Tijdrijden… Is het de essentie van het wielrennen, of catalogeren we het eerder als een randgebeuren? Het pure man-tegen-mangevecht, geen combines, geen ploegmaats, geen tactische spelletjes.

Grote renners zijn niet toevallig bijna altijd sterk tegen de klok. Coppi, Anquetil, Merckx, Hinault, Lemond, Indurain, Froome, ronderenners die door hun sterke tijdrit hun tourzeges wisten binnen te halen. Zelfs Lucien Van Impe presteerde sterk in het tijdrijden tijdens zijn moment van glorie in 1976. Herman Van Springel had minder chance.

Niet alle tijdrijders zijn rondewinnaars, soms zijn het pure specialisten. Uit de recente wielergeschiedenis kennen we allemaal Cancellara, Wiggings en Tony Martin. Vroeger was er in België een soortgelijke specialist. De ietwat vergeten Ferdinand Bracke. 2 maal wereldkampioen achtervolging, werelduurrecordhouder en winnaar van de tijdrit in diezelfde ‘Tour de Van Impe’ in de nadagen van zijn carrière.

Een opvolger voor Merckx zal er nooit komen, maar zien we tussen de sterke generatie die zich nu aandient in België ook een opvolger voor Ferdinand Bracke?

Vorige week kreeg ik een telefoontje van Victor Campenaerts. In ware VDB-stijl, weliswaar in intieme kring, zei hij: “Volgende week in de Ruta Del Sol kan het bingo zijn in de TT”.

Melkzuur

De gedreven renner weet dat het huidige wielrennen een sport is van specialisaties. Hij heeft de gave om zich urenlang uit te sloven op het toch wat iets ongemakkelijk zittende carbonnen TT-ros. De tests in windtunnels geven de meest efficiënte houding aan. De kunst is die houding aanhouden wanneer het melkzuur uit de oren spat. Dit is waarin Victor Campenaerts zich onderscheidt van andere renners.

Rendeert dat?

Ruta Del Sol 2017, Valverde en Contador vechten een spectaculaire strijd uit in de tijdrit die zal bepalen wie de ronde wint. Ondertussen zit Campenaerts reeds 2,5 uur in de hotseats.

Aan het tussenpunt is Valverde 6″ sneller, Contador 1″. Spannend!!!

Campenaerts wint, Valverde komt 1″ te kort, Contador 6″.

Kasseien en modder ten spijt, we hebben terug een Belg die internationaal meedoet in de essentie van het wielrennen.