Dat Patrick Lefevere over een goudhaantje beschikt dat aardig zijn streng trekt op de kasseien én bijzonder snelle benen toont in de race tegen de klok, is geen verrassing meer. In 2016 konden we ons op het Belgisch kampioenschap tijdrijden verlekkeren op ene spannende strijd tussen Yves Lampaert en Victor Campenaerts. Die laatste trok het laken naar zich toe. En Campenaerts was ook de beste Belg op het Europees Kampioenschap in Plumelec. “Dit seizoen wil ik hem terugpakken”, grijnst Lampi (25).

Yves Lampaert: “Ik heb een goeie winter achter de rug. Lekker trainingskamp in Spanje, de bene weer in wedstrijdmodus. De vorm wat bijgewerkt, dat doet goed. Ik wil dit seizoen op mijn best zijn in het voorjaar, proberen om de benen terug te vinden van 2015, toen ik 7e werd in Parijs-Roubaix. Als dat lukt, zal ik niet mogen klagen. Dan kan ik ook hoger eindigen. Al wordt het geen evidentie om dat niveau weer te pakken te krijgen. Maar er is meer voor mij dan enkel mijn eigen wedstrijden te rijden. Ik moet de ploeg dienen, de kopmannen zo lang mogelijk bijstaan in de finale zodat we als ploeg zoveel mogelijk overwinningen kunnen pakken. Winnen blijft bij Quick-Step Floors een belangrijke maatstaf.”

“Als coureur heb je natuurlijk ook wel goesting om eens je eigen kans te gaan, maar we hebben dat nog niet volledig doorgenomen. De kaarten liggen ook niet eenvoudig in een ploeg met kerels als Boonen, Terpstra, Stybar en Trentin. Dat zijn veel kopmannen die al iets bewezen hebben, en zeker nu met Boonen is dit wel een speciaal jaar. Ik ben nog jong en ken mijn plaats in de ploeg. Ik zie het als een kans om nog veel te leren van die jongens. Ik heb nog progressiemarge, maar die is ook niet meer zo heel groot. In het tijdrijden heb ik nu toch al serieuze stappen gezet. Ik denk dat het hem vooral in de details zit. Het gaat over ervaring, meer focus en controle over mezelf in cruciale wedstrijdfases.”

Belgisch kampioen

Yves Lampaert: “In het tijdrijden kan ik wel al redelijk goed mee met de besten, maar het parcours moet wel op mijn maat zijn om een rol van betekenis te kunnen spelen. De ploegentijdrit in Qatar was vlak en technisch, daar kon ik mijn draai wel vinden. Ondanks de extreme omstandigheden was het klimaat wel in mijn voordeel. In Noorwegen wordt het dit jaar wat anders. Het is perfect op mijn maat, tot aan de laatste 3 km. Dan moeten we een steile muur op. Dat wordt dus lastig. Daarom geef ik ook wel voorkeur aan het voorjaar.”

“Langs de andere kant, het kriebelt wel om Campenaerts dit jaar eens terug te pakken. Ik ben nu al 2 jaar op rij 2e geworden op het BK tijdrijden. (In 2016 na Campenaerts, in 2015 na Van den Broeck, red) Daar mag in 2017 verandering in komen. Die titel moet ik toch zeker eens pakken. Ik ga weer naar die wedstrijd toewerken om daar top te zijn.”

Fotomateriaal: Davy De Blieck – Quick-Step Floors CT/© BrakeThrough Media.