Nu de belangrijkste veldrit van het seizoen gereden is en we een ‘nieuwe’ wereldkampioen hebben, verschuift de focus stilletjes aan naar het wegwielrennen. Voor een groot deel van de renners is het seizoen zelfs al begonnen. De tijd dat de ‘Omloop Het Volk’ de start van het wielerjaar betekende, ligt al een tijdje achter ons. In januari werd er weer volop gekoerst. En dit verspreid over de hele wereld: Australië, Argentinië, Spanje,… Tijd voor de 1e conclusies.

Géén haar op de benen van Sagan

De Australiërs doen het traditioneel goed in eigen land. Maar dit jaar was hun overmacht toch wel indrukwekkend. In de Tour Down Under, de 1e WorldTour-race van het jaar, behaalde Caleb Ewan vier ritzeges. In zijn gekende stijl, ver voorover gebogen over zijn stuur, was hij onklopbaar in de sprint. Vroeg in vorm? Of gewoon katterap? We zijn in ieder geval benieuwd wat de kleine Australiër waard is in een sprint tegen Greipel, Kittel en Cavendish.

Richie Porte. ©Tim De Waele – TDWsport / Continuum-Sport

Wie zo mogelijk nog meer indruk maakte, was zijn landgenoot Richie Porte. De Tasmaniër staat nu al messcherp en knalde bergop iedereen losjes uit het wiel. Hij won daarmee de 2 zwaardere ritten in deze Tour Down Under. Chaves, Ulissi en Kelderman, nochtans geen slechte klimmers, konden gewoon niet volgen. Na een minder jaar, vervroegd beëindigd door een schouderbreuk, wil Porte tonen wat hij waard is. In rittenkoersen van 1 week en als meesterknecht heeft hij zich al voldoende bewezen. Dit jaar wil hij ook als kopman naar de Tour de France. Vastberaden om zijn maatje Froome het leven zuur te maken. Misschien wordt Porte wel de grootste uitdager van de Brit?

Eveneens van de partij in Australië: wereldkampioen Peter Sagan. En zijn seizoensbegin lijkt goed op dat van vorig jaar. Met veel ereplaatsen, maar wel zonder haar op zijn benen. In de sprint werd hij 3 keer 2e. Hij gaf zelf wel aan nog lang niet in topvorm te zijn. Als hij de lijn doortrekt, wordt hij straks weer dé te kloppen man in de klassiekers.

En ook van de Belgen kregen we positieve signalen. Edward Theuns lijkt weer de oude te zullen worden na een zware revalidatie van 6 maanden. Iets waar we allemaal heel blij mee zijn. Verder vond Sean De Bie zijn snelle benen terug en toonde Baptiste Planckaert dat hij ook op het hoogste niveau zijn plaatsje verdient.

Boonen nu al top

Scherp, gretig, hongerig, gemotiveerd,… Het is duidelijk: Tom Boonen is klaar om nog 1 keer te schitteren! En niet alleen in Parijs-Roubaix, maar in elke koers mogen we Boonen vooraan verwachten. In zijn laatste maanden als profrenner wil hij overal winnen. Dat hij in de Tour de San Juan al meteen een 1e zege boekte, is alleen maar goed voor het vertrouwen. Wat Boonen ook zal plezieren: zijn ploeg staat er! Zowel Gaviria als Richeze wisten twee 2 te winnen. En daarnaast deden ook de knechten hun werk. Bij Quick-Step Floors willen ze bijna allemaal maar 1 ding: er bijzijn als Boonen straks zijn 5e kassei wint. Als hij wint, wordt dat 1 groot feest.

Wellens klaar voor 1e grote klassieker

“Wat Quick-Step kan, kunnen wij ook”, moeten ze bij Lotto Soudal gedacht hebben. Maar dan wel op Spaanse bodem. Good old Andre Greipel won de eerste manche van de Challenge Mallorca in de sprint. Ook Tim Wellens toonde dat hij niet heeft stilgezeten en won de volgende 2 ritten. Bij zijn 2e overwinning klopte hij Valverde in een spurtje bergop. Wellens heeft zijn klasse al meermaals bewezen, maar in de voorjaarsklassiekers wilde het nog niet lukken. Misschien dit jaar dan. Hij zal zich vast en zeker willen tonen in de Ardennen, maar wij verwachten hem al eerder dit jaar. Zowel in de Strade Bianchi als in Milaan-San Remo verschijnt Wellens aan de start. Wie weet wordt hij wel de verrassende winnaar van de Primavera. Als hij goede benen heeft, zal hij zich zeker niet inhouden. Ook Tiesj Benoot en Louis Vervaeke behaalden al dichte ereplaatsen op Mallorca. Hoopgevende prestaties van de nog altijd jonge Belgen.

Wachten op Van Avermaet, Kristoff, Degenkolb,…

Het is natuurlijk nog altijd maar januari en veel renners moeten hun seizoensdebuut nog maken. Grote conclusies mogen we dus nog niet trekken. Maar elke wielerliefhebber voelt het ondertussen wel al kriebelen. De winter heeft lang genoeg geduurd!

Fotomateriaal: Davy De Blieck.