9belgen2016Het wielerjaar 2016 zit er zo goed als op. Het enige wat ons nog rest zijn de wereldkampioenschappen in Qatar. Aangezien de kans op Belgisch succes eerder klein is, kijken we nu al eens terug naar de prestaties van de Belgische wielerhelden. Deze 9 Vlamingen zullen nog een tijdje een prominente plaats in ons wielergeheugen innemen. 

Tim Wellens – Lotto Soudal

Met 4 WorldTourzeges mag Tim Wellens zeker tevreden terugblikken op het afgelopen seizoen. Wellens legde zich in het begin van zijn carrière toe op het klassementswerk in grote rondes. Toen bleek dat dit te hoog gegrepen was, heeft hij de focus verlegd naar het behalen van overwinningen in eendagskoersen, ritten in de grote ronden en in de kortere rittenkoersen. Een geslaagde zet in de carrière van de nog maar steeds 25-jarige Limburger. Met ritzeges in Parijs-Nice, de Ronde van Italië, de Ronde van Polen en de eindzege in laatstgenoemde rittenkoers kan Wellens een mooi rapport voorleggen. Wij kunnen zeker stellen dat we het laatste nog niet gezien hebben van de Truienaar.

Oliver Naesen – IAM Cycling

Naesen presteerde vorig jaar sterk als neoprof, waardoor hij een transfer versierde naar IAM Cycling. Daar liet hij dit jaar zeer mooie prestaties noteren. In de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was hij steevast terug te vinden in de kop van de wedstrijd. In september kwam er dan de ultieme bekroning met de overwinning in de GP Plouay, de eerste zege in de WorldTour voor de Berlarenaar. In de Tour de l’Eurométropole kreeg hij nog een uitgelezen kans op een nieuwe, mooie zege maar in een veelbesproken sprint moest hij zijn meerdere erkennen in Dylan Groenewegen. Volgend seizoen krijgt Naesen een vrije rol in de Vlaamse klassiekers bij zijn nieuwe ploeg AG2R-La Mondiale. De trainingsmakker van Greg Van Avermaet zal ons zeker nog weten te verbazen in het voorjaar.

Timothy Dupont – Veranda’s Willems

De Belgische zegekoning staat momenteel op 17 zeges. Zijn uitstekende prestaties werden niet bekroond met een selectie voor het komende WK, maar daar kan Dupont, naar eigen zeggen, zeker mee leven. In de sluitingsprijs Putte-Kapelle gaat Dupont op zoek naar zijn achttiende zege, meteen de laatste wedstrijd van het succesvolle seizoen. Volgend seizoen zal Dupont zijn kans krijgen in grotere koersen, hij zal dan uitkomen voor een Pro Continentale ploeg. Welke ploeg dat wordt, blijft voorlopig nog een raadsel. Het is alvast een mooie beloning voor het harde werk afgelopen seizoen, op naar nog meer overwinningen in 2017.

Julien Vermote – Etixx-QuickStep

Julien Vermote is al jaren een trouwe helper bij de formatie van Etixx-QuickStep, een superknecht die er altijd staat op de belangrijke momenten. Dit jaar in de Ronde van Groot-Brittannië waren de rollen even omgedraaid: Vermote won een van de eerste ritten waardoor hij de leiderstrui mocht aantrekken. Het was even aanpassen voor de West-Vlaming maar voor een keer was hij kopman en reden zijn ploegmaats uren op kop om de leiderstrui te behouden. Uiteindelijk kon Vermote de leiding niet vasthouden, maar hij had duidelijk de goede vorm te pakken want hij won ook nog de Textielprijs in Vichte. De mooiste overwinning moest dan nog komen, Vermote was namelijk een van de grote motoren van Etixx-QuickStep gedurende het wereldkampioenschap ploegentijdrijden waarin de troepen van Lefevere geschiedenis schreven met een 3e wereldtitel in deze discipline.

greg-van-avermaet_24034288366_oGreg Van Avermaet – BMC

De wielerprestatie van dit jaar die iedereen zal onthouden, is zonder twijfel de Olympische titel van Greg Van Avermaet. 16 augustus 2016 is een dag die voor altijd in zijn, en in ons, geheugen gegrift zal staan als een hoogdag uit de rijke, Belgische wielergeschiedenis. Het afgelopen seizoen was voor Van Avermaet eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het begon met een overwinning in de Belgische openingsklassieker, waarna hij doorstoomde naar de eindoverwinning in de Tirreno-Adriatico. Een jammerlijke val in de Ronde van Vlaanderen strooide even roet in het eten, maar met een overwinning in de Tour en 3 dagen in de gele trui was hij volledig terug. De gouden medaille was dan ook de ultieme beloning voor het seizoen en voor de carrière van Van Avermaet. Op zijn gouden fiets kon de Waaslander voorlopig nog maar 1 keer winnen, in de GP Montréal klopte hij de ongenaakbare Sagan in een machtssprint bergop.

Uiteraard kleurt Van Avermaet ook ons jaaroverzicht. Lees hier onze eigenzinnige hoogtepunten van koersjaar 2016.

wielerverhaal bike-motion-360x180-statisch

 

 

 

Jasper Stuyven – Trek-Segafredo

Een wielrenner die over een eigen chocolade-atelier beschikt, het lijkt een beetje paradoxaal maar toch is het een combinatie die werkt voor Jasper Stuyven. Over pralines gaan we het hier niet verder hebben maar wel over de wielerprestaties van de jonge Leuvenaar. Tot dit jaar was het zijn taak om Fabian Cancellara zo lang mogelijk bij te staan in de belangrijkste klassiekers. Aangezien Spartacus geen zin had in het openingsweekend kon Stuyven volop gaan voor eigen succes. In de Omloop Het Nieuwsblad miste hij nog de goede vlucht, een dag later was Stuyven wel aan het feest. Met een indrukwekkende solo hield hij het aanstormende peloton gedurende 17 lange kilometers achter zich om uiteindelijk zijn eerste ezeltje in ontvangst te nemen. In juli trok ‘Jappe’ naar de Ronde van Frankrijk, waarin hij in de 2e etappe strandde op 400 meter voor de finish; als troostprijs mocht Stuyven wel nog de bolletjestrui in ontvangst nemen.

Thomas De Gendt Tour de France 2016Thomas De Gendt – Lotto Soudal

Thomas De Gendt is volledig terug! Na enkele succesvolle jaren bij Vacansoleil-DCM moest De Gendt op zoek naar een nieuwe ploeg. Hij vond onderdak in de ploeg van Lefevere maar daar werd hij in de rol van helper geduwd, een rol die niet is weggelegd voor de aanvalslustige Waaslander. De Gendt heeft vrijheid nodig, vrijheid die hij uiteindelijk terugvond bij Lotto Soudal. In 2015 konden we alweer genieten van de aanvalsdrift van De Gendt, maar een overwinning zat er dan nog niet in. In 2016 knoopte hij terug aan met de zege: hij won een rit in de Ronde van Catalonië, maar het hoogtepunt zat er dan nog aan te komen. Zoals wel vaker trok hij in de aanval in een rit in de Ronde van Frankrijk en uiteindelijk vocht hij daar een episch duel uit met Serge Pauwels op de flanken van de mythische Mont Ventoux. De Gendt bleek net iets sterker, waardoor hij alweer een prachtige overwinning mocht bijschrijven op zijn palmares.

Jens Debusschere – Lotto Soudal

Dat Jens Debusschere beschikt over een paar snelle benen is algemeen geweten, maar tegen de topsprinters komt de voormalige kampioen van België toch nog tekort. Samen met zijn schoonbroer, Jurgen Roelandts, vormt hij dan maar de perfecte lead-out voor André Greipel. En niet zonder succes, Greipel is al jaren een garantie op vele ritzeges. Uiteraard is Debusschere veel meer dan een helper. In de Vlaamse wedstrijden strijdt Debusschere mee met de besten. In de Omloop Het Nieuwsblad won hij nog de spurt van de achtervolgende groep. Daar had dus meer ingezeten maar zijn ploegmaat Benoot bevond zich in de kopgroep waardoor Lotto Soudal niet rekende op een groepssprint. In Dwars door Vlaanderen ging Debusschere wel met de bloemen aan de haal: hij was de snelste van een uitgedund peloton en won daarmee zijn eerste semi-klassieker.

DriesDEVENYNS_A3-440x440Dries Devenyns – IAM Cycling

Devenyns had enkele moeilijke jaren waarin hij niet zo vaak aan winnen toekwam. Bij het QuickStep-team was het vooral werken geblazen in dienst van de toprenners. Bij IAM Cycling had Devenyns meer vrijheid, wat resulteerde in betere resultaten. Hij won begin dit jaar de GP La Marseillaise en vervolgens presteerde hij zeer sterk op eigen bodem. Devenyns won zowel de Ronde van België als de Ronde van Wallonië, als extraatje wist hij in deze rondes ook nog telkens een ritzege op zak te steken. Omdat IAM Cycling volgend seizoen niet meer te zien is in het peloton, keert Devenyns terug naar de oude stal, waar hij hopelijk zijn kans zal krijgen in de wedstrijden die op zijn maat gemaakt zijn.

 

Fotocollage: Enrico Castro Montes. Fotomateriaal: teams – WielerVerhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*