Tim Declercq van Topsport Vlaanderen-Baloise heeft er al een goed voorjaar op zitten. Hij functioneert het best als knecht, maar werkt zich af en toe ook zelf in de schijnwerpers, vooral dan in kasseikoersen. Enkele jaren geleden pleitte hij in een open brief voor respect voor profs, omdat ze vaak gratuit aan de dopingschandpaal worden genageld. Een man die vecht voor zijn sport en een mooie carrière wil uitbouwen. We namen met hem zijn voorjaar door.

TimDeclercq113 februari 2016 – Ronde van Qatar, slotrit

Veel wind opnieuw in de slotrit van de Ronde van Qatar, maar dat weerhoudt Tim Declercq er niet van aan te vallen. Hij gaat er vandoor met Steve Tronet en Jesse Sergent. Op 10 kilometer van de finish worden Declercq en Sergent gegrepen door het peloton.

Tim Declercq: “Het was een pittige rit met veel tegenwind. We moesten al 400 watt trappen om 30 kilometer per uur te rijden. We reden met 3 voorop, met onder meer Jesse Sergent erbij. Dat was niet zo een goede match. Sergent wilde ons er voortdurend af rijden, demarreerde met snokken om ons af te matten maar dat wou ik niet. Het was geen goede samenwerking en daardoor werden we op 10 kilometer voor de meet ook weer ingerekend. Ik heb ook nooit gedacht dat we het tot het einde zouden kunnen volhouden. De zware tegenwind was in ons nadeel, en we waren maar met 3. Als we nu met een man of 10 waren geweest, was het weer een andere koers, maar dit had weinig kans op slagen. Toch had ik ook geen zin om me zomaar te laten inrekenen of Sergent te laten wegrijden. Koersen in Qatar doe ik eigenlijk wel graag. Ik ben van nature geen wringer, maar eens de waaiers gemaakt zijn, ligt die koers me goed. Ik kan vooral hard rijden en ben minder goed in explosieve inspanningen.Het was ook de bedoeling om al vroeg in het seizoen in vorm te zijn. De voorbije jaren had ik wat pech in het voorseizoen en nu wilde ik al vroeg goed zijn om niet opnieuw achter de feiten aan te moeten rijden. Op stage vertoonde ik al een goede vorm en liet ik mijn beste waarden ooit optekenen. Dat stemde me hoopvol voor het seizoen en werd ook bevestigd in Qatar.”

Baloise veiligheid2 maart 2016 – GP Le Samyn

Tim Declercq rijdt een dijk van een wedstrijd in een door barre weersomstandigheden loodzware GP Le Samyn. De kasseien – ook die rond Dou – liggen hem duidleijk. Nochtans was hij de dagen na de Omloop Het Nieuwsblad ziek.

Tim Declercq: “Maar de dag zelf lukte het wel. De wedstrijd verliep in mijn voordeel. Het was de hele dag echt koers en zo heb ik het graag. Ik heb het moeilijker met koersen die plots ontploffen en waar explosiviteit nodig is om te volgen. Ik heb liever zware koersen. Le Samyn was een doel en ik heb het gered. Ik werd uiteindelijk 8e. Daar ben ik toch wel tevreden mee, ja. Ik had al een hele tijd geen finale meer gereden en dat lukte nu wel. Mijn ploegleider zei me dat ik de laatste kasseistrook vroeger had moeten opdraaien. Tja…. Toch overheerst tevredenheid, want ik heb mezelf en de ploeg bewezen dat ik nog finales aankan.”

6 maart 2016 – GP de la Ville de Lillers

De wedstrijd in het Franse departement Pas-de-Calais ligt volledig onder controle van Topsport Vlaanderen-Baloise. In de finale mochten Stijn Steels en Tim Declercq het proberen afmaken in een kopgroep van 6.

Tim Declercq: “Het was lang een gesloten koers en op het einde reden we met een groep weg, een man of 15 à 20. Op 1,5 kilometer van de meet demarreerde ik en dacht ik het te halen, maar dat bleek ijdele hoop. Nu heeft mijn ploegmaat Stijn Steels gewonnen en dat is ook leuk. Het was fijn geweest als ik zelf gewonnen had, maar ik ben blij voor Stijn.”

LogoWielerverhaal23 maart 2016 – Dwars door Vlaanderen

Zijn ploegmaat Jonas Rickaert is de meest in het oog springende man bij Topsport Vlaanderen-Baloise. Toch rijdt Declercq weer mee vooraan, al is het nu in de achtervolgende groep.

Tim Declercq: “Klopt. Het viel daar minder op maar na de Paterberg waren we daar met 4 man weg. Dat duurde niet lang, maar was wel goed voor de ‘moral’. Het besef dat ik met de grote mannen kon meekoersen is heel leuk. Ik kon opnieuw meedoen in de finale en moest de wedstrijd niet zomaar ondergaan.”

Cycling: 114th Paris - Roubaix 2016 DECLERCQ Tim (BEL)/ Pave Coble Stones/ Parijs PR /(c) Tim De Waele

10 april 2016 – Parijs-Roubaix

De koers is al 70 km ver wanneer een eerste groepje echt ruimte krijgt om aan te vallen. Net als in 2015 is Tim Declercq 1 van de vluchters. Een val maakte echter vroegtijdig een einde aan zijn koers.

Tim Declercq: “Alweer eengeweldige ervaring. Het was me vorig jaar al gelukt om mee te zijn in de goede vlucht. Dat is heus niet zo gemakkelijk, want zowat iedereen wil daar in zitten. Het was een zware koers. Achteraf zag ik dat ook in het peloton hard gereden werd en men een na een moest lossen. Ik ben als laatste naar het groepje vluchters gereden en dat gaf een zalig gevoel. Daarna ben ik gevallen en die val heeft me een mooi resultaat tussen de 20e en de 30e plaats gekost. Jammer, er had veel meer in gezeten, maar iedereen heeft wel eens pech. Volgend jaar dan maar een 3e keer proberen? Ik zal mijn best doen, een triple zou wel mooi zijn. (lacht)

Conclusie

Tim Declercq: “Ik heb grote stappen vooruit gezet. Ik besef dat ik op WorldTour-niveau geen kopman zal zijn, maar ik zou er wel een heel goede knecht kunnen worden. Ik moet nu alleen nog bevestigen met prestaties en dan kan ik hopelijk dat doel bereiken.”

 

Interview uitgeschreven door . Fotomateriaal: Team TVLB © Tim De Waele – Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*