fabiancancellaraddb2Fabian Cancellara heeft aangekondigd dat hij zijn fiets op het einde van 2016 aan de spreekwoordelijke haak hangt. De voorbije tien jaar heeft hij wellicht alle liefhebbers verschillende malen kunnen bekoren. De Zwitser, geboren op 18 maart 1981 in Wohlen bei Bern, heeft een prijzenkast om van achterover te vallen. Wij kijken dan ook met plezier terug op de allerstrafste toeren van Spartacus.

 

Ronde van Vlaanderen

 • 2010

Cancellara en Boonen zijn de twee tenoren van de Ronde 2010. Op de Molenberg trekken ze stevig door en laten ze de rest van het pak verweesd achter. De beslissing valt op de Muur van Geraardsbergen, waar het tempo zo fors de hoogte wordt ingetrokken dat de Belgische kampioen de rol moet lossen. Cancellara, getooid in het rood nationaal tricot van Zwitserland, mag alleen naar de meet op de Hallebaan in Meerbeke voor zijn eerste Rondewinst.

 • 2013

De opgave van Boonen na een uitwijkmanoeuvre en crash tegen een paaltje doet het kransje favorieten slinken tot het duo Cancellara-Sagan. Zowel de Zwitser als de Slovaak houdt zich koest op de eerste beklimmingen van Oude Kwaremont en Paterberg. Het is Jürgen Roelandts die versnelt op de laatste doortocht van de Oude Kwaremont, enkel Cancellara en Sagan kunnen volgen. Ze komen nog voor de Paterberg met drie voorop en dan acht de Zwitser zijn moment gekomen. Op de Paterberg zelf rijdt hij de anderen naar huis. Alweer mag Spartacus solo aankomen, nu in de Minderbroederstraat in Oudenaarde.

 • 2014

De Ronde van 2014 is een tactisch steekspel tussen Cancellara en een handvol Belgen. Het begint met de uitdunning van het peloton op eerst Koppenberg en vervolgens Taaienberg. Van Avermaet en Vandenbergh pakken ergens verderop 50 seconden, maar Cancellara – met in zijn wiel Vanmarcke – rijden het gat dicht. Boonen en Sagan moeten dan al afhaken. In het slot trekt Vandenbergh nog eens door en nu gaat Van Avermaet mee. Maar het is Vanmarcke – met Cancellara in zijn wiel; de rollen nu dus omgekeerd – die het duo terughaalt. In een sprint met vier toont de Zwitser zich de sterkste – en slimste. Goed voor zijn derde Rondezege.

 

Parijs-Roubaix

 • 2006

In het Bos van Wallers komt er een eerste schifting van 17 renners met op Hushovd na alle favorieten aan boord. In de finale blijven enkel nog Boonen, Van Petegem, Hoste, Cancellara, Gusev, Ballan, Eisel en Flecha over. Vlak voor Carrefour de l’Arbre ontsnapt Gusev, maar Cancellara gaat er vervolgens op en over. Gusev krijgt het gezelschap van Hoste in de jacht op de Zwitser, maar de vogel is gaan vliegen. Cancellara, pas 25, wint zijn eerste grote klassieker.

 • 2010

Op 50 kilometer van de meet in Roubaix demarreren Hoste en Leukemans. Op het moment dat Boonen zich in de favorietengroep even laat uitzakken, gaat Cancellara in de tegenaanval op het gevluchte duo. De Zwitser rijdt Hoste en Leukemans er al snel af en begint aan een formidabele solo die hij met twee minuten voorsprong op eerste achtervolgers Hushovd en Flecha succesvol zal afronden. Een fenomenale prestatie. Goed voor een dubbelslag, want De Beer van Bern won de week voordien ook al de Ronde van Vlaanderen.

 • 2013

Na een lang offensief van Steegmans zijn het zijn Quick-Step-kompanen Terpstra en Vandenbergh die het peloton op 50 kilometer van de streep uit elkaar ranselen. Vandenbergh trekt vervolgens stevig door en neemt Vanmarcke mee in zijn wiel. Cancellara moet zelf de kastanjes uit het vuur halen en dat doet hij ook. Met Stybar in zijn zog rijdt hij weer naar de leiders toe. Op Carrefour de l’Arbre hebben zowel Vandenbergh als Stybar pech, waardoor Cancellara en Vanmarcke er samen vanonder muizen. Op de piste hebben beide tenoren tijd voldoende om te surplacen, maar uiteindelijk is het wel de Zwitser die het in een sprintje haalt. Voor Spartacus is het ook zijn tweede dubbel Ronde-Roubaix, iets wat alleen Tom Boonen hem voordeed.

 

Tour de France

 • Proloog, 2004

In hartje Luik pakt de Spanjaard Pereiro de snelste tijd en die zal hij ook lang behouden. Jens Voigt komt maar twee seconden tekort, maar Fabian Cancellara (23) doet liefst 10 seconden af van de tijd van Pereiro. Ook Gutierrez, Hushovd, McGee, Moreau en Ullrich bijten de tanden stuk op de tijd van de Zwitser. Lance Armstrong komt heel erg in de buurt, maar verliest uiteindelijk toch met twee seconden. Cancellara mag het geel aantrekken en zal dat twee dagen behouden.

 • Proloog, 2007

In het centrum van Londen wint Fabian Cancellara met een tijd van 8’50” en een gemiddelde snelheid van 53,660 km/h op een afstand van 7,9 kilometer. De Duitser Andreas Klöden, een van de favorieten voor de Tourzege, wordt tweede. De Amerikaan George Hincapie rijdt naar de derde plaats. Cancellara mag andermaal het geel aantrekken en zal dat nu zeven dagen behouden.

 • Etappe 3, 2007fabiancancellaraddb1

De 3e etappe van de Tour  2007 wordt tussen Waregem en Compiègne verreden. De laatste twintig kilometer zijn een spannende strijd tussen vier koplopers en het peloton. De kopgroep wordt in de laatste kilometer ingerekend, maar tot een sprint komt het niet. Fabian Cancellara gaat er in het geel vandoor en haalt het voor de sprintende meute onder leiding van Erik Zabel. Cancellara pakt zo zijn tweede ritzege en verstevigt zijn leiderspositie in de algemene stand.

 • Etappe 1 – individuele tijdrit, 2009

Fabian Cancellara pakt het geel tijdens de openingstijdrit in de straten van Monaco. De Zwitserse tijdritspecialist heeft 19’32” nodig, 18 tellen minder dan Alberto Contador. Naast Contador bezetten ook de terugkerende Lance Armstrong, Levi Leipheimer en Andreas Klöden een plaats in de top tien. Grote verliezen zijn er voor Rabobank-renner Denis Mensjov, de Luxemburgers Fränk Schleck en Kim Kirchen, en Stijn Devolder.

 • Proloog, 2010

De proloog van de Ronde van Frankrijk 2010 wordt verreden over 9 kilometer door het centrum van Rotterdam en dit onder regenachtige omstandigheden. Fabian Cancellara legt deze als snelste af in een tijd van exact 10 minuten en mag zo als eerste de gele leiderstrui aantrekken. Martin moet 10 seconden toegeven, Millar 20. Cancellara pakt weer het geel maar moet het de avond nadien weer afgeven.

 • Proloog, 2012

Sylvain Chavanel blijft lange tijd als leider staan in Luik. Regerend wereldkampioen tijdrijden Tony Martin kan zich door een lekke band niet laten gelden. Bradley Wiggins lijkt aanvankelijk niet in goede doen, maar na het tussenpunt pakt hij uit met een remonte en doet minder dan een seconde af van de tijd van Chavanel. Uiteindelijk is het toch weer Fabian Cancellara die iedereen in de vernieling rijdt en zeven seconden onder de tijd van Wiggins blijft. Hij komt in het bezit van de gele trui, die hij nog zes dagen zal behouden.

 

Olympische Spelen 

 • 2008 – individuele tijdrit

Op een heuvelachtig parcours van ruim 47 kilometer – 2 ronden van ruim 23 kilometer – in Peking. Svein Tuft blijft lang leider, maar Gustav Larsson is nog twee minuten sneller. Wereldkampioen Fabian Cancellara mag als laatste van start. De Zwitser is bij het eerste tussenpunt zes seconden trager dan de Zweed, maar die achterstand wist hij in het tweede deel ruimschoots uit. Cancellara is uiteindelijk 33 seconden sneller dan Larsson aan de meet op de Juyongguan-bergpas in district Changping. Het is zijn eerste en laatste Olympische medaille. Op de wegrit finishte hij derde, maar dat werd uiteindelijk een zilveren medaille omdat Rebellin later positief testte op het gebruik van doping.

 

WK tijdrijden

 • 2006

In de straten van het Oostenrijkse Salzburg is het goud voor Fabian Cancellara. De Zwitser rijdt meer dan 50,66 km/h, een stukje sneller nog dan de Amerikaan David Zabriskie, die hij op meer dan anderhalve minuut rijdt. Alexander Vinokoerov (Astana) pakt brons, net voor de Deen Brian Vandborg, die net als Cancellara voor CSC rijdt.
Voor de 25-jarige Zwitser is het zijn eerste gouden WK-medaille.

 • 2007

Op een heuvelachtig en door de regen doordrenkt parcours in de straten van het Duitse Stuttgart laat Fabian Cancellara geen spaander heel van de tegenstand. Zijn tijd is minder dominant dan het jaar voordien, al wordt de tijdrit toen over een langere afstand betwist. De Zwitser houdt nu 52 seconden over op de Hongaar Laszlo Bodrogi.

 • 2009 – Mendrisio

Fabian Cancellara haspelt het parcours af met een gemiddelde snelheid van 51,6 km/h. Hij heeft bijna anderhalve minuut voor op Larsson en kan nog voor hij de streep overschrijdt rechtop gaan zitten om zijn publiek te danken. Tony Martin wordt derde.

 • 2010 – Geelong

David Millar maakt op het lastige parcours in Geelong een verschroeiende start, maar halfweg heeft Fabian Cancellara alweer de snelste tijd achter zijn naam. In deel twee van de 16,6 kilometer tegen de klok breidt hij zijn voorsprong alleen nog maar uit. Aan de finish heeft de Zwitser meer dan een minuut voorsprong op Millar. Het is zijn vierde wereldtitel tijdrijden, een absoluut record.

 

Strade Bianchi

 • 2008

Anno 2008 heet de Strade Bianche nog de Monte Paschi Eroica. De eerste editie (2007) werd gewonnen door Vinokourov, de tweede is voor Cancellara. Nog voor het begin van de 7e gravelsector zetten Cancellara en Ballan de achtervolging in op Ryder Hesjedal, de laatste overblijver van de vlucht van de dag. In de straten van Siena vechten de twee het dan onder elkaar uit. Op 150 meter van de Piazzo del Campo zet Cancellara zich op kop, Ballan vindt de kracht niet meer om daar nog over te gaan.

 • 2012

Cancellara’s ploegmaat Daniele Bennati rijdt op 30 kilometer van de streep weg, zodat de Zwitser de echte finale rustig kan afwachten. Greg Van Avermaet rijdt de ziel uit zijn lijf om Bennati te pakken en dat lukt ook op 16 kilometer voor het einde. De Oost-Vlaming versnelt zelfs nog eens, maar het antwoord van Cancellara is alweer van uitstekende makelij. Daar heeft ook nu niemand een antwoord op. Cancellara is de eerste coureur die twee keer de Strade Bianche wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*