5 jaar lang was hij meesterknecht bij de Quick-Step formatie van Lefevere. Afgelopen winter maakte Stijn Vandenbergh (32) de overstap naar het Franse AG2R – La Mondiale. Daar wil hij zijn carrière nieuw leven in blazen. “De tijd is nu rijp om voor mezelf te rijden.”

Vanwaar de keuze voor AG2R – La Mondiale?

Stijn Vandenbergh: “Eerst en vooral omdat ik bij AG2R volledig mijn eigen kans kan gaan. Ik heb jarenlang in dienst gereden. De tijd is nu rijp om voor mezelf te kiezen. Ik wou later geen spijt hebben omdat ik altijd in dienst van iemand anders heb gefietst. Bij AG2R krijg ik een vrije rol en dat is de voornaamste reden waarom ik voor die ploeg heb gekozen.”

Hoe verliep de overgang van de Quick-Step ploeg?

Stijn Vandenbergh: “Dat is nog wat afwachten. De klik is in ieder geval gemaakt. Ik zal mijn manier van koersen wat moeten aanpassen omdat ik nu niet meer in dienst rijd. Samen met Oliver Naesen ben ik dé kopman in het voorjaar. Als er iets tot nu toe wat stroef verlopen is, dan is het de taalbarrière. Bij AG2R telt enkel het Frans. Engels kunnen ze nauwelijks, dat is soms wel moeilijk.”

Je hebt in 2008 al eens voor deze Franse ploeg gereden. Is er sindsdien veel veranderd?

Stijn Vandenbergh: “Ja, toch wel! Zeker het afgelopen jaar zijn er heel wat veranderingen gebeurd bij de ploeg. Ze hebben ongeveer 10 nieuwe renners gehaald. Eerst lag de nadruk op het rondewerk, maar vanaf dit jaar willen ze ook UCI-punten scoren in het voorjaar. Daarom hebben ze mij en Naesen bij de ploeg genomen.”

Ben je tevreden met de ploegmaats rond je?

Stijn Vandenbergh: “Dat mag je me in april nog eens vragen! (lacht) De ploeg is alleszins gemotiveerd. Het is natuurlijk makkelijker om je best te doen als helper wanneer je weet dat je een kopman hebt die een prijs kan rijden. Ook Naesen is in zeer goede doen. Hij gaat zeker nog groeien dit jaar. En dan is er ook nog Sondre Holst Enger, dat is ook een jongen met heel veel talent.”

Hoe verliep je voorbereiding?

Stijn Vandenbergh: “Normaal gezien rijd ik altijd de ronde van San Luis. Dat was dit jaar anders. We zijn met de ploeg op trainingskamp geweest in Valencia. De ploeg doet heel hard zijn best voor ons. Voor elke grote klassieker gaan we met de ploeg op verkenning. Ook op stage werden we in groepen verdeeld. Ik zat vanzelfsprekend in de groep met de voorjaarsrenners. Zo heb ik die wat beter leren kennen. Ik ben heel blij dat Naesen erbij is. Mijn relatie met hem zit zeer goed. Ik denk dat we ook in de koers zelf veel aan elkaar kunnen hebben. We kunnen samen een finale rijden en dat zorgt ervoor dat je niet op álles moet springen.”

Wanneer ben je tevreden met je voorjaar?

Stijn Vandenbergh: “Als ik een voldaan gevoel heb. Ik zou graag overal willen meedoen in de finale. Een podium zou leuk zijn. Om te winnen zal alles moeten meezitten, maar een podiumplaats is toch wel het doel.”

Denk je dat Boonen nog zal schitteren in zijn laatste dagen?

Stijn Vandenbergh: “Dat zit er zeker in. Hij zal er alleszins alles voor doen. Hij is nu al vrij goed. Wij hebben op WhatsApp een groepje met de Nederlandstalige jongens van Quick-Step en daarin merk ik toch dat hij een zeer vertrouwensvolle indruk geeft.”

Hoe kijk je terug op de Ronde van Vlaanderen 2014, waarin je 4e werd?

Stijn Vandenbergh: “Met een heel dubbel gevoel. Ik mocht toen niet meerijden met Cancellara, Van Avermaet en Vanmarcke. Ik begreep het wel, maar toch ook niet. Terpstra en Boonen zaten in de achtervolgende groep. Ik heb toen zeker een goede koers gereden, maar volgens mij zat er veel meer in.”

Straks passeert de Ronde voor je deur, kijk je daar naar uit?

Stijn Vandenbergh: “Ik denk dat het wel een speciaal gevoel gaat geven. Er zal zeker veel volk langs de kant staan en bovendien ligt de aankomst in Oudenaarde, daar ben ik geboren. Het is dus zeker een extra motivatie. Ik kijk er naar uit.”

Bijdrage Jesse Oyen, Kasseivreters Hasselt.