robbeghysjdc1 Nu de wegrenners genieten van hun vakantie, gaat de meeste aandacht van de Vlaamse wielerliefhebber naar het veldrijden. Elk weekend is er wel een cross op tv en elk weekend staat er wel een Belg, en af en toe eens een Nederlander, op het hoogste schavotje. Het is dan ook genieten van de duels tussen Van der Poel en Van Aert. En als zij eens een crossje passen, kregen we toch een uur spektakel en strijd te zien. Lekker genieten vanuit onze luie zetel. Maar ook in die andere discipline zijn ze volop bezig. En ook hier doen de Belgen het meer dan behoorlijk. Een aantal jonge pistiers tonen hun kunnen tussen de profs en leggen hen het vuur aan de schenen. 1 van hen is de bijna 20-jarige Robbe Ghys, een Limburger uit de belofteploeg van Lotto Soudal.

Robbe Ghys mocht vorige maand zijn opwachting maken tussen de profs op het Europees kampioenschap. En hij deed dit in stijl. Samen met Kenny De Ketele, Moreno De Pauw en Gerben Thijssen (nog zo’n jonkie die recent nog actief was op het WK in Qatar voor junioren) eindigden ze op de 7e plaats in de ploegenachtervolging en kwamen ze slechts een fractie tekort voor een nieuw Belgisch record. Erg knap voor een ploeg die bestaat uit twee toppers en een aantal jongeren die nog hun eerste stappen in een profpeloton moeten zetten.

etixx300x150Ghys: “Het is echt super om met Kenny en Moreno samen te mogen rijden in 1 team. In het begin had ik toch wel schrik om dingen fout te doen en hen teleur te stellen. Maar het zijn echt topgasten die ons helpen waar ze kunnen. Ze zijn zo’n beetje de stuurmannen van ons team. We krijgen veel tips en de sfeer binnen de ploeg is erg goed. We hebben wel nog niet veel samen kunnen trainen, omdat er telkens wel iemand niet aanwezig kon zijn. Eénmaal we ook echt als groep beginnen trainen en ons nog meer gaan toeleggen op die discipline, zullen we nog betere tijden rijden.”

castelli-300x150“Bovendien zijn Gerben Thijssen, Lindsay De Vylder (volgend seizoen neoprof bij Sport Vlaanderen-Baloise) en ik nog erg jong en hebben we nog veel potentieel. We willen zeker nog verder werken richting de Olympische Spelen in Tokio, maar daarvoor moeten we wel nog eens met zijn allen samenzitten. Ik weet wel zeker dat we het beste nog niet gezien hebben en dat het Belgisch record vroeg of laat zal sneuvelen. In Apeldoorn (12 november) kwamen we zelfs al dicht bij een zege in de Wereldbeker, maar we hadden onszelf wat opgeblazen in het begin en moesten de zege aan Canada laten. Dat zijn fouten waaruit we nog moeten leren.”

robbeghysjdc2Wereldbeker in Glasgow

Robbe  Ghys bewees dus meteen dat hij zijn mannetje kan staan tussen de profs op de piste. Maar in de wereldbekermanche in Glasgow deed hij meer dan dat: in de scratch ging hij zelfs met de overwinning lopen. Een verrassing voor iedereen, ook voor de Lummenaar. “De overwinning had ik inderdaad niet verwacht, maar ik had er stiekem wel op gehoopt”, bekent Ghys. “De vorm is goed en in de scratch kan alles gebeuren, dat heb in nu ook bewezen. Ik word op de weg vaak uitgespeeld als sprinter, maar ik kan veel meer dan dat. Op de piste laat ik dat maar al te graag zien door vol voor de aanval te kiezen. Ik heb ook niks te verliezen. Ik rijd daar tenslotte tussen de wereldtoppers – waaronder Sebastian Mora, de wereldkampioen in de scratch. Je merkt toch dat die profs een tandje zwaarder kunnen trappen en een grotere motor hebben. Ik moet het dan eerder hebben van de souplesse. Maar nu de conditie zo goed is, durf ik ook wel eens voor een zwaarder verzet te kiezen. En ik merk dat mijn motor ook al een heel stuk groter is geworden dit jaar. Met de ploeg rijden we vaak interclubs op de weg van 160 km, soms zelf 200 km. Daar word je echt sterker van. En dat ik meer ben dan een zuivere sprinter heb ik eind mei getoond in de GP Etienne De Wilde. In een doorregende koers viel ik aan op 10 km van de streep en kon ik standhouden. Samen met mijn overwinning op de scratch 1 van mijn mooiste momenten dit seizoen.”

Wereldbeker in Apeldoorn

Afgelopen weekend zette Ghys zijn woorden nog wat extra kracht bij. Met de achtervolgingsploeg behaalde hij een zilveren medaille. In de ploegkoers deed hij nog een plaatsje beter. Aan de zijde van Kenny De Ketele zette hij in het 2e deel van de koers de wedstrijd helemaal naar zijn hand. Door de laatste 6 sprints te winnen, konden ze de Italianen en Britten afhouden en de gouden medaille binnenhalen. Een nieuw topmoment in het seizoen van Robbe Ghys. Zo zorgden ze voor een mooie afsluiter van een succesvolle wereldbekermanche voor de Belgen. Ook Degrendele (zilver), De Pauw (brons) en Kopecky (4e) zetten mooie uitslagen neer.

robbeghysjdc4Topper op de piste én op de weg

Naast zijn overwinning in de GP Etienne De Wilde behaalde Ghys in zijn 1e jaar bij de beloften ook nog de zege in 2 kermiskoersen. Het ziet er dus naar uit dat de talentvolle Limburger kan kiezen in welke discipline hij zal uitblinken in de toekomst. Robbe Ghys: “Eigenlijk doe ik ze allebei even graag en wil ik ze het liefst zo lang mogelijk blijven combineren. Ik zou dan ook niet weten wat het mooiste is: een klassieker op de weg of een Olympische medaille op de baan. Veel zal ook afhangen van de manier waarop je wint, denk ik. Solo binnen komen in de Ronde van Vlaanderen moet echt een geweldig gevoel zijn. Aan de andere kant kun je je op de piste niet wegsteken en is het keihard. Ik zou het natuurlijk allebei graag eens meemaken.”

“Je ziet trouwens dat toppers zoals Cavendish, Gaviria en Viviani ook uitblinken in beide disciplines. Het kan dus perfect samen en je wordt zelfs sterker van de combinatie. Jammer genoeg lijken veel wegrenners en ploegleiders dit niet in te zien. Al lijkt de piste bij jonge Belgische renners weer aan populariteit te winnen. En dit is zeker positief. Er zijn trouwens nog voldoende mogelijkheden om je te tonen als baanwielrenner: je hebt de 6-daagsen en de wereldbekers. Mijn programma is alvast goed gevuld.”

chalet-beyond-300x150Geen koude

“Wel niet met twee volledige seizoenen, dat zou van het goede te veel zijn”, grijnst hij. “Het is gewoon onmogelijk om een heel jaar aan één stuk door te koersen. Ik werk dus een beperkt programma af, zowel op de piste als op de weg. Soms moeten er ook keuzes gemaakt worden, omdat de disciplines deels overlappen. Gelukkig kan ik altijd rekenen op mijn ouders, mijn vriendin, mijn trainer en de ploeg. Dat geeft veel vertrouwen en ik kan dankzij hen in perfecte omstandigheden trainen en koersen.”

“Ik ben ook iemand die niet goed tegen de koude kan. Dan is het wel leuker om in de winter binnen op de piste te trainen. Momenteel werk ik vooral intensieve trainingen af op de piste en doe ik op de weg kortere recuperatietrainingen. We zitten dan ook volop in het pisteseizoen. Maar als de wegkoersen terug naderen, zullen er weer langere duurtrainingen op het menu staan. Hopelijk is het tegen dan terug mooi weer.”

6-daagse van Gent

Deze week staat Robbe Ghys aan de start van zijn eerste 6-daagse. In het Gentse Kuipke vormt hij een duo met de ervaren Duitser Marcel Kalz (29), die de zieke Christian Grasmann (35) moet vervangen, en zal hij het dus moeten opnemen tegen zijn ploegmakkers bij de Belgische ploeg.

Robbe Ghys: “Het is mijn eerste 6-daagse, dus ik weet niet wat ik ervan mag verwachten. Ik denk wel dat het een unieke belevenis zal worden en dat de sfeer er ongelooflijk zal zijn. Mijn teammaat ken ik niet zo goed, maar het is iemand met veel ervaring die me wel wat zal gidsen, tijdens de koers en ook ernaast. Het is toch iets aparts, die 6-daagsen. Helemaal anders dan de wereldbekermanches ook. Je rijdt meer disciplines op een korte periode, je rijdt veel later op de dag,… Ik zal tevreden zijn wanneer ik mezelf heb laten zien. Dat de supporters nadien nog weten wie ik ben. Het is niet mijn bedoeling om gewoon de hoop te vullen.”

Facebookpagina

Mensen die Robbe en de andere Belgische pistiers van dichtbij willen volgen, moeten zeker eens een kijkje nemen op de fanpagina van Robbe Ghys. Robbes zijn vader post daar regelmatig updates over de wedstrijden van de Belgen. En als het mogelijk is, zendt hij zelfs een livestream uit. Een goed alternatief voor als er eens geen veldrijden op tv is.

Fotomateriaal: Joeri De Coninck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*