Philippe Gilbert staat op het punt om de laatste grote deal uit zijn rijkgevulde carrière af te sluiten: een contract bij het Etixx-QuickStep van Patrick Lefevere. En of we dat een goed idee vinden! Een Belgische topper in een Belgische topploeg. Niet alleen een chauvinistische voltreffer, maar ook met het oog op de toekomst een injectie van professionaliteit, talent en ervaring. 5 redenen waarom Gilbert de oversteek naar de blauwe brigade moet maken.

  1. koersddb6Koning Philippe

Gilbert blijft Gilbert. Een raspaard, zelfs op leeftijd. Zijn titel op het BK tegen een ijzersterke Tim Wellens was van hoogstaande makelij. Geen toeval, niet gestolen. Hoewel zijn voorjaar door een handblessure niets voorstelde, liet hij aan Les Lacs de l’Eau d’Heure zien dat er nog altijd geen sleet zit op zijn kracht en punch. Als Gilbert zich focust, blijft hij moeilijk te bekampen op zijn terrein. Het rijk van Koning Philippe is nog niet uit.

  1. Waalse winst in de Ronde van Vlaanderen?

Gilbert wil maar wat graag terug deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen, al jaren. Hij ziet zijn deelname, ook al jaren, gefnuikt door de aanwezigheid van die andere topper bij BMC, Greg Van Avermaet. Niet onlogisch, als je Gregs prestaties en palmares oplijst. Met Gilbert in de rangen krijgt Etixx-QuickStep er een gemotiveerde spits bij, nu blijkt dat de mannen van Lefevere in de voorbije kasseiklassiekers overal in het defensief gedrongen werden. Een extra motivatie voor de heren Terpstra, Stybar en Trentin.

Baloise Insurance (v) SA-WV

  1. Boonen en Gilbert zijn een tandem

Zijn Boonen en Gilbert 2 hanen in 1 kippenhok? Neen, lijkt ons niet. Boonen heeft nog maar 1 hoofddoel: een 5e kassei in Roubaix. Gilbert heeft aan die kassei en de bijhorende wedstrijd een broertje dood maar richt het vizier op de Ronde. Hun wielen zullen elkaar ongetwijfeld kruisen, maar ze zullen er geen stokken in steken. Vraag is wel wat ze in de Omloop willen doen: de kaart Boonen – omdat hij er nog nooit gewonnen heeft –  of de kaart Gilbert – omdat hij er al 2 maal gewonnen heeft? Afwachten, maar deze heren op leeftijd zullen nog eerder op een tandem de Omloop rijden dan elkaar te beduvelen.

  1. Meester Gilbert

Gilbert is een meester in zijn vak: de puncher van de 21e eeuw met een explosieve sprint en een overdosis ijzeren wil om de tegenstand te breken. Hij is daarmee ook de ideale leermeester voor andere gelijkaardige talenten in de blauwe selectie, genre Julian Alaphilippe en Laurens De Plus. Hij kan hun mentor worden, hun wegkapitein, hun ervaringsschat. Vooral Alaphilippe zal moeten leren fietsen … à la Philippe, wil hij zijn ereplaatsen in klimklassiekers omzetten in klinkende overwinningen. Watch and learn.

  1. Back in Belgium

In 2010 was het een droom van Lefevere: 1 Belgisch superteam met Boonen en Gilbert, om de concurrentie met het buitenland aan te gaan. Dat bleek achteraf niet nodig, want zowel Lotto als QuickStep reden prachtige resultaten. Het superteam is er nu wel, zij het met verouderde vedetten. En toch heeft de aanwezigheid van deze groten een ontegensprekelijke publicitaire en toekomstgerichte waarde voor het Belgische wielrennen. Boonen en Gilbert hebben de Belgische wielersport op de kaart gehouden de afgelopen 10 à 15 jaar. Hoewel hun ster stilaan tanende is, blijven zij daardoor enorm populaire vaandeldragers van hun sport, ook voor jonge renners. Ondanks Sagan die wereldwijd geadoreerd wordt, ondanks Van Avermaet, ondanks Vanmarcke.

Philippe, zet die handtekening!

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*