Het veldrijden bij de vrouwen zit in de lift en dat heeft het voor een niet onbelangrijk deel te danken aan de tv-uitzendingen. We zien vooral Belgische dames in de voorste gelederen finishen, maar af en toe duiken ook Nederlandse meiden op. Cant & co mogen zich opmaken voor concurrentie van boven en net onder de Moerdijk.

 

12088429_542093052612329_1671731906776409221_nSophie de Boer (24), Kalas-Nnof CT

Afkomstig uit Drachten, Friesland, begint Sophie de Boer rond haar 15e als mountainbikester aan een wielercarrière. Dat mountainbiken is geen lang leven beschoren; de ene valpartij volgt het andere litteken op. De Boer neemt het wijze besluit alles over een andere boeg te gooien en zich op het veldrijden te richten. Ze is pas 19 wanneer ze in de hoog aangeschreven Koppenbergcross derde wordt en een jaar later bevestigt in Gavere. De progressie volgt langzaam, met anno 2011 een tweede plaats in de cross van Essen als toemaatje. Ze moet ginds alleen een fenomeen als Marianne Vos laten voorgaan. Op het Nederlands kampioenschap eindigt ze als derde, na opnieuw Vos en Daphny van den Brand. De Boer trekt de lijn door met podiumplaatsen in Ruddervoorde en Hamme. De 7e plaats op het WK in Koksijde bestempelt ze zelf ook als een topmoment.

Door ziekte en ander leed wordt 2012-2013 niets. De winter erop wordt ze tweede op het NK. Op een overwinning is het lang wachten. Die komt er pas in 2014 in de GP Mario de Clercq, waar ze alles uit de kast moet halen om de Britse Helen Wyman zonder zege naar huis te sturen. De toon is gezet. De zege geeft De Boer een boost en dat blijft vaak niet zonder gevolgen. Ook bij haar niet. Twee weken na Ronse verpulvert ze iedereen in…. de Koppenbergcross. De Boer wordt ook opnieuw tweede op het NK. De doorbraak is dus achter de rug. Mogen we dit seizoen zien als het jaar van de bevestiging? Of gaat ze meteen volledig ontbolsteren en wordt ze een van de grote namen bij de dames elite?

 

thalitaThalita de Jong (21), Raboliv

Haar eerste bike-ervaring in competitieverband is een mountainbikewedstrijdje in de buurt van haar habitat Ossendrecht, waarin Thalita de Jong zelfs haar eigen vader dubbelt. Ze is pas 16 en ze wint. Later maakt ze de overstap naar de weg en in december 2013 begint ze – voor de lol, beweert ze zelf – met veldrijden, waar ze haar grote motor en sprintkwalititen goed kan gebruiken. Ze debuteert met een overwinning in Amersfoort en wordt 2e in Huijbergen. Die prestaties schudden de Nederlandse bondscoach Johan Lammerts wakker. De Jong mag met Nederland naar de wereldbeker in Namen en ook in Heusden-Zolder en Nommay is ze van de partij. Op het NK wordt ze mooi 4e. De Noord-Brabantse mag naar het WK in Hoogerheide. In haar achtertuin hollen talloze bekenden die haar als gekken voortschreeuwen. Zo dicht bij huis vliegt ze dan ook van de ene door de andere ronde. Ze wordt 8e, niet slecht voor iemand van pas 20.

In september 2015 wordt Thalita De Jong nog derde op het WK op de weg in de ploegentijdrit. Veel rustpauze neemt ze niet, want het veld komt eraan. Haar eerste seizoenszege pakt ze op de kermiscross in Ardooie en de volgende op de internationale cyclocross van het Luxemburgse Contern. Benieuwd hoeveel jus ze nog in de benen heeft om ook in het veld de concurrentie verder aan banden te leggen.

 

Kaptheijns2Maud Kaptheijns (21), AA Drink – Kalas CT

3 oktober 2015 is het wanneer Maud Kaptheijns een ferme prestatie neerzet in de cross van Vorselaar, de cross van haar ploegleider Geert Wellens nota bene. Samen met het Belgische trio Ellen van Loy, Loes Sels en Karen Verhestraeten kleurt ze de wedstrijd. Richting finale remonteert ze eerst op haar eentje Sels en nadien gaat ze ervandoor met Van Loy. De Antwerpse kampioene, die met haar 35 lentes een pak ervaring heeft, wordt op een fietslengte gezet. Knap werk van de beloftevolle Maud Kaptheijns, 21 pas. Ze laat maar liefst 15 Belgische dames achter zich. Het is niet meer dan de bevestiging van haar talent én haar goede vorm. De week voordien zette ze namelijk al een derde plaats neer in de Soudal Classic in Neerpelt, na Sanne van Paassen en Van Loy. Een dag na Vorselaar finisht ze in de SP-manche van Gieten als 5e tussen de besten van de wereld.

Kaptheijns, een Noord-Brabantse uit Westerhoven, wacht dan ook een mooie toekomst. Ze wordt onder uitstekende begeleiding klaargestoomd bij satellietteam AA Drink – B.RI.S. om later de overstap te maken naar de profs van het Kalas – NNOF CT. The best is yet to come!

 

SannepaassenSanne van Paassen (26), Boels Dolmans CT

Sanne van Paassen tekent haar eerste profcontract in 2008. Ze is dan nog net geen 20 wanneer ze haar eerste grote cross wint, de Superprestige in Gieten. Een paar maanden later rijdt ze op het WK in Hoogerheide naar plaats vier. Het jaar erop breekt de Vlierdense pas echt door. Ze wint de wereldbeker in het Tsjechische Plzen. Zonder verdere overwinningen trekt ze haar goede vorm door, waardoor ze het eindklassement van de werelbeker binnenrijft. Ze is dan pas de tweede Nederlandse die daarin slaagt, na Van den Brand. De jaren die volgen wint ze nog wel een wereldbeker in Tabor en de Superprestiges van Zonhoven, Gavere en Hamme-Zogge, plus de Koppenbergcross in Oudenaarde. Ook in een handvol minder belangrijke wedstrijden laat ze aardig wat van haar talent zien, mét zeges in onder meer Las Vegas en podiumplaatsen op NK en EK.

Door blessureleed heeft Van Paassen zich de voorbije twee jaar niet kunnen doorontwikkelen. Een jaar lang stond ze geblesseerd aan de kant, een frustrerende periode voor de topsportster in haar. Langs de andere kant heeft ze naar eigen zeggen veel tijd gehad om na te denken hoe ze nog beter kan worden, wat haar geen windeieren heeft gelegd. Met winst in Neerpelt heeft ze laten zien dat ze stilaan terug op volle toeren komt.

 

1597737_1407388246192799_1370930613_oMarianne  Vos (28), Raboliv

Ze is misschien wel de grootste wielrenster tout court van haar generatie en dus zou een overzicht van haar palmares ons hier te ver brengen. Zelfs in het veldrijden heeft Marianne Vos een resultatenlijst om van achterover te vallen. Zo werd ze vijf keer Nederlands en zeven keer wereldkampioene. Alsjeblieft. Helaas zien we haar deze winter wellicht niet in het veld. Door een aanslepende hamstringblessure die ze al in het voorjaar opliep, is het Nederlandse fietsfenomeen nu gedoemd om zich koest te houden. Enkel volledige rust kan haar er weer bovenop helpen zodoende fit te zijn voor de Spelen in Rio en daaropvolgend een nieuw veldritseizoen. En dat is wat we allemaal willen, toch? Hoewel ze nu in de lappenmand ligt, hoort ze toch thuis in dit lijstje. Gewoon al uit respect voor wat ze in haar carrière verwezenlijkt heeft.

 

Foto’s copyright rensters.

Lees hier ook welke Belgische dames u straks in het oog dient te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*