Half maart 2016. Nog vroeg op het seizoen. Toch heeft Timothy Dupont enorme stappen gezet. 28 is hij al, maar de renner van de continentale formatie Veranda’s Willems heeft na een knappe ritzege in de 3-daagse van West-Vlaanderen nu ook een prestigieuze overwinning in Nokere Koerse – Hors Catégorie – geboekt. En hoewel dat niet meteen de bedoeling was – hij trok de sprint aan voor zijn teammakker Aidis Kruopis – heeft hij best nog wel wat dromen die hij wil verwezenlijken.

TimoDupont2Timothy, hoe mooi is het om jouw seizoen zo sterk te beginnen?

Timo Dupont: “Mooier kan het niet, hé! Omdat ik vooraf niet wist hoe goed ik kon zijn, hadden we in Nokere de kaart van Aidis (zijn Litouwse ploegmakker Kruopis, red) getrokken. Maar dat ik de sprint dan zelf nog win, is fantastisch. Het is zeker en vast de mooiste overwinning uit mijn carrière. Een massasprint winnen op Nokereberg is voor mij hét van hét. Al vond ik die winst in de 3-daagse van West-Vlaanderen ook wel mooi, want daar won ik van een groepje van een man of 7. In ieder geval zijn deze zeges veel mooier dan die in de Ronde van Bretagne en de Ronde van de Elzas de voorbije jaren. Dat zijn maar 1.2-wedstrijden, al moet je ze natuurlijk wel nog altijd kunnen winnen. En op Belgisch grondgebied is het natuurlijk nog specialer, zeker als je voor veel mediabelangstelling een wedstrijd kunt winnen die ook nog eens live op televisie kwam.”

Heeft deze sterke start een invloed op jouw programma voor de komende weken en maanden?

Timo Dupont: “Ik denk niet dat dit alles iets verandert aan mijn programma voor het voorjaar. Vrijdag rijd ik de Handzame Classic en dan trek ik 2 weken naar Normandië. Verder heb ik eigenlijk nog niet gekeken. Ik geloof dat ik in april nog naar Kroatië moet en ook Circuit des Ardennes rijd. De rest zien we dan wel weer.”

Wil je nog ergens pieken?

Timo Dupont: “Ik denk dat ik momenteel al in een redelijke vormcurve verkeer, dus aan pieken denk ik niet. Ik ben al van in het begin van het seizoen redelijk sterk aan het fietsen, maar in die Franse wedstrijden valt dat natuurlijk niet zo op. Als je 2e kunt rijden achter Bryan Coquard van Direct Energie, dan weet je dat je goed bezig bent. Jammer dat dat voor de reguliere media niet altijd in het oog springt.”

Mik je nu echt op die Vlaamse voorjaarswedstrijden?

Timo Dupont: “Zeker. Ik denk dat Nokere Koerse één van de grootste wedstrijden is die we met een kleine ploeg als Veranda’s Willems kunnen rijden. Ons programma oogt niet zo aantrekkelijk als dat van procontinentale en WorldTour-ploegen. Ik moet het dus hebben van dit soort wedstrijden.”

Is de druk er nu af voor dit seizoen?

Timo Dupont: “In principe kan mijn seizen na deze 2 overwinningen niet meer stuk, maar langs de andere kant is er voor elke wedstrijd druk om te winnen of toch zeker om goed te presteren. Het is dus niet zo dat ik het nu ga laten hangen.” (lacht)

Je bent nu 28. Zit er nog rek op de kwaliteiten van Timothy Dupont?

Timo Dupont: “Ik ben iemand die pas op iets latere leeftijd alles op de koers is beginnen zetten. Dan weet je dat je een laatbloeier bent en dat resulteert nu eindelijk in mooie koersen winnen. Ik heb mezelf de voorbije 2 jaar toch wel wat beter leren kennen. Vooral door die zware wedstrijden in Frankrijk te rijden. In lastige koersen kan ik lang overleven en in de sprint ben ik vrij snel. Maar waar het zal eindigen, dat weet ik niet. Die grenzen zal ik de komende maanden en jaren verder opzoeken.”

Tot slot, waar droom je nog van?

Timo Dupont: “Tot nu toe was dat Nokere Koerse winnen. (lacht) De volgende grote ambitie is om een rit te pakken in de Baloise Belgium Tour. Dus ja, als ik nog eens wil pieken, moet het daar gebeuren. Natuurlijk droom ik ervan nog een stap hogerop te zetten. Dat wil iedereen. Alles hangt af van welke teams zich straks aanbieden. Maar als ik de kans krijg om vooruitgang te boeken, zal ik dat zeker niet nalaten.”

 

Fotomateriaal: WielerVerhaal na Nokere Koerse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*