (30e), Nokere Koerse (20e), de Omloop van Borsele (12e) en de Omloop der Vlaamse Gewesten (16e) tot de groep net na de toppers behoorde. Een bevestiging daarvan volgde op het NK, waar hij op de 17e plaats eindigde. In 2020 werd hij belofte bij Team Reggeborgh.
Pas vorig jaar 2023, in zijn laatste jaar bij de beloften, kwam Rasenberg helemaal tot ontwikkeling. Hij won de Grote Ronde van Gerwen, maar liet vooral van zich spreken met een 5e plek in de openingsetappe van de ZLM Tour na een lange aanval (gewonnen door Yentl Vandevelde), een zeer attractieve Tour of Qinghai Lake (4 keer in de top 8) en uiteindelijk ook de zege in de Ronde van de Achterhoek, zijn 1e UCI-wedstrijd ooit.
We spraken de renner van ABLOC CT vorig jaar na die bewuste zege, die hij vanuit de vroege vlucht won. Hij sprak over contacten met profploegen, want die overstap zou de bekroning van zijn inspanningen zijn. Zeker omdat zijn bachelor Bedrijfskunde bijna was afgerond, leek de tijd er rijp voor. Uiteindelijk verliet hij ABLOC CT niet, maar bleef hij aan boord bij opvolger Parkhotel Valkenburg.
Plan A of Plan B?
Afgelopen week won Rasenberg dus de Omloop der Kempen. In de plaatselijke rondes rondom Veldhoven ging hij ten aanval met Brent Clé en Hidde van Veenendaal en in de sprint was hij de snelste. Opnieuw werd er meteen gesproken over het stapje hogerop, de droom van elke renner op zijn niveau. De aanval in de Franco-Belge heeft zijn ambitie in elk geval kracht bij gezet, want meer dan 100 km reed hij daar in de vuurlinie, waarvan een deel tijdens de rechtstreekse televisie-uitzending.
Dit weekend start Rasenberg in de Heistse Pijl, waar opvallen opnieuw de boodschap is. Ook het NK zal met rood aangestipt zijn in de agenda. Het lijken immers de maanden van de laatste kans te zijn, want inmiddels is hij zelfs geen belofte meer. Rasenberg heeft echter ongetwijfeld een plan B, waarbij hij droomt van een eigen bedrijf en een klein gezin (zonder huisdieren, want daarvoor is hij allergisch). En waarschijnlijk ook van Brabant, want daar brandt nog licht.