Het is de voorbije jaren meer dan eens nét niet geweest voor Greg Van Avermaet. Dat winnen bleek toch zo moeilijk. Het afmaken in de sprint. Wachten, wachten en nog eens wachten tot het goede moment om aan te gaan. Maar: wij vonden 5 redenen waarom de 30-jarige Waaslander dit seizoen wél een grote klassieker zal winnen.

1. De bevrijding van Rodez : “Mijn hoogtepunt van 2015”

Winnen op het grootste wielerplatform bleek lang moeilijk voor Van Avermaet. Maar dat hij geen winnaar zou zijn, met die stelling maakte hij definitief komaf in de Tour van 2015, toen hij in de 13e etappe naar Rodez op de côte Saint-Pierre sneller sprintte dan Peter Sagan. Van dat beest dat hem in bedwang hield om te winnen, is Van Avermaet nu verlost. Want in Rodez, daar heeft Van Avermaet écht leren winnen.

Greg Van Avermaet: “Na de 1e week stond ik 3e in het klassement en had ik al kansen gehad om een grote ritzege te boeken. Dan hoop je natuurlijk dat dat er toch nog van komt. Na Rodez had ik nog 1 maximaal 2 kansen gehad, want mijn vriendin was in verwachting en na de 2e week zou ik sowieso naar huis gaan. Dat ik in Rodez kon winnen, was absolute top. Het is belangrijk voor een renner van mijn kaliber om te blijven geloven in eigen kunnen af en toe ook eens een belangrijke wedstrijd te winnen. Dat dat net in de Tour gebeurde, maakt het alleen maar mooier. Het absolute hoogtepunt van 2015 voor mij, zonder twijfel.”

2. Generatieverschillen: “Boonen en Cancellara niet afschrijven”

De generatie van Tom Boonen, Philippe Gilbert en Fabian Cancellara lijkt nu wel definitief over zijn hoogtepunt heen. Er is wel meer dan een onbelangrijke rol voor hen weggelegd en een verrassing is zeker niet uitgesloten, maar Van Avermaet kan heus wel op tegen mannen als Boonen en Gilbert. Meer dan ooit zelfs. Bovendien is de jongere generatie, met exponenten als Tiesj Benoot en Jasper Stuyven, nog te groen achter de oren om een heel voorjaar lang op hoog niveau te presteren.

Greg Van Avermaet: “Dat is misschien wel zo, maar je mag die mannen zeker niet afschrijven. Ik moet ook rekening houden met bijvoorbeeld Kristoff. Bovendien zijn Cancellara en Boonen aan hun laatste seizoen bezig, dat zal hen motiveren. Het zal geen makkelijk jaar worden voor mij, want er zijn uitdagers genoeg. En die jonge gasten zullen hun plekje ook wel proberen opeisen. Het is wel een voordeel dat Degenkolb er niet bij is, want hij is toch een grote concurrent. Ik heb liever dat ik niet moet sprinten tegen hem.” (lacht)

Greg13. Beste voorbereiding ooit: “Ik ben fysiek helemaal top”

De resultaten in Qatar en Oman tonen aan dat Van Avermaet al vroeg in het seizoen goed in vorm is. Dat kan alleen maar positief zijn om die laatste procentjes naar een absolute topconditie te zetten.

Greg Van Avermaet: “Mijn voorbereiding was sowieso goed. Dat tonen de resultaten aan. Wat mij dan weer extra vertrouwen geeft, want de vorige jaren ging dat toch iets moeilijker. Ik kan ook niet meer doen voor de wielrennerij dan ik nu al doe. Ook op fysiek vlak gaat alles perfect. Er zijn wel wat kleine complicaties geweest, maar over de hele lijn ben ik top.”

4. Er zijn geen 3 betere coureurs: “Ronde van Vlaanderen is sowieso het grote doel”

Er zijn geen 3 betere renners in het peloton dan Greg Van Avermaet. Zeker niet als we focussen op de puur Vlaamse klassiekers. Bovendien is Van Avermaet een jaartje ouder, dus een jaartje wijzer. Een nog een betere coureur dan hij al was.

Greg Van Avermaet: “Het klopt dat ik nog steeds elk jaar sterker wordt. Bovendien heb ik al bijna 10 keer de Ronde van Vlaanderen gereden, dat geeft een vat vol ervaring. En die ervaring geeft dan weer veel vertrouwen om aan zo’n wedstrijd te starten. Ik ben een laatbloeier die op het moment is gekomen dat het nu echt wel moet gaan gebeuren. De Ronde van Vlaanderen is het grote doel. Mijn resultaten tonen ook aan dat die wedstrijd me het beste ligt van allemaal. Ik ben explosief, kan goed op korte hellingen en verteer goed kasseien. De andere wedstrijden zijn belangrijk om in topvorm te geraken voor de Ronde. Bovendien zijn het mooie wedstrijden om te winnen. Als dat lukt, is dat goed voor het vertrouwen.”

5. Eindelijk de perfecte schoen: “Ik heb de beste schoenen in het hele peloton”

Greg Van Avermet sukkelt sinds jaar en dag met een pijnlijke achillespees. Dat zorgt voor heel wat ongemakken met zijn schoen. Het was lang wachten op het perfecte schoeisel. Wellicht bestaat dat niet, maar Greg heeft nog beter leren leven met zijn ‘probleem’.

Greg Van Avermaet: “Sinds een jaar of 2 heb ik schoenen die speciaal voor mij gemaakt werden in de VS. Dat helpt heel erg. Ik snijd al mijn schoenen open, maar sowieso heb ik de beste wielershoes in het hele peloton. Ik heb leren leven met mijn pijnlijke achillespees. Het komt zelden in de media, maar ik ben dagelijks bezig met mijn voeten. De pijn neemt sowieso een paar procentjes weg, maar ik kan er niks aan doen. Een operatie zou kunnen helpen, maar de kans is reëel dat die mislukt en dan sta ik verder van huis. Mijn achillespeesprobleem is een deel van mijn leven. Het is niet anders.”

 

Fotomateriaal: team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*