Piet Allegaert“Hij vlíegt over kasseien”, wist Wim Feys ons te vertellen. Kan van pas komen in deze periode van het jaar. We kijken dan ook uit naar de 1e koersen op Vlaamse bodem van neoprof Piet Allegaert. De West-Vlaming rijdt dit jaar in het shirt van Sport Vlaanderen-Baloise en mag zich al eens proberen te tonen in de kasseiklassiekers.

De 22-jarige Piet Allegaert was bij de beloften 1 van de betere Belgen. Zo werd hij vorig jaar nog 7e in Parijs-Roubaix. Het is dan ook geen verrassing dat Sport Vlaanderen-Baloise hem een contract aanbood, vooral ook omdat hij een interessant profiel heeft voor de Vlaamse koersen. Hij rijdt goed over de kasseien en is niet traag aan de meet. Al wordt het ook voor hem vooral leren en ervaring opdoen in 2017. Hij kijkt in ieder geval met een goed gevoel terug op zijn seizoensdebuut in Oman.

“De Ronde van Oman is vrij goed verlopen”, aldus Piet Allegaert. “In het begin is het wel altijd aanpassen aan de hitte. Je komt van België, waar het bijna vriest, en dan kom je in een bakoven terecht waar het een goede 35°C is. De 1e ritten waren vooral zweten, drinken en doorbijten. Het gevoel was wel goed. Ik heb de stap van bij de beloften vlot verteerd. De gemiddelde snelheid is ongeveer gelijk, al wordt er bij de profs sneller gereden in de finale. En er wordt meer in ploeg gereden. Het is moeilijker om als eenzaat stand te houden vooraan in het peloton of om je er tussen te smijten. Iets wat ik toch nog wat moet leren, want in de Vlaamse koersen is positionering veel belangrijker dan in Oman.”

Brabantse Pijl

Het openingsweekend liet de jonge prof nog links liggen, maar in de E3 Harelbeke en de 3-daagse van De Panne wil Allegaert laten zien dat Feys, zijn ploegleider bij de beloften, niet gelogen heeft. “Het moeilijkste zal zijn, denk ik, om goed vooraan aan de beklimmingen te beginnen. Als ik voorin aan de voet kan beginnen, hoop ik ook met de 1e groep over de top te komen. Maar het zal afwachten worden, en veel afzien. Al wil ik me voor de volle 100% geven.”

Ook de Brabantse Pijl staat nog op zijn programma. Een koers die hem ook wel moet liggen. “In Oman heb ik gemerkt dat beklimmingen van meer dan 5 minuten nog te hoog gegrepen zijn voor mij op dit moment. Maar in de Brabantse Pijl zijn het kortere, nijdigere hellingen. Daar ga ik nog 1 keer alles geven, alvorens een rustperiode in te lassen.”

Trek-Segafredo

De neoprof kijkt ook nog eens terug op 2016. Het jaar waarin hij zijn eigenlijke debuut maakte bij de profs. Als stagiair bij Trek-Segafredo mocht hij namelijk al eens proeven van het echte werk in de Tour of Alberta. “Een heel leuke ervaring. Ik mocht samen koersen en trainen met enkele grote namen zoals Mollema, Hesjedal en Fränk Schleck. En ook de ploeg was tevreden over mij. Het was wel een koers op het einde van het seizoen, de gedrevenheid was wat weg bij die jongens na een zwaar jaar. Maar ik ben wel blij dat ik er bij mocht zijn.”

Piet AllegaertToch tekende Piet zijn eerste profcontract bij Sport Vlaanderen-Baloise en dus niet bij Trek-Segafredo, iets waar hij zeker geen spijt van heeft. “Ik hoopte eerlijk gezegd om bij deze ploeg een contract te kunnen tekenen. Bij Trek kom je meteen in een WorldTour-ploeg terecht en ik denk dat ik nog een tussenstap nodig heb. Ik zal hier ook meer kansen krijgen. Bij Trek zou ik waarschijnlijk geen E3 kunnen rijden.”

Gemiste kans

Allegaert blijft er wel van dromen om de stap naar de WorldTour te kunnen zetten. “Als klein jongetje droom je ervan om ooit prof te kunnen worden. Maar nu dat is gelukt, wil je het ook goed doen. Dus ja, ook ik wil later naar een WorldTour-ploeg”, is hij ambitieus. “Al denk ik wel dat ik momenteel in geen betere ploeg kon terecht komen.”

Al eindigde 2016 wel met een sisser. “Het WK in Doha was echt wel een grote ontgoocheling. Ik had er een goed seizoen opzitten, maar het WK viel zwaar tegen. Volgens mij zijn we veel te laat naar daar afgereisd. Het was daar ook boven de 40°C en anderhalve dag om te acclimatiseren was echt te weinig. De laatste ronden was echt overleven in die hitte. Ik wist dat het vooral draaien en keren ging worden en dat het 95% zeker op een massasprint ging eindigen, maar toch zie ik dit als een gemiste kans. Mijn volgende selectie zal dus ik bij de profs moeten afdwingen. Nog iets om van te dromen.”

Fotomateriaal: Sport Vlaanderen-Baloise/ TDW Sport.