nikiterpstraddb1Het voorjaar van Nikki Terpstra weerspiegelt dat van zijn ploeg Etixx-QuickStep. Sterk begonnen in januari en februari, met een reeks overwinningen van onder meer Terpstra zelf in Le Samyn. In de periode maart en begin april bleken zowel de ploeg als de minzame Nederlander zelf niet fris genoeg. Ze werden op hun kasseienterrein op afstand gereden, met uitzondering van Kittel in de Scheldeprijs en Boonen in Parijs-Roubaix. In die laatste koers kon hij zijn kansen niet verdedigen, nadat de afscheidnemende Cancellara hem meenam in zijn val.

Het ene jaar is het andere niet. Terpstra is nochtans een beresterke renner die al een glinsterende erelijst uit zijn stevige dijen perste. We spraken met hem over zijn mooiste overwinningen. 

Parijs-Roubaix 2014: “Een bevrediging”

Terpstra: “Roubaix winnen was een jongensdroom. Het kllinkt cliché, maar als jeugdrenner keek ik al verlekkerd naar deze wedstrijd die voor mij de allermooiste koers op deze planeet is. Toen ik wegreed uit de kopgroep der favorieten hoopte ik vurig dat het zou lukken. Gelukkig reed de ploeg vanaf dat moment in mijn dienst. Als je bijvoorbeeld de steun krijgt van ex-winnaar Servais Knaven voelt dat natuurlijk goed. Het was in ieder geval een hele opluchting toen ik als eerste over de meet kwam, een bevrediging zeg maar.”

WK Ploegentijdrijden Valkenburg 2012 & Firenze 2014

Terpstra: “Prachtige ervaringen waren dat, onze overwinningen in het WK Ploegentijdrijden in Valkenburg en Firenze. Ik kan eigenlijk niet kiezen welke van de 2 de mooiste is. In Valkenburg wonnen we onze 1e wereldtitel, en dat in eigen land. Alleen dat op zich al was speciaal voor mij. Het was bovendien lang in spanning wachten tot de laatste ploeg over de meet kwam om onze titel te vieren. In Firenze was het heel close omdat we zelf als laatste ploeg finishten en uit de tijdsindicaties onderweg konden opmaken dat de verschillen enorm klein waren.”

Baloise Insurance

Dwars door Vlaanderen 2012 & 2014

Terpstra: “Dwars door Vlaanderen was mijn 1e klassieke overwinning. Men noemt het een semi-klassieker, maar ik hou het bij een klassieker. Een enorme ontlading. Een wedstrijd een 1e keer winnen is heel moeilijk, maar die overwinning overdoen ook. Mijn 2e zege kon ik wel deels op ervaring rijden. Als je al eens goed gepresteerd hebt in een koers, kom je er de volgende keer met meer zelfvertrouwen. Je hebt bewezen dat je het kan en dat geeft een geruster gevoel.”

Ronde van Qatar 2014 & 2015

Terpstra: “Qatar is een aparte koers. Er zijn bij wijze van spreken maar 4 bochten in het parcours en de wind speelt er een enorme rol. Etixx-QuickStep is er al jaren goed en het heeft ons ook geholpen om beter om te gaan met waaiers. Bovendien is het een bevestiging dat je als ploeg een goede winter hebt gehad. Qatar is ook een koers waar we als team samen de trui pakken en verdedigen, waardoor de sfeer echt top is. Ik kon er al 2 maal een rit winnen en ook 2 maal de eindoverwinning mee graaien.”

Nederlands Kampioenschap

Terpstra: “Prachtig is dat, een heel jaar lang in het rood-wit-blauw mogen rondrijden. Met een kampioenentrui zit je in een bevoorrechte positie, het is best wel stoer. Ik heb 3 keer het Nederlands Kampioenschap gewonnen: de 1e keer in een klein groepje, de 2e keer ging ik solo en de laatste keer lukte het me zelfs in een massasprint. Een 4e titel zou me het absolute record opleveren. Dat zou leuk zijn, maar het staat niet helemaal bovenaan op mijn wensenlijstje. Een internationale koers van topniveau is en blijft het summum. De Tour de France winnen bijvoorbeeld, maar dan gaat iedere ochtend de wekker af en is die droom ook alweer doorprikt.” (lacht)

 

Interview uitgeschreven door . Fotomateriaal: Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*