Peter Sagan
Foto: BORA-hansgrohe/ Stiehl Photography

Zondag is D-day. Wereldkampioen Peter Sagan kan zich tot de 1e dubbele wereldkampioen kronen die in beide jaren telkens ook de Ronde van Vlaanderen wint. En dat zou in principe een onwezenlijke prestatie zijn, niet? Aan de vooravond van de Ronde blikt hij vooruit. “Ik kan deze week Vlaanderen én Roubaix winnen. Niet makkelijk, maar die dubbel ligt binnen mijn mogelijkheden.”

Peter, wat vind je van je nieuwe team, na bijna 3 maanden koersen?

Peter Sagan: “Het is niet meer zó nieuw, hé. We kennen elkaar al behoorlijk goed en het klikt tussen iedereen. Binnen de groep is er geen enkele druk, de sfeer is optimaal. We zijn een goeie groep en koersen zo goed als mogelijk samen.”

Hoe zit dat met dat opstootje met Maxime Vantomme? Er was deze week wel wat over te doen in de Belgische media…

Peter Sagan: “Die duw was niet met opzet. Ik wilde op dat moment naar voor opschuiven, maar door een manoeuvre was ik even uit evenwicht, waardoor ik uitzwenkte naar links. Ik denk niet dat ik veel verkeerd deed, het was per ongeluk. Het spijt me, meer kan ik er niet over zeggen.”

Waarom trok je na Gent-Wevelgem naar Monaco?

Peter Sagan: “Ik heb dat vorig jaar ook gedaan en dat bleek te werken. Het is wel fijn in Vlaanderen met die typische koerssfeer hier, maar als er geen wedstrijden zijn, vertoef ik graag thuis. Maar na zondag blijf ik wel hier, tot na Roubaix.”

Peter Sagan
Foto: LaPresse/ D’Alberto – Ferrari

Vorig jaar won je voor de Ronde nog Gent-Wevelgem, nu niet. Heb je daardoor minder vertrouwen?

Peter Sagan: “Het gaat vooral om de juiste benen op de juiste dag. En om dat tikkeltje geluk te hebben. Niet zozeer om vertrouwen. Ik heb altijd vertrouwen in mezelf.”

Wat blijft je het meeste bij van de Ronde van Vlaanderen 2016?

Peter Sagan: “Het was een heel speciale dag, want alles ging goed. Ik had goeie benen, kende geen valpartij en zat op het juiste moment op de juiste plaats. Voor de rest is het geschiedenis. Ik kijk liever vooruit. Wat er morgen gebeurt, is belangrijker dan hoe het vorig jaar was.”

Wat als je zondag weer in dezelfde groep zit met Niki Terpstra?

Peter Sagan: “Dat is vergeten. Ik heb geen probleem met Terpstra.”

Wordt Greg Van Avermaet zondag je grootste uitdager voor De Ronde?

Peter Sagan: “Het is niet alleen hij en ik. Ik moet opletten voor iedereen. Er kan altijd een verrassing uit de kast vallen.”

Prefereer je een 2e keer de Ronde te winnen of volgende week een 1e keer Parijs-Roubaix?

Peter Sagan: “Beide wedstrijden zijn natuurlijk heel belangrijk. Mijn focus ligt nu op de Ronde, dat spreekt voor zich. Maar ik wil ook Roubaix winnen. En waarom niet allebei? Het zal geen makkelijke klus worden, maar die dubbel ligt binnen mijn mogelijkheden.”

Plan je nog eens een speciale move als je wint. Nog eens iets uit een film?

Peter Sagan: “Haha, ik plan niets. Ik doe gewoon wat in me opkomt. We zullen zien wat het zondag wordt.” (grijnst)

Peter Sagan
Foto: BORA-hansgrohe/ Stiehl Photography

Het lijkt alsof je soms verveeld rondrijdt in het peloton. Of speel je een spelletje?

Peter Sagan: “Ik verveel me soms, ja. Ik heb soms wat extra motivatie nodig. Dan ga ik soms achteraan in het peloton eens een babbeltje doen met wat jongens. Of ik vertel wat mopjes. Weet je, het is soms lang koersen en het duurt soms wat lang eer het spannend wordt. Je moet toch iets doen, hé?” (lacht)

Jullie renners vallen dit jaar wel van heel vroeg aan. Zelfs in de 3-daagse van De Panne op meer dan 70km van de meet. Wat vind jij van die evolutie?

Peter Sagan: “Het heeft 2 kanten. Als ik goede benen heb, dan vind ik dat natuurlijk goed. Dan wordt er al vroeg een schifting gemaakt en gaan alleen de besten mee. Dat verkleint de kans op valpartijen en het is plezanter koersen. Maar als ik zelf geen goeie dag hebt, dan is het wel vervelend. Want dat moet je er met slechte benen direct alles uit persen om mee te kunnen.”

Heb je vrienden in het peloton?

Peter Sagan: “Tuurlijk! Jongens als Daniel Oss en Manuel Quinziato. De jongens van Tinkoff destijds en Cannondale, mijn ex-ploegen.”

Je tweette dit seizoen over Craft dat zij de beste wielerkledij hebben in het peloton. Een sponsoropdrachtje?

Peter Sagan: “Nee, ik ben gewoon supertrots op hoe ze mijn regenboogtrui hebben ontworpen. Echt een chic design. En ze hebben op de achterzijde mijn persoonlijk logootje gezet. Cool, hé!”

Hoe wapen jij je tegen de verschillende weersomstandigheden in het peloton?

Peter Sagan: “Met het ondergoed van Craft en hun regenjasje kom ik al ver. Maar soms volstaat dat inderdaad niet. Ik doe dan verschillende lagen aan, en eens in de koers doe ik uit wat ik te veel aan heb. Zo simpel werkt dat.”

Wat is je favoriete Craft-item?

Peter Sagan: “Mijn regenboogtrui natuurlijk!”