Eddy Merckx viert zijn 72e verjaardag op de Mont Ventoux, net als zijn Franse generatiegenoot Raymon Poulidor, diens schoonzoon Adrie van der Poel en kleinzonen Mathieu en David. Schoon volk dus voor het jaarlijkse Mon Ventoux event van Sporta, dat alweer bijna 2.400 deelnemers lokt voor een buitengewone wielerprestatie. En om iedereen op de been te houden zijn alvast 33.050 koeken, 5.338 bananen, 3.675 appelsienen, 15.960 liter water en 6.650 liter sportdrank voorzien. Voor de 13e editie konden de deelnemers kiezen uit 4 uitdagingen: Ventourist, Memorial Tom Simpson, Cannibalette en de Cannibale.

50 jaar geleden overleed de Britse renner en ex-wereldkampioen Tom Simpson op de Ventoux. Op 17 juni herdenkt Mon Ventoux samen met dochter Joanne die tragische gebeurtenis. Om 9 uur fietsen een 150-tal wielerliefhebbers in peloton eenmalig de laatste rit van Simpson. Zijn dochter Joanne leidt het wielerpeloton vanuit Bédoin gestaag de berg op. Bij het Tom Simpson monument zal er door elke deelnemer een anjer worden neergelegd. “Eindelijk is het zo ver, ik maak de rit af die mijn vader niet kon uitrijden in de Tour de France van 1967”, laat Joanne Simpson optekenen.

En dan zijn er natuurlijk nog de 3 andere uitdagingen. 

1/ Ventourist = 1 col, vrij vertrek in Bédoin/Sault/Malaucène

Met Ventourist blijft Sporta trouw aan haar missie om de Vlaming van achter zijn tv vandaan te halen en aan het bewegen te krijgen. 21, 22 of 26 km fietsen over stijgend asfalt naar een hoogte van 1.912 meter. De beklimmingen van Malaucène, Sault en Bédoin met de laatste kilometers in het beroemde maanlandschap sprekenwellicht elke wielerfanaat tot de verbeelding.

2/ La Cannibale = 6 cols, 4564 hoogtemeters, 173 km lang, vertrek Bédoin 6u30

La Cannibale is de zwaarste uitdaging en verwijst niet toevallig naar de bijnaam van Eddy Merckx: de Kannibaal. In Bédoin wacht de eerste col van de dag, de Mont Ventoux. Na de afdaling naar Sault volgt een lus van 100 kilometer over 4 kuitenbijters: Col d’Aulan, Col de Perty, Col de Saint-Jean en Col de L’homme Mort. Terug in Sault voert de slotbeklimming de deelnemers opnieuw naar het dak van de Kale Berg.

3/ La Cannibalette = 4 cols, 3560 hoogtemeters, 131 km lang, vertrek Bédoin 6u30

La Cannibalette is het kleine broertje van La Cannibale, maar zeker geen doetje. Ook La Cannibalette start in Bédoin en finisht op de top van de Mont Ventoux, maar laat de Col de Perty en de Col de Saint-Jean links liggen.

En ook voor de sfeer wordt gezorgd! 🙂

Klinkende namen

Tussen de start in oktober 2016 en de apotheose op 17 juni stippelde Mon Ventoux® voor het deelnemersveld een compleet parcours uit. 7 voorbereidende trainingstochten bouwden langzaam in moeilijkheidsgraad en aantal kilometers op. Trainingsschema’s en – dagboek, voedingstips en workshops moesten ervoor zorgen dat niemand onvoorbereid aan dit avontuur zal beginnen.

Let op, Mon Ventoux is géén competitie, wel een onvergetelijk avontuur met ook dit jaar tal van klinkende namen, ook buiten de sport. Financieel expert Paul d’Hoore, Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, ex-wereldkampioene judo Gella Vandecaveye, Unizo-topman Karel Van Eetvelt en vele anderen zullen paraat zijn. En ook ex-wereldkampioen veldrijden Bart Wellens rijdt mee. Heel bijzonder wordt de aanwezigheid van 2 van de allergrootste wielericonen: Eddy Merckx die op 17 juni zijn 72e verjaardag viert en Raymond Poulidor. Die laatste brengt zelfs zijn schoonzoon Adri van der Poel en kleinzonen Mathieu en David van der poel mee naar de Mont Ventoux.

De strafste cijfers

Een organisatie van zo’n omvang geeft ook heel wat verrassende cijfers. Of wat denk je hier van?

• Gemiddelde leeftijd deelnemers: 45 jaar
• Mannen: 85 % Vrouwen: 15%
• 2 x 10.000 euro gaat naar 2 goede doelen: To Walk Again Postrevalidatiecentrum & Kindercardiologie UZ Leuven
• Oudste deelnemer: 81 jaar
• Jongste deelnemer: 19 jaar
• Bevoorradingsplaatsen: 12
• 33.050 Koeken, 5.338 bananen, 3.675 appelsienen, 15.960l water, 6.650l sportdrank
• Totale crew: 146
• Medisch dispositief: 4 artsen, 22 verplegers, 9 voertuigen, 3 units
• Verdeling deelnemers uitdagingen: Memorial Tom Simpson (169), Ventourist (876), Cannibale (914), Cannibalette
(414)
• Grootste bedrijf: Volvo (75 deelnemers)
• Grootste groep: Transplantoux (154 deelnemers)

Fotomateriaal: Sporta.