WielerVerhaal liet een tijdje terug al eens een handvol tieners vertellen over hun liefde voor hun tweewieler. Nu laten we drie meisjes nieuwelingen aan het woord over hun overstap naar deze categorie. Als ze zo voortdoen, wacht hen een mooie eigen carrière. En eerlijk? Dat verdienen ze wel, deze talentjes!

Shari BossuytShari Bossuyt (15) – woont in Bellegem (B) en rijdt voor Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare

“Ik ben nu 2e jaars nieuwelinge en heb de koersmicrobe al te pakken sinds mijn zevende. Voetbal was wel leuk in het begin, maar al snel was duidelijk dat de koers mij beter lag. De overgang van aspirante naar 1e jaars nieuwelinge was voor mij wel een gloednieuwe ervaring. Wij moeten namelijk met meisjes rijden die soms wel 4 jaar ouder zijn. In mijn eerste seizoen reed ik op de piste al meteen tussen de dames. Ik haalde daar 5 Belgische titels en won ook de AVS Stories TV Cup. Ik kon dus al snel mijn mannetje staan in het vrouwenpeloton. Op 1 mei 2015 stond mijn eerste BK bij de dames nieuwelingen geprogrammeerd en ik kon er direct naar mijn eerste Belgische titel in deze categorie fietsen. Twee dagen later won ik ook mijn eerste wegkoers in Sinaai. Een paar weken bleek ik ook de sterkste in De Pinte. Daarna kon ik nog tal van podiumplaatsen rijden. Het BK moest ik uit mijn hoofd zetten omdat ik geselecteerd werd voor de Jeugd Olympische spelen (EYOF), waar ik 11e in de wegrit en 18e in de tijdrit werd.”

“Als 2e jaars nieuwelinge reed ik terug op de piste ik kon alles winnen waar ik aan meedeed. Zo kan ik weer al mijn titels verlengen. Ik reed ook een paar crossen en die vielen heel goed mee. Ik kon er zelfs 2 winnend afsluiten en werd 2de op het BK. Daar had er zelfs meer ingezeten, maar na een val was de overwinning gaan vliegen. Op de weg kan ik mij goed verdedigen. Ik begon pas eind maart aan het seizoen, maar sinds mijn 3e koers ben ik niet meer uit de top 3 gevallen. Hopelijk kan ik dat behouden. In mei heb ik mijn titel als Belgisch kampioene tegen de klok kunnen verlengen. Ik zelf ben nog zeker niet bezig met het Belgisch Kampioenschap. Ik bekijk alles op zijn tijd. Hopelijk kan ik een mooie stap zetten naar de juniores. We zien wel wat er nog komt.”

TheAllrounFlandrien (v) Baloise Insurance

Luca De LangheLuca De Langhe (15) – woont in Burst (B) en rijdt voor Keukens Redant Cycling Team

“Ik ben geïnteresseerd geraakt in wielrennen via Kevin van Impe en Jovany Van Oudenhove. We kennen die gasten goed en gingen vaak naar hun wedstrijden kijken. En ja, zo heb ik de microbe ook te pakken gekregen. Ik wou al gaan koersen toen ik 5 was, dus ben ik vanaf het moment dat ik ook echt mocht, vanaf 8 jaar, begonnen. Mijn eerste wedstrijd was in Eke en ik kon meteen winnen, hoewel er ook jongens meereden. Bij de miniemen kon ik goed mijn mannetje staan met overwinningen bij de jongens, wat natuurlijk zeer leuk was. Bij de aspiranten werd winnen al moeilijker, maar ook toen kon ik wel nog mijn mannetje staan tussen de betere jongens. Voor de overstap naar de nieuwelingen meisjes had ik niet echt schrik omdat ze mij verteld hadden dat het verschil niet zo groot is met de 14-jarige aspiranten.”

“Ik heb de overstap dan ook goed kunnen maken met verschillende podiumplaatsen en 2 overwinningen als 1e jaars bij de nieuwelingen. Daar ben ik heel tevreden mee. Op de start van dit seizoen kijk ik ook al positief terug, want ik werd provinciaal kampioen tijdrijden en pakte 2 overwinningen op de weg. Het Belgisch kampioenschap tijdrijden was wel een tegenvaller. Ik had gehoopt op een podiumplaats maar werd pas 4e. Ik wil een regelmatig seizoen proberen af te leggen en hopelijk nog wat overwinningen behalen. Op het BK op de weg zal ik er ook proberen te staan. Op langere termijn hoop ik eens naar een Europees en/of wereldkampioenschap te kunnen gaan.”

 

Ines MalfaitInes Malfait (15) – woont in Geluveld (B) en rijdt voor Tieltse Rennersclub

“Voor mij was het een grote stap om als aspirante naar de nieuwelingen te gaan, maar ik kon me direct aanpassen in het damespeloton. In het begin was het wat moeilijk om de eerste top 10 of top 5 plaatsen te behalen, maar eenmaal dat lukte, begon ik meer te geloven in mezelf. Mijn eerste jaar bij de nieuwelingen heb ik vooral veel geleerd over hoe de meisjes koersen. Nu ben ik 2e jaars nieuwelinge en heb ik al 2 overwinningen, wat ik zo vroeg in het seizoen niet verwacht had. Het liefst zou ik graag nog een paar zeges halen dit jaar. Mijn grootste doel is het Belgisch kampioenschap in Grandglise en het Provinciaal kampioenschap in Hulste.”

“Ik train een 4-tal dagen per week. Meestal doe ik dat samen met mijn papa en op woensdag met mijn vriendje Stef. Ik moet veel laten voor mijn hobby, maar dat doe ik natuurlijk met plezier omdat ik er ook mijn voldoening van heb. Wielrennen zit er al in van jongs af, want mijn ouders hebben vroeger ook gekoerst. Graag zou ik wat meer willen werken aan mijn tijdrit en het positioneren om naar de sprint te gaan. Mijn grootste doel in mijn wielercarrière is om geselecteerd te worden voor het wereldkampioenschap en de Olympische Spelen.”

 

Fotomateriaal: social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*