Liefst 30 overwinningen boekte Quick-Step Floors dit seizoen al, waarvan het overgrote deel in het buitenland – eigenlijk allemaal op Dwars door Vlaanderen, 3-daagse van De Panne-Koksijde, Ronde van Vlaanderen en Scheldeprijs na. Deze week kan het succes worden voortgezet in de Baloise Belgium Tour en moeten we misschien wel kijken naar Yves Lampaert. De West-Vlaamse boerenzoon is aan een zeer mooi 2017 bezig en kan op eigen bodem nog eens tonen dat hij ook wel eens meer als kopman mag worden uitgespeeld in de sterrenequipe van Patrick Lefevere.

Foto: Breakthrough Media.

Yves, hoe blik je terug op het seizoen tot nu toe?

Yves Lampaert: “Dat was redelijk in orde, denk ik. Met Dwars door Vlaanderen heb ik toch een hele mooie klassieker kunnen binnenhalen. Dat had ik voor aanvang het seizoen zeker niet gedacht. En dan nog de manier waarop…. (Lampaert reed alleen naar Waregem nadat hij demarreerde uit de kopgroep van 4, red) Dat geeft me een zeer tevreden gevoel. Het toont ook dat ik goed uit de winter ben gekomen. En het betekent ook dat ik nog progressie heb gemaakt als renner.”

Heeft dat je statuut binnen de ploeg veranderd?

Yves Lampaert: “Niet echt. Langs de andere kant, het feit dat ik binnen deze sterke ploeg ook zelf kan winnen, geeft natuurlijk wel vertrouwen naar de toekomst toe. De ploeg weet nu dat het ook op mij kan rekenen als het echt om de knikkers gaat. Ik vermoed dat ik daardoor volgend seizoen wel wat later in actie zal mogen komen. En dan zien we wel weer.”

Hoe kijk je nu vooruit naar de komende Baloise Belgium Tour?

Yves Lampaert: “Het zal toch wat afwachten worden hoe de benen zullen aanvoelen. Ik kom namelijk net terug van mijn eerste hoogtestage ooit (in Livigno, Italië, red). Ik ben ginder 18 dagen geweest en die zijn vlot en snel verlopen. Ik vermoed ook dat ik al die kilometers goed zal verteren, maar het is natuurlijk altijd wat afwachten. Het kan zijn dat ik er in die 1e etappe naar Knokke-Heist niets van zal voelen, maar het zou ook kunnen dat ik een paar dagen nodig heb om mijn beste benen te vinden.”

Yves Lampaert
Yves Lampaert vorig jaar in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour. Foto: Davy De Blieck.

Kriebelt het al voor die tijdrit in Beveren? 13km, dat moet jou toch liggen, of niet?

Yves Lampaert: “Ja, de afstand is inderdaad in mijn voordeel. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven. Het kriebelt wel al een beetje als ik er aan denk, maar ook niet overdreven. Dat zal zoals meestal pas komen als de koers woensdag op gang is geblazen. Ik zal wel gemotiveerd zijn en alles uit de kast halen, sowieso. En als de benen goed zijn, is alles mogelijk. Dan kan ik zeker winnen. Anderzijds is zo’n tijdrit best relatief. Je kan maar zo hard duwen als je kunt. En als er iemand sneller is, moet je dat aanvaarden en eruit leren.”

Naar welke namen moeten we in die TT kijken?

Yves Lampaert: “Wout van Aert, Tony Martin, Mathias Brändle. Die Peter Koning (de Nederlander van Aqua Blue Sport, red) is ook wel snel. En ik ben benieuwd naar Mathieu van der Poel. Daarnaast zijn ook mijn ploegmakkers Philippe Gilbert, Julien Vermote en Rémi Cavagna niet slecht tegen de klok.”

Yves Lampaert
Foto: Davy De Blieck.

Is deze TT in enige zin een waardemeter voor het BK, waar je al aangaf gebrand te zullen zijn om de tricoloretrui over te nemen van Victor Campenaerts? 

Yves Lampaert: “Een waardemeter…, dat zou ik nog niet durven stellen. Het is nog wat vroeg en ook de afstand is aan de korte kant. Maar ik zie het wel als een beginnende test. Zo’n 1e tijdrit na een trainingsperiode is altijd weer wat wennen. Spannend.”

Ligt het parcours je in Chimay?

Yves Lampaert: “Ik heb het eerlijk gezegd nog niet al te goed bekeken. Van horen zeggen weet ik wel dat het een mooie omloop is met niet al te veel bochten. Het gaat wel goed op en af, maar het is natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe lang die oplopende stukken zijn. Dat bepaalt de indeling van de koers en hoeveel kans je maakt.”

En er is nog die TT in Noorwegen, het WK! Je bent al op verkenning geweest….

Yves Lampaert: “Klopt. Er is anderhalve ronde die mooi op mijn maat is, maar het einde is zwaar. De laatste 3km betreft een steile klim. We moeten nog eens goed nadenken hoe we dat kunnen aanpakken. En dan zullen we ook de keuze maken of het de moeite loont om ginder te starten of niet.”

Zijn er nog etappes waar je iets specifiek van verwacht in de Baloise Belgium Tour?

Yves Lampaert: “De 1e etappe wordt een sprint. In de 2e rit heb ik wel een kans om mee te zijn in een ontsnapping, maar ik vrees toch vooral weer een massasprint in Moorslede. Dan is er de tijdrit waar ik sowieso goed voor de dag wil komen en op zaterdag is er de konininginnenrit waar de klassementen in zijn plooi zullen vallen. Dat wordt niks voor mij, net als de slotrit naar Tongeren, waar er weer gesprint zal worden. Ik heb dus 2 momenten waar ik op zal focussen.”

Met welke doelstellingen trekt de ploeg naar België’s grootste rittenkoers?

Yves Lampaert: “We hopen ergens een rit te winnen en met Philippe Gilbert hebben we toch een belangrijke gegadigde voor de eindzege. Als we die 2 doelstellingen halen, zal het goed zijn, denk ik.”

Wanneer zal je zondag zelf met een tevreden gevoel terug naar huis gaan?

Yves Lampaert: “Als ik alle ritten overleefd heb. (lacht) Je kan niet voorspellen hoe je gaat koersen, want daarvoor zijn er te veel parameters. Maar ik hoop alvast op goeie benen.”

Yves Lampaert koerst voor Quick-Step Floors, dat dit seizoen in een nagelnieuw tenue rijdt. Wil je er ook 1’tje? Ga dan eens langs bij dé Procyclingshop, die tijdens de komende Baloise Belgium Tour dagelijks op post is.

Hier vind je de shop de komende dagen

Dinsdag bij de ploegenvoorstelling in Lochristi

Woensdag bij de aankomst in Knokke-Heist

Donderdag bij de aankomst in Moorslede

Vrijdag bij de aankomst in Beveren

Zaterdag bij de aankomst in Ans

Zondag bij de aankomst in Tongeren