De Citadel van Namen zorgt elk jaar weer voor een spektakelrijke klassementscross – tot 2011 GvA-Trofee en sindsdien wereldbekermanche. Vorig jaar won Mathieu van der Poel voor Wout Van Aert en Kevin Pauwels. De Nederlander werd zo de 6e modderkoning in 7 jaar op de flanken van de Citadel. En dit jaar reed hij gewoon iedereen naar huis. Maar wat weet u nog over de Citadelcross?

Jaargang 2016-2017 : Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel heeft daags voordien de Scheldecross gewonnen, maar het parcours moet toch iets meer spek naar de bek van Van Aert zijn. De regerende wereldkampioen duikt echter 3 keer het decor in en dat is van het goede te veel. De laatste keer lijkt Van der Poel definitief weg te rijden, maar foutjes doen zijn voorsprong slinken. Van Aert en Van der Poel schudden Pauwels – ook Meeusen was lang mee met de toppers – af en snellen met hun 2’tjes richting aankomst. De laatste keer door het bos plaatst Van der Poel een laatste keer een verscheurende demarrage, waardoor hij zichzelf opvolgt op de Citadel. Van Aert blijft leider in de wereldbekerklassering.

Jaargang 2015-2016 : Mathieu van der Poel

Sven Nys gaat als snelste van start en slaat samen met Van Aert een kloofje. Het pak komt echter al gauw weer samen. Verschillende renners nemen vervolgens 1 voor 1 de kop, met onder meer Van der Haar als sterke outsider. Het vat van Nys is halfweg af en met goed tweederde wedstrijd achter de rug nestelen zich 3 renners op kop. Wout Van Aert – die het grootste deel van de tijd de leiding neemt, Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels. Die laatste wordt door zijn 2 kompanen de kop op geduwd bij het ingaan van de slotronde. Met nog 500 meter moet Pauwels er echter definitief af en wat verder gaat Van der Poel op en over Van Aert om zijn eerste wereldbekerzege van het seizoen te pakken.

Jaargang 2014-2015 : Kevin Pauwels

Kevin Pauwels krijgt alle ogen op zich omdat Nys en Vantornout forfait geven en Van Aert en Van der Poel bij de beloften rijden. Meeusen en de Duitser Weber gaan het snelst van start, maar halfweg neemt Van der Haar het commando over. De Nederlander fietst een voorsprong van 10 seconden bij elkaar, maar Pauwels rijdt het kloofje meter per meter dicht. De Nederlander en de Kalmthoutenaar strijden voor de zege. Bergop maakt Pauwels het verschil. Hij pakt zo zijn vijfde overwinning van het seizoen, waardoor hij nog wat steviger wereldbekerleider wordt.

Jaargang 2013-2014 : Francis Mourey

De overvloedige regen heeft het parcours herschapen tot een drassige wei. Francis Mourey schiet als snelste uit de startblokken en trekt het peloton meteen op een lint. Wererldkampioen Sven Nys rijdt al vroeg lek en een inhaalrace is onbegonnen werk. De Duitser Walsleben en de Zwitser Taramarcaz nemen het heft over van de Fransman. Vantornout, Van Amerongen en Mourey maken weer de aansluiting bij het kopduo, maar dan ontbindt Walsleben weer zijn duivels. Mouey laat echter niet begaan en gaat op en over Walsleben om zo alleen naar de meet te crossen.

Jaargang 2012-2013 : Kevin Pauwels

De snelste start op de gevreesde Citadel van Namen is voor Kevin Pauwels. De kopman van Sunweb-Revor trekt in de eerste ronde met de Fransman Francis Mourey op pad. Niels Albert gaat in de achtervolging, voor Sven Nys is geen grootse rol weggelegd. Wereldkampioen Albert komt nooit dichter dan 8 seconden op Pauwels, maar kan wel naar Mourey toe rijden. De Franse kampioen kan het hoge tempo van Pauwels evenmin aan. Albert en Mourey komen na een tijdje op meer dan een minuut achterstand. De zege van Pauwels, die van start tot finish aan de leiding fietst, komt nooit in gevaar.

Jaargang 2011-2012 : Sven Nys

De hoogtemeters en de dikke lagen modder maken van Namen andermaal de zwaarste cross van het seizoen. De toppers komen pas halfweg wedstrijd voorin postvatten. Nys deelt een eerste prik uit, maar moet dan gas terug nemen door een lekke band. Wereldkampioen Stybar dicteert de wet, maar naar het einde toe neemt Niels Albert de touwtjes in handen. Alleen Nys en Vantornout kunnen hem bijbenen. In de laatste honderden meters raakt Nys nog bij Albert. Met een ultieme versnelling wipt de Balenaar nog voorbij zijn buurman uit Tremelo. Nys slaat een dubbelslag, want hij wordt ook leider in de Wereldbeker.

Jaargang 2010-2011 : Zdenek Stybar

Het loopt al meteen na de start fout voor Sven Nys wanneer hij uit zijn pedaal schiet en op plaats 20 verzeilt. Vooraan nemen Stybar, Vantornout, Pauwels, Aernouts en Dieter Vanthourenhout afstand van de rest – Albert heeft forfait gegeven. De laatste twee moeten buigen en zien Bart Wellens terugkeren. Bij de koplopers haakt Pauwels af na twee lekke banden, zodat we op een duel Vantornout-Stybar afstevenen. De West-Vlaming neemt opvallend vaak het commando, maar in de slotronde moet hij toch toezien hoe Stybar op de cruciale momenten de leiding neemt. De wereldkampioen pakt op de technisch lastigste stroken enkele meters voorsprong en Vantornout slaagt er niet meer in om die achterstand goed te maken.

Jaargang 2009-2010 : Niels Albert

Stybar duikt als eerste het veld in en net op dat moment smakt Kevin Pauwels tijdens de afdaling tegen de vlakte en maakte ook Albert een uitschuiver. Nys, gestart op de 4e rij, schuift in die eerste ronde netjes naar voor. Stybar blijft voluit doorgaan en mag de 2e ronde aanvatten met een voorsprong van 5 seconden op het duo Albert-Vantornout. Stybar moet het duo daarna echter laten gaan, want vooral voor Albert gaat het nog te traag. Nog voor een zware hellende strook, aan het einde van de 2e ronde, versnelt de wereldkampioen om zo aan zijn onemanshow te beginnen. Halfkoers heeft hij al een halve minuut voor op Nys en meer dan een minuut op Vantornout en Stybar. Albert kot nooit in de problemen en boekt zo zijn 5e zege van het seizoen.

Fotomateriaal: Davy De Blieck.