Na de Giro is het weer tijd voor de jaarlijkse hoogmis van het Belgische wielrennen: de Baloise Belgium Tour start op dinsdag 23 mei met een ploegenpresentatie in startplaats Lochristi en kent zijn slotakkoord zondag 28 mei op de Elisabethwal in Tongeren. 5 koersdagen lang doorheen het gevarieerde Belgische landschap worden alweer niet te versmaden. En wel hierom!

Dries Devenyns
Dries Devenyns legde in Lochristi de basis van zijn zege in de Baloise Belgium Tour 2016. Foto Golazo Sports

Dat de Baloise Belgium Tour geen niemendalletje is, toont u het palmares. In recente jaren kroonden zich heren als Tom Boonen, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Tony Martin, Sylvain Chavanel en Stijn Devolder tot primus. En ook lang geleden was de Baloise Belgium Tour – toen nog onder de naam Ronde van België – in trek bij coureurs met naam en faam. Eddy Merckx won in ’70 en ’71. Mannen ook als Rik Van Looy en Benoni Beheyt. Eric De Vlaeminck en Freddy Maertens. Walter Planckaert ook, nu ploegleider bij het Pro-continentale Sport Vlaanderen-Baloise. En Nederlanders: Peter Post en een stukje later Gerrie Knetemann – anno 1980 was dat. Geen reden dus om ook maar te suggereren dat dit een tussendoortje is voor de heren renners.

Wout van Aert
Wout van Aert zette vorig jaar in Beveren een monsterlijke prestatie neer. Foto Golazo Sports

Herinner u Van Aert!

Dat de stukken er van af zullen vliegen, kunnen we u verzekeren. Of herinnert u zich de proloog van vorig jaar in Beveren niet meer? Daags nadien stonden de kranten vol van de fenomenale prestatie van Wout van Aert, een veldrijder zowaar, die over de 6km tegen de klok eventjes een wereldtopper als Tony Martin op zijn plaats had gezet. De organisatie heeft de 6km dit jaar vervangen door een dik 12km lange individuele tijdrit – in dezelfde Wase gemeente – op vrijdag, wanneer er al 2 gewone etappes verreden zijn. Om het wat te doen variëren, niet elk jaar dezelfde koek te geven. Verandering van spijs doet eten, nietwaar? Wij tippen alvast op de snelle benen van Yves Lampaert.

Beginnen met de Baloise Belgium Tour 2017 doen we op woensdag 24 mei met een etappe van Lochristi – er wordt om 12u30 vertrokken aan het gemeentehuis – naar de kust. De Wandelaar in Knokke-Heist is na 176km – 2 lokale rondes van 24km inbegrepen – de 1e aankomstplaats. Lekker aan ‘t zeetje, perfect voor een mooie daguitstap aan de Belgische kust én koers van de bovenste plank. Via Zelzate, Eeklo en Knesselare gaat het richting het uiterste westen van het land. Een rit met na 156km de fameuze Gouden Kilometer. In de Knokse Heistlaan sprinten de renners 3 keer na elkaar voor extra bonificatieseconden, een concept dat de voorbije jaren al bewees heel wat aantrekkingskracht aan de vlakke etappes toe te voegen. Iets voor een sprinter of een lepe vluchter dus.

Chambralles
De Chambralles is 1 van de hellingen in de koninginnenrit door de Ardennen op zaterdag. Niet voor watjes!

15 hellingen

Wat dag 2 voor lekkers brengt? Een mooie lus door het Heuvelland, met de beklimming van onder meer Rodeberg, Monteberg en Kemmelberg. Een stukje Westhoek, met Ieper en Zonnebeke als doortocht. En een finale met opnieuw 2 lussen in en rond Moorslede, waar de aankomst zich bevindt. Daags na de TT is er dan de zware Ardennenrit met start en finish in het legendarische Ans, een steenworp boven Luik. Voer voor de sterke beren, met liefst 15 hellingen: 2 keer de Roche-aux-Faucons en 2 keer de Saint-Nicolas. La Redoute ook. Maar evenzeer de minder bekende Dolembreux, de Côte de Naniot, de Chambralles en de Côte de Fraiture. Hier wordt het koers als nooit tevoren!

Uiteraard krijgt ook de provincie Limburg zijn stukje Baloise Belgium Tour, met name op de slotdag. Dan wordt er over 177km gefietst van het Vlaams-Brabantse Tienen over Linter, Zoutleeuw, Sint-Truiden, Gingelom en Heers naar het historische Tongeren, waar de heren coureurs 3 keer langs de finish passeren. De voormalig Gallo-Romeinse burgernederzetting is dus dé place to be op zondag 28 mei!

Wilt u er graag bij zijn vanop de 1e rij?
Speel dan mee voor een plaatsje in de VIP-bus van hoofdpartner Baloise Insurance op donderdag 25 mei.