Luke Rowe moet dit jaar 1 van de speerpunten worden voor Team Sky in de Vlaamse klassiekers. En voorlopig doet hij dat zeker niet onaardig. Hij werd al 6e in de Omloop, 3e in Kuurne-Brussel-Kuurne en 15e in de E3 Harelbeke. Maar zijn grote doelen moeten natuurlijk nog komen: de Ronde van Vlaanderen en vooral Parijs-Roubaix. Wij laten de 27-jarige Welshman nu al aan het woord.

Bijna 10kg te zwaar, maar toch in vorm

Luke Rowe: “Het klopt natuurlijk dat de basis van een goed seizoen in de winter wordt gelegd. Maar ik houd er ook van om na het seizoen even van mijn vakantie te genieten. Eens uitgaan, feestjes, gaan eten met vrienden, veel biertjes”,…. Ik heb maar een kleine maand zonder fiets, dus dan profiteer ik graag van. Het gevolg is wel dat ik iets dikker wordt. (lacht) Nu weeg ik 74kg, maar buiten het seizoen woog ik op mijn ‘hoogtepunt’ 82kg. En het duurt toch wel even voor die overbodige kilo’s er weer af zijn. De 1e 3kg gaan nog vrij snel. En dan is het vooral opletten op wat je eet en 5 uur per dag op je fiets zitten en wanneer het seizoen begint zijn die er weer af. 8kg lijkt misschien veel, maar ik ben zeker niet de enige die wat bijkomt in de winter.”

“En uiteindelijk heeft dat ook geen invloed op mijn prestaties. Ik kon al vroeg op het jaar een rit winnen in Australië en in de klassiekers die ik tot nu toe heb gereden was ik ook dik in orde. 6e in de Omloop Het Nieuwsblad en 3e in Kuurne, dat mag toch gezien worden. En ook in de E3 Harelbeke had ik goede benen. We hadden wel wat pech met de lekke band van Ian Stannard net voor de Taaienberg, waardoor we een belangrijke pion kwijt waren. Maar eerlijk gezegd heb ik me gewoon laten verrassen toen de groep ging met nog 75km te gaan. Ik vond het nog te ver en besloot om te blijven zitten. De verkeerde keuze, maar achteraf is het altijd gemakkelijk praten.”

Duo met Stannard

Luke Rowe: “Ik kan dus zeker niet klagen over mijn seizoensbegin. Je rijdt natuurlijk altijd om te winnen, maar het niveau ligt erg hoog. Er starten 200 renners en daarvan kan er maar 1 de beste zijn. Het is niet gemakkelijk om een koers te winnen. En ik was er ook bij in Parijs-Nice toen Henao won, en in Milaan-Sanremo toen Kwiatkowski won. De ploeg is in ieder geval uitstekend op dreef.”

“En er volgen nog kansen: de Ronde van Vlaanderen (2016: 5e, red) en Parijs-Roubaix (2016: 14e red). Vooral die laatste spreekt me aan. Ik denk dat die me nog beter ligt dan de Ronde. Parijs-Roubaix is plat, terwijl er in de Ronde toch zo’n 4.000 hoogtemeters moeten overwonnen worden. Dat zijn er heel wat en ik ben toch 1 van de grotere renners. Roubaix rijd ik ook gewoon liever om eerlijk te zijn. Maar ik wil ze allebei graag winnen. Ik heb de vorige jaren toch getoond dat ik ambitie mag hebben. En met Stannard heb ik een sterke man aan mijn zijde. We zijn een sterk duo. De vorm is alvast goed. Eigenlijk moet je nu al in topvorm zijn, denk ik. Ik geloof niet dat je nog veel beter wordt in die laatste dagen. Wie de afgelopen week goed was, zal dat ook in de Ronde en Roubaix zijn.”

Wel topmateriaal, maar zelf geen freak

Luke Rowe: “Heel belangrijk: we rijden bij Team Sky met topmateriaal. Vooral de Dogma F10, die Pinarello speciaal voor Team Sky heeft ontwikkeld, is een geweldige fiets. Wat ik er vooral top aan vind, is zijn veelzijdigheid. Froome gebruikt hem in bergritten, maar Stannard heeft er ook mee gereden in de E3; op kasseien en dat ging ook vlot. Je kan dus eigenlijk het hele seizoen afwerken op 1 fiets, een groot voordeel. En ook de nieuwe Dura-Ace groep is een serieus pluspunt. Voor de kasseiklassiekers hebben we wel een speciale fiets, de K8, maar voor de rest van het jaar: de F10, een topfiets! En dat zeg ik echt niet omdat Pinarello mijn sponsor is.”

“Bovendien rijden we sinds een paar weken ook met nieuwe helmen van Kask. Die is vooral aerodynamischer dan de vorige. Enige nadeel is dat er minder ventilatie is, je krijgt er snel warm in. Maar in deze periode van het jaar kan dat doorgaans geen kwaad. Dat vind ik wel goed aan onze sponsors, ze denken steeds na om het materiaal beter te maken. En die kleine dingen kunnen het verschil maken. Maar eigenlijk ben ik niet zo’n materiaalfreak. Sommige renners merken het al als hun zadel 2mm lager staat, maar ik kan gewoon op een nieuwe fiets springen en me er meteen goed op voelen. Alleen met de bandenspanning ben ik minutieus bezig. Dat is iets waar ik echt wel op let tijdens parcoursverkenningen.”

Rowe & King

Luke Rowe: “Naast mijn eigen koersen en trainingen heb ik ook een coaching center. Samen met mijn vader, mijn broer en Dani King, Olympisch kampioene op de piste en de verloofde van mijn broer. Het is iets waar ik wel trots op ben. Je wordt gecoacht door twee professionals en al onze atleten maken grote vorderingen in de 1e 2 maanden dat we hen begeleiden. Het is een soort familieding en ook wel iets uniek. Dani is trouwens erg inspirerend. Ze kwam terug na een zware valpartij en behoort nu tot de beste dames in het peloton. Iedereen kan trouwens begeleiding krijgen: professionals, recreanten, beloften. Je niveau of je ambities doen er niet echt toe. We willen iedereen helpen om beter te worden. Het zijn mijn broer en mijn vader die het dagelijkse coachingwerk doen, Dani en ik managen het globale plaatje. Dat lukt aardig om te combineren met mijn eigen carrière, ja.”

IJshockey

Luke Rowe: “Ik ben een enorme fan van ijshockey, dat is waar! Het is nog geen grote sport in Groot-Brittannië, maar het wint wel aan populariteit. Het manifesteert zich stilaan als een grote sport. Ik ben van Cardiff, en dus supporter ik voor de Cardiff Devils. Gewoon fantastisch om naar hun wedstrijden te gaan kijken. Het is iets helemaal anders dan het wielrennen. Je bent even weg uit de wielerwereld en het werkt erg ontspannend voor mij. Ik kijk ook soms online naar wedstrijden. Dus ja, ik ben wel een gepassioneerde fan. Ik doe het wel zelf niet. Ik heb ooit geschaatst, maar het fietsen gaat me veel beter af.” (lacht)

Fotomateriaal: Team Sky.