Zondag staat ook in Nederland het nationaal kampioenschap veldrijden op de agenda. De wedstrijd wordt gereden in Hellendoorn, een klein plaatsje in de noordelijke provincie Overrijssel. Adrie van der Poel, zelf 6 keer Nederlands kampioen en nu ploegleider bij BKCP-Corendon, wikt en weegt het zeer beperkte aantal favorieten.

Mathieu Van der PoelCUTDDB2Mathieu van der Poel verdedigt zijn titel in Hellendoorn en is volgens zijn vader fit om zich bij de favorieten te mengen. “Hij heeft de voorbije weken goed getraind en is naar het Spaanse Benicasim geweest om een laatste stage te doen in het kader van de kampioenschappen de komende weken”, weet Adrie van der Poel. “Het is spannend om te zien of hij de draad straks gewoon weer kan oppakken. Ik denk dat zijn conditie steeds beter wordt, dat hij stilaan naar zijn beste vorm toegroeit en klaar is om het belangrijkste deel van het crossseizoen goed aan te pakken. Mathieu heeft de voorbije weken een paar heel mooie crossen gereden, maar sommige wedstrijden waren ook een heel stuk minder. Het is dus koffiedik kijken hoe de benen zondag in Hellendoorn zullen zijn. Het parcours speelt ginder alvast niet in zijn nadeel, maar dat het echt een voordeel wordt, durf ik niet te stellen. Ik heb gehoord dat het er zanderig bijligt en veel op en af gaat, lastig dus. Ik geef Mathieu 45% kans om te winnen. Hij heeft zelf ook al toegegeven dat het voor hem gewoon een volgende cross is waarin hij wil tonen dat hij steeds beter wordt. Het NK is geen doel op zich, maar de wil om te winnen is er natuurlijk wel.”

Lars Van der HaarVolgens Adrie is Mathieu momenteel niet beter dan Lars van der Haar. “Ik heb me laten wijsmaken dat het parcours ook wel geschikt is voor Lars, dus geef ik hem evenveel kans dan Mathieu om te winnen. Lars was heel goed in Zolder, Diegem en Namen, dus ik verwacht veel van hem. Lars is voor mij een vaste waarde. Hij heeft weinig slechte momenten. Hij is meestal goed of heel goed. Aangezien hij ook een stage heeft ingelast, ga ik er vanuit dat hij top zal zijn op het NK. Het feit dat hij al 2 keer Nederlands beste was, geeft hem echter geen streepje voor. Het NK is een wedstrijd die elk jaar opnieuw moet gereden worden. Het verleden speelt geen enkele rol.”

Volgens Van der Poel senior is er nog een 3e topfavoriet, met name Corné van Kessel. “Corné rijdt de laatste weken heel sterk. Hij zit in een stijgende lijn en het parcours moet hem wel liggen. Daarom geef ik hem een kans om te winnen: 10 of misschien zelfs 15%. Zeg maar dat hij tot mijn 3 topfavorieten behoort. Het is echter niet zo dat Corné me dit seizoen echt heeft kunnen verbazen. Hij had namelijk een moeilijk seizoensbegin. Maar mannen met een groeiende vormcurve, daar moet je altijd rekening mee houden.”

En dan is er nog David van der Poel, oudere broer van Mathieu. David werd vorig jaar 2e. Kan hij nog beter? Adrie: “Ik denk dat het parcours hem vorig jaar op het lijf geschreven was. Er zaten toen veel loopstroken in en het was bij momenten echt ploeteren. Dat wordt in Hellendoorn niet het geval. We moeten ook afwachten hoe goed zijn vorm zal zijn. Als veldritliefhebber kijk ik uit naar een mooi kampioenschap, maar als vader hoop ik toch dat een Van der Poel straks met de zegeruikers gaat lopen.”

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*