“In Nederland moet ik altijd een heel verhaal vertellen, in België vragen ze gewoon hoe de cross was”

Afgelopen weekend reed Corné van Kessel naar de winst in Hasselt. Tijd om de Nederlander onder het WielerVerhaal-stof vandaan te halen. Van Kessel rijdt bij Telenet Fidea Lions in een ploeg met een resem zeer goeie subtoppers, die bovendien ook op extrasportief gebied goed aan elkaar hangt. Van Kessel ziet de ‘goeie sfeer’ als een niet te onderschatten factor in het teamsucces. Maar hij wil ook zelf stappen blijven zetten.

Je rijdt deze winter tot dusver meer top 5-plaatsen dan de voorbije winters samen. Hoe beoordeel jij zelf die progressie?

Corné van Kessel: “Ik draai tot dusver een goed seizoen. De voorbije jaren waren eigenlijk ook wel goed, maar dit seizoen kom ik vaker in de buurt van het podium. Elk jaar maak ik onder leiding van mijn trainer Kris Wouters nog wel stelselmatig progressie, het ene jaar al wat meer dan het andere. Het is de bedoeling om die opwaartse beweging nog een paar jaar aan te houden.”

Welke resultaten van de voorbije maanden schenken jou het meeste plezier, na de overwinning in Hasselt?

Corné van Kessel: “Hasselt komt inderdaad op 1, dat is de mooiste van allemaal. Maar ik denk dat ik ook zeer tevreden mag zijn over het laatste weekend van november, waarin ik op zaterdag 4e werd in de wereldbekermanche in Zeven en de dag nadien opnieuw 4e werd in de Flandriencross in Hamme.

Heeft jouw vooruitgang iets te maken met je zomervoorbereiding?

Corné van Kessel: “We hebben met de ploeg een zeer uitgebalanceerd programma gereden dat in principe niet zoveel verschilde als het jaar voordien. Met de Baloise Belgium Tour en de ZLM Toer reden we opnieuw 2 grote rittenkoersen en daar kwam dit jaar ook de Tour de Wallonie bij. Dat was ene mooi programma. Samen met mijn trainer Kris en de groep hebben we goed werk geleverd, waardoor we goed getraind en toch uitgerust aan het veldritseizoen konden beginnen.”

Jij bent 26, hoeveel rek zit er nog op? 

Corné van Kessel: “Moeilijk om daar op te antwoorden. Ik denk dat niemand dat weet. Zoals ik al aangaf, moet ik gewoon proberen om zolang mogelijk te blijven groeien. Als die groei stopt, wordt het zaak om dat niveau zolang mogelijk door te trekken. Of ik een laatbloeier ben? Ik denk dat die jonge generatie zo goed is dat ik nu gewoon wordt overschaduwd, terwijl er eigenlijk maar 2 of 3 jaar tussen ons zit.”

Jouw ploeg Telenet-Fidea Lions is de meest regelmatige ploeg bij de mannen elite. Zit de goeie sfeer daar voor iets tussen?

Corné van Kessel: “Zeker wel. Op training durven we mekaar tot het uiterste drijven, maar het blijft wel altijd plezant. We hangen goed aan elkaar, maar we kunnen elkaar ook laten afzien op training. Het is een voordeel dat we met vooral Toon Aerts, Lars van der Haar, Daan Soete, Quinten Hermans en mezelf een ruimere groep hebben die meedoet met de toppers. De ene week presteert de ene goed en de andere week iemand anders. Zo hoe je als renner niet de druk te voelen om elke week top te zijn. Het komt niet altijd op 1 iemand zijn schouders terecht.”

Hoe zie jij de rest van de winter? 

Corné van Kessel: “Ik ben nu thuis gebleven in plaats van op stage te gaan. Ik doe nu lekker hier mijn duurtrainingen, dat lukt ook. Met de crossen erbij in het weekend is dat een stevig programma, maar richting de kerstperiode zal ik het wel iets rustiger aan gaan doen zodat ik weer fris ben tijdens de laatste week van het jaar en voor de kampioenschappen. Daar wil ik natuurlijk heel goed zijn.”

Vorm je een bedreiging voor Mathieu van der Poel op het Nederlands kampioenschap?

Corné van Kessel: “Het is op zijn minst de bedoeling om een bedreiging te zijn. Samen met Lars van der Haar zal ik proberen om er alles aan te doen. Maar zoals hij de laatste weken rijdt wordt het moeilijk.”

Je rijdt straks het WK in eigen land, geeft dat extra motivatie?

Corné van Kessel: “Zeker en vast. Een WK in eigen land is altijd mooi en de Cauberg is ook de perfecte locatie om een WK te rijden. Sportief gezien heb ik nog geen specifieke plaats in mijn hoofd, al zou een podium wel mooi zijn. Iedereen zal er op de toppen van zijn kunnen aan de start staan, dus dat wordt niet evident. Maar ik wil er sowieso ene mooie wedstrijd van maken.”

Tot slot, waarom woon jij in België?

Corné van Kessel: “Ik heb mijn vriendin hier leren kennen en woon nu met haar in Noorderwijk. De bedoeling is om hier te blijven, ook na mijn carrière. De Vlaamse mentaliteit bevalt me wel. In Nederland moet ik bij de bakker altijd een heel verhaal vertellen over het cyclocross, terwijl ze hier in België gewoon vragen hoe het weekend geweest is. Het is een groot verschil, maar natuurlijk niet de reden waarom ik naar hier ben gekomen. Hoe dan ook ga ik nog geregeld op en af, want mijn ouders en m’n zus wonen nog in Nederland.”

Fotomateriaal: Bram van Lent.

In this article