Tom Meeusen heeft weer plezier in het koersen, en dat was alweer een tijdje geleden. Dat zijn abrupte transfer naar Beobank-Corendon daar voor iets tussen zit, steekt de vlotte Essenaar niet onder stoelen of banken. “Ik heb er soms verloren bij gereden en ben blij dat ik weer een doel heb”, vertelt Meeusen.

Het was al bijna mei toen plots het bericht kwam dat Meeusen niet halverwege deze winter, maar per direct de formatie van Sven Nys zou verlaten. Een vervroegd begin van een nieuw hoofdstuk voor de crosser. “Dat is in onderlinge overeenkomst gebeurd. Ik heb lang getwijfeld of ik een zomerprogramma zou hebben, omdat ik bij Telenet-Fidea sowieso niet meer op de weg zou mogen koersen. Het was dus belangrijk dat ik al kon vertrekken.”

Meeusen maakte daar meteen gretig gebruik van door enkele trainingen met zijn kersvers ploeggenoot Mathieu van der Poel in te gelasten. “We wonen allebei een beetje in de uithoek van het land. Dan is het wel leuk om iemand van de ploeg te hebben waar je samen mee kan trainen. Mathieu is ook een renner waar je veel van kan opsteken, dat maakt het extra fijn. En in de wegkoersen geeft hij ons team echt een doel. Want de voorbije seizoenen reden we er al eens verloren bij in wedstrijden op de weg.”

Geen mountainbike

De Kempenaar rijdt zijn eerste competitiekilometers in de Baloise Belgium Tour. Een uitstapje naar het mountainbiken zoals Van der Poel doet, zit er deze zomer opvallend genoeg niet in. “Ik heb ervoor gekozen om mij deze zomer volledig op de weg te focussen. Op de mountainbike rijdt Mathieu toch zo hard dat je er niets aan kan doen”, lacht Meeusen. “Pas op, ik rijd wel graag op de mountainbike. Maar mijn winters zijn de vorige jaren niet denderend geweest. Via de weg hoop ik opnieuw een grotere basis krijgen.”

En die basis heeft Meeusen nodig in voorbereiding op het crossseizoen. Daar zit hij nu al met zijn gedachten bij. “Op de weg heb ik niet veel te zoeken, denk ik. Ik ben zeker geen superheld. Voor mij is dat gewoon een ideale manier om beter te worden en het is eigenlijk al genieten om in dit peloton te mogen rondrijden. Het klopt dat ik ooit 2 keer top 10 heb gereden in ritten in de Baloise Belgium Tour, maar dat is dit jaar niet de bedoeling. Het is denk ik niet aan mij om in deze periode te presteren.”

Mentaal in orde

Ook voor de crosswinter voelt Meeusen minder druk dan anders, in de schaduw van ploegmaat Van der Poel. “Ik kom sportief in een heel goede situatie terecht. Voordien schaamde ik mij soms dat ik heel ver achter de 1e mannen was. Ik ben zelfs eens 3e geweest op 3 minuten. Maar nu zit ik in de ploeg van een van de beste crossers die er zijn, Mathieu zal er bijna zeker altijd vooraan bij zijn. Ik kan een pak meer ontspannen crossen en ik ben daar erg blij mee. Dat werkt bijzonder motiverend.”

Laat dat mentale aspect bij Meeusen in het verleden net enorm belangrijk gebleken zijn. Nu alles in zijn hoofd weer op orde zit, zou dat ook invloed moeten hebben op zijn eigen prestaties. “Ik denk van wel”, aldus de 28-jarige crosser. “Ik durf zelfs zeggen dat het mentale aspect voor mij het belangrijkste van allemaal is. Ik heb er af en toe wat verloren bij gereden en heb nu het gevoel dat ik weer een doel heb. En dat miste ik aan het einde van vorig seizoen wel eens, zeker na dat teleurstellende WK in Luxemburg.”

Fotomateriaal: Frie Strymans.