Met 95 zijn de vrouwen aanstaande zondag 4 augustus 2024 op de wegrit van de Olympische Spelen in Parijs. Dat is een pak meer dan de 67 in 2021 en net iets meer dan bij de mannen. De Nederlandse ploeg zou zelfs 50 waardige rensters aan de start kunnen zetten, maar zo werken de Spelen niet. Daarom krijgen we ook enkele exotische namen aan de start. Wie kan er voor een Kiesenhofer-scenario zorgen?
Verrassingseffect
Wat was dat? In 2021 zorgde Anna Kiesenhofer voor een enorme stunt door vanuit de vroege vlucht Olympisch kampioene te worden. Meer dan een minuut na haar kwam ook Annemiek van Vleuten juichend over de meet. Zij wist niet dat er nog 1 renster voorop reed, want de wegrit werd gereden zonder oortjes. Anna Kiesenhofer werd een term in het wielrennen, zoals ook Roger Walkowiak, Jacky Durand en Oscar Pereiro dat al waren.
Het zal dit jaar niet meer gebeuren. Nederland wil absoluut voor goud rijden en het ervaren kwartet Lorena Wiebes – Ellen van Dijk – Demi Vollering – Marianne Vos gaat zich niet laten vangen aan vroege vluchtsters. Ook onder meer België, Italië, Groot-Brittannië en Duitsland zullen hun kopvrouw in stelling willen brengen. Aan de kleinere landen dus om daar iets op te bedenken.
Enkele eenzaten zijn geen onbekende voor het wielerpubliek. Christine Majerus (Luxemburg) draait al jaren mee op de weg én in het veld. Julia Kopecky (Tsjechië) is in Nederland geboren en studeert aan de Universiteit van Leiden. Arlenis Sierra (Cuba) draait al jaren mee aan de subtop. Net als haar Colombiaanse ploeggenote Paula Patiño en haar Servische Movistar-collega Jelena Erić. Blanka Vas (Hongarije) verlengde ten slotte recent nog haar contract tot eind 2027 bij Team SD Worx-Protime.
Trofee Maarten Wynants
Wie moet er dan wel voor de verrassing zorgen? De Finse Anniina Ahtosalo is dit jaar een revelatie op de Belgische wegen. Ze werd 2e in Le Samyn, de Ronde de Mouscron en de SPAR Flanders Diamond Tour en won de Trofee Maarten Wynants. Uno-X Mobility gelooft in de 20-jarige sprintster en legde haar al vast tot eind 2027.
In Almaty werd Minji Song uit Zuid-Korea in juni Aziatisch kampioene. Toch lijkt het gevaar niet uit het oosten te komen. Tenzij Thị Thật Nguyễn van team Roland voor de verrassing zorgt. De 31-jarige Vietnamese ex-Lottorenster is al jaren een vaste klant in de Aziatische races, maar klopte op een verloren dag in juni 2018 zowaar Lorena Wiebes, Elisa Balsamo en Lotte Kopecky in een sprint van een kleine groep in Boezinge. Een vervolg kwam er echter nooit.
Komt de verrassing dan wel uit Zuid-Amerika? De tijdritkampioene uit Brazilië heet Ana Vitória Magalhães (23). Zij reed in de Giro recent 2 keer een lange tijd voor het peloton uit en charmeerde het publiek. We zagen haar eerder dit jaar hetzelfde al doen in de Omloop Het Nieuwsblad. Op de Spelen zou een plekje in de vroege vlucht een succes zijn.
Tussen Spelen en Tour
Catalina Soto is op haar 23e ook een leuke outsider. De Chileense rijdt voor Laboral Kutxa – Fundación Euskadi en start straks normaal gezien ook in de Tour. Eind juli 2024 reed ze een paar mooie ereplaatsen in Franse eendagswedstrijden. In Tokio kon ze niet finishen, nu is dat wel het doel. Bij de jeugd werd ze ooit 17e op het WK, ergens zit het potentieel er dus wel. Ook haar ploegmate Eri Yonamine doet normaal gezien de dubbel Spelen-Tour.
De Algerijnse Nesrine Houili liet niets aan het toeval over en kwam zich op de Spelen voorbereiden in België. Ze reed onder meer de BW Women Race, Vrasene, Deinze en Belsele en ontdekte toch dat dit wat anders is dan de African Games. Vorig jaar zat ze in de stal van Canyon//SRAM, maar dat verhaal kende geen vervolg. De 20-jarige Algerijnse kan zich nu wel in de kijker van de grote ploegen rijden. Dat deed de 36-jarige Rasa Leleivytė 14 jaar geleden ook door verrassend 8e te worden op het WK, waardoor ze jarenlang verzekerd was van een plekje in het profpeloton.
Ooit greep Vera Looser net naast een medaille op de Commonwealth Games, misschien kan de 30-jarige renster uit Namibië nu revanche nemen. Dit jaar won ze een lokale koers in Zwitserland, een 1e signaal dat ze er werk van maakt. Antri Christoforou uit Cyprus stelden we eerder dit jaar al voor en Nur Aisyah Mohamad Zubir uit Maleisië stond eerder dit jaar op het podium in Riethoven en Zottegem-Strijpen. Genoeg kandidaten dus voor het scenario van 2021. Wie laat jij als ploegrijder liever niet te veel afstand nemen?