Iets van een 80 klassementstruien heeft Thomas De Gendt al in zijn rijkgevulde carrière verzameld. Van een 10-tal heeft hij ook de definitieve trui naar huis mogen meepakken. Wij gingen langs bij hem thuis, waar Thomas speciaal voor WielerVerhaal al zijn klassementsshirts bovenhaalde. Hij pikte er 10 uit die voor hem een speciale betekenis hebben. “Als ik in een ontsnapping mee ben, probeer ik ook altijd een truitje mee te graaien. Dan heb ik er toch iets aan”, lacht De Gendt.

Thomas De Gendt Tour de France 2016Bergklassement Tour de France 2016

Thomas De Gendt: “In de rit naar Le Lioran ging ik samen met onder meer Van Avermaet op pad. Ik pakte genoeg punten voor de bollentrui, terwijl Van Avermaet de etappe won. Het was vooraf mijn doelstelling om 1 keer die bergtrui te veroveren en hem minstens 1 dag te dragen. Uiteindelijk werden het er 3 en kon ik hem dankzij mijn zege op de Mont Ventoux enkele dagen later nog eens in mijn bezit krijgen. We zaten dan al in de laatste Tourweek, dus natuurlijk droomde ik om hem te houden tot in Parijs, maar uiteindelijk waren mijn benen niet sterk genoeg op de beslissende dag. Maar dit is sowieso de mooiste trui van heel mijn collectie.”

Thomas De Gendt Parijs-Nice 2015Bergklassement Parijs-Nice 2015

Thomas De Gendt: “Om die bergtrui te pakken in Parijs-Nice, dat was wel bijzonder. Mijn eerste triomf in 3 jaar tijd. Na afloop voelde ik een enorme ontlading. Oef, ik kon het nog! Na een zeer moeilijk seizoen onder de vleugels van Patrick Lefevere had ik met Lotto Soudal weer een ploeg gevonden die me vertrouwen én de kans gaf om mijn koersstijl te benutten. Door aanvallend te kunnen en te mogen fietsen, kon ik die bergtrui behouden tot in Nice. Een extra mooi souvenir, want uiteindelijk blijft ritten winnen mijn belangrijkste betrachting.”

Thomas De Gendt Tour of Britain 2009Bergklassement Ronde van Groot-Brittannië 2009

Thomas De Gendt: “Een koers waar ik mijn zinnen op had gezet. Alles samen reed ik 600 van de 1.200 km in de aanval, precies de helft. Het was de 1e keer dat ik zo hard heb gestreden om een bergtrui in de wacht te slepen. Het was dan ook mooi dat ik dat bergklassement finaal won. Net als de puntentrui trouwens, maar die puntentruien zeggen mij toch veel minder. (grijnst) Die Ronde van Groot-Brittannië heeft wel voor een klik gezorgd. Sindsdien ben ik iemand die zoveel als mogelijk voor de aanval kiest. Demarreren en truitjes meepikken. Dat vraagt een specifieke manier van koersen.”

Thomas De Gendt Triptyque 2008Algemeen klassement Triptyque des Monts et Châteaux (U23) 2008

Thomas De Gendt: “Die trui is een uitschieter, want het was de 1e en tot nu toe nog steeds enige keer dat ik een eindklassement vasthield tot en met de laatste dag. Ik reed dat seizoen in het shirt van Davo en was dat jaar samen met Jan Bakelants de beste Belgische belofterenner. Het gebeurde heel vaak dat we een meerdaagse koers finishten op plaats 1 en 2. De Triptyque werd uiteindelijk een lastige bedoening. Ik had 1 luttele seconde voorsprong op Bakelants en moest die met hand en tand verdedigen. Gelukkig toonde ook mijn team zich ijzersterk en slaagden we in ons opzet om de trui vast te houden.”

Thomas De Gendt Besaya 2004Algemeen klassement Vuelta al Besaya – 2004

Thomas De Gendt: “Een juniorenwedstrijd in Spanje, in de buurt van Baskenland. Dit was de 1e keer dat ik echt in het buitenland ging koersen – in het shirt van Team Aquadraat. Een unieke herinnering omdat ik een etappezege op zak stak en bovendien ook eens 2e en 3e werd in een rit. Het was ook de 1e keer dat ik echt meedeed voor de bergtrui. Uiteindelijk verloor ik de koers met een 3-tal seconden. Vanaf toen ben ik me wel meer en meer gaan toeleggen in het bergop fietsen. Een jaar later ben ik zelfs voor het eerst op klimstage geweest in het buitenland. Ik ben vanaf dan extra mijn best gaan doen om te presteren in bergetappes.”

 

Fotomateriaal: WielerVerhaal.

Lees ook deel 2!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*