Milan Menten (21) begint vandaag aan zijn 1e echte avontuur bij de profs. Hij mag met de Belgische nationale ploeg de Baloise Belgium Tour rijden. Het is een nieuw project van bondscoach Kevin De Weert en co dat een mix van profs en beloften de kans biedt om de rittenkoers toch te rijden – ondanks dat hun eigen team niet aan de start komt.

Milan Menten
Foto: De Kasseivreters

Leg eens uit: waarom staat daar een nationale selectie aan de start?

Milan Menten: “Het is een gloednieuw project. De selectie bestaat uit 5 profs en 3 beloften. Het gaat om profs waarvan de ploeg de wedstrijd niet rijdt. De beloften op hun beurt krijgen de kans om te proeven van het werk bij de profs. Het project zal na de Baloise Belgium Tour nog 2 keer plaats vinden dit jaar. De selectie zal altijd uit andere renners bestaan. Deze keer hebben bondscoaches De Weert en Jean-Pierre Dubois voor de profs Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Jan Bakelants, Maarten Wynants en Tom Van Asbroeck. De beloften zijn – naast mezelf – Aaron Verwilst en Julien Mortier.”

Hoe zijn ze bij jou terechtgekomen?

Milan Menten: “Ze kijken naar de resultaten die je bij de beloften rijdt. Ik heb heel constant gereden in de grote koersen. Het is voor mij natuurlijk een hele eer dat ik nu bij de ‘grote jongens’ de Baloise Belgium Tour mag rijden. Ik kijk er naar uit.”

Milan Menten
Foto: Kristel Van Gilst

Is het de 1e keer dat je samen met de profs rijdt?

Milan Menten: “Op dit niveau wel. Het is voor het eerst dat ik een rittenkoers bij de profs zal rijden. Het gebeurt wel dat de continentale ploegen meedoen in onze wedstrijden, maar echt op dit niveau is het de 1e keer voor mij. Ik hoop dat het niveauverschil zal meevallen. De afstand mag geen probleem zijn, maar ik denk dat er in de finale wel hard gekoerst zal worden.”

Wat wordt er van je verwacht in de selectie?

Milan Menten: “Echte verwachtingen zijn er niet. Er zullen vanzelfsprekend afspraken worden gemaakt, maar het zal vooral belangrijk zijn om ervaring op te doen. Je kan je meten met de profs en het is een unieke kans om jezelf te tonen aan het grote publiek en de profploegen die er meerijden. Ik ga mij alleszins elke dag smijten en dan zien we wel wat ervan komt.”

Heb je een speciale voorbereiding gehad op dit avontuur?

Milan Menten: “Een paar weken geleden ben ik ziek geweest en kende ik even een dipje, maar nu is mijn vormpeil in stijgende lijn aan het gaan. Ik wil pieken naar de Baby Giro. Die vindt plaats over 2 weken. De Baloise Belgium Tour is daar dus ook de perfecte voorbereiding voor. Ik zit bijna op mijn topvorm, dus het kan alleen nog maar beteren.”

Milan Menten
Milan Menten won onlangs een kermiskoers in Hoeleden. Foto: Kristel Van Gilst

Wanneer wil je de definitieve overstap naar de profs maken? 

Milan Menten: “Als ik de kans krijg om de overstap naar de profs te maken, zal ik dat zeker doen. Dat hoeft niet per se bij Lotto Soudal te zijn. Het zou mooi zijn natuurlijk, maar als ik prof kan worden bij bijvoorbeeld Sport Vlaanderen-Baloise zal ik niet twijfelen. Elke jonge renner droomt ervan om bij het grote Sky te rijden, maar dat is bij mij niet zo. Als ik kon kiezen tussen Sky of Lotto Soudal, dan zou ik toch voor Lotto kiezen.”

Waar liggen jouw kwaliteiten? 

Milan Menten: “Eerder in de klassiekers. In een grote ronde zal ik er altijd een ritje uitpikken, maar ik zou nooit kunnen of willen meedoen voor het eindpodium. In België worden wij automatisch wat gekneed tot klassieke renners. Dat ligt zo in onze cultuur. Wij rijden altijd koersen over heuvels, maar we gaan nooit koersen in het echte gebergte in Spanje of in Frankrijk. Dat heb je wel nodig wanneer je ronderenner wilt worden. Als je als Belg ronderenner wil worden, moet je eigenlijk van zodra je prof bent investeren in je klimcapaciteiten en in Gerona of zo gaan wonen. Daar kan je je echt omscholen tot klimmer.”

Een bijdrage van Jesse Oyen, De Kasseivreters