Jong, blond en met een paar snelle benen. Die stelt ze tegenwoordig in dienst van het Belgische team Lotto Soudal Ladies. Maar de Nederlandse Anouk Rijff heeft meer met België dan alleen dat. We gingen op zoek naar haar roots.

AnoukRijff2Je bent geboren in Tiel. Kan je die stad een beetje schetsen?

Tiel is een stad in de Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt aan de Waal en heeft een erg gezellige binnenstad. Tiel is welbekend door ‘Flipje’, het aardbeienmannetje van de jamreclame. (lacht) Ik ben er ook opgegroeid, maar toen ik 5 jaar oud was zijn we naar Overpelt in België verhuisd. 8 jaar later trokken we naar Valkenswaard, waar ik nu nog steeds woon.”

Hoe zag jullie gezin eruit?

Anouk: “Ik heb 2 zussen van 24 en 26 jaar oud. Zij hebben vroeger ook allebei gefietst voor een korte periode, maar vonden het toch leuker om andere dingen te doen. Mijn vader is ambulancechauffeur en is vroeger ook een goede wielrenner geweest. Zijn specialiteit was het tijdrijden. Helaas moest hij zijn droom om profwielrenner te worden vroegtijdig staken door een aanhoudende knieblessure. Mijn moeder is werkzaam in de zorg. Zij deed vroeger aan basketbal op amateurniveau. Sporten is bij ons thuis altijd al een belangrijk iets geweest.”

Zat je graag op school? 

Anouk: “Ik heb mijn volledige lagere school in België gevolgd. De middelbare school volgde ik in Nederland. Ik deed hier de HAVO, richting Economie en Maatschappij. Ik ging wel met plezier naar school, maar maakte niet graag mijn huiswerk. Ik ging liever fietsen! Het leukste aan school vond ik de lessen Duits. Dit schoolvak beheerste ik het beste. Na het behalen van mijn HAVO-diploma heb ik een tijdje gestudeerd aan de Johan Cruijff University. Maar na een aantal maanden heb ik besloten om die studie stop te zetten, omdat het niet bij mij paste en ik me eerst 2 jaar volledig op het koersen wilde richten.”

AnoukRijff1Hoe was jij als kind?

Anouk: “Ik heb altijd veel vriendjes en vriendinnetjes gehad. Maar omdat we vroeger een aantal keer verhuisden, was het moeilijk om die banden te onderhouden. Als kind was ik al veel bezig met sporten. Ik deed vanuit school mee met alle sporttoernooien die er waren. Voetbal, trefbal, basketbal,…”

Was wielrennen jouw eerste keuze?

Anouk: “Ik kwam via een jongen uit mijn klas terecht bij het wielrennen. Omdat mijn vader ook veel fietste, is de bal meer aan het rollen gegaan. Op 8-jarige leeftijd ben ik een kijkje gaan nemen bij de lokale wielerclub, TWC de Kempen uit Valkenswaard. Het beviel me al heel snel. Op een huurfietsje deed ik mee met de trainingen en nam ik na een paar maanden deel aan jeugdwedstrijden. Een paar weken na mijn eerste deelname begon ik al koersjes te winnen.”

AnoukRijff3Wanneer werd fietsen serieus voor jou? 

Anouk: “In 2006 werd ik voor het eerst Nederlands kampioene cyclocross en even later dat jaar ook op de weg. Ik was toen 10 jaar oud. In 2007 en 2008 pakte ik zilver. In 2009 werd ik voor de 2e maal Nederlands kampioene op de weg. In mijn jaren bij de jeugdcategorieën stond ik tijdens bijna alle NK’s op het podium. 3 gouden, 3 zilveren en 3 bronzen medailles. Toen ik 2e jaars nieuweling was ging het nog steeds erg goed en ben ik gaan nadenken over wat ik verder zou willen met het wielrennen. Mijn droom was om profwielrenster te worden en misschien was dat wel haalbaar. In de categorie junior-vrouwen werd ik in mijn 1e jaar 3e op het NK tijdrijden. En als 2e jaars werd ik opnieuw Nederlands kampioene op de weg.”

Waren je ouders blij met je keuze?

Anouk: “Toen ik nog klein was, twijfelden mijn ouders wel over de keuze voor het wielrennen. Was dit wel de juiste sport voor zo’n jong meisje?! Maar na een tijdje zagen zij ook dat het erg goed ging en dat het mijn passie was. Mijn ouders hebben me dan ook overal in gesteund.”

Je bent nu 20 en rijdt voor Lotto Soudal Ladies. Had je verwacht ooit op deze leeftijd zo ver te staan? 

Anouk: “Toen ik als 8- jarige begon met wielrennen had ik nooit verwacht dat ik hier nu zou staan. Maar na een aantal jaar werd voor iedereen wel duidelijk dat ik talent had. Al blijf ik zelf graag bescheiden en schuw ik liever de spotlights.”

Rijff-CapiotJe hebt met Amaury Capiot, die zelf professioneel fietst bij Topsport Vlaanderen-Baloise, een Belgische vriend. Nog ene link met België dus. Zien jullie elkaar vaak?

Anouk: “Klopt! We zien mekaar toch nog wel redelijk vaak. Als we allebei geen koers hebben, zijn we bij elkaar. We wonen ook niet al te ver van elkaar: zo’n 85km met de fiets!” (lacht)

Waar droom je van als renster?

Anouk: “Ik droom ervan om ooit wereldkampioene te worden en over 4 jaar op de Olympische Spelen van Tokio te rijden.”

Bedankt en veel succes, Anouk!

 

Fotomateriaal: Anouk Rijff, Cees Van ‘t Geloof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*