Voor de meeste wielerfans toch een beetje een onverwachte naam in de top 10 van de proloog van de Ster ZLM Toer is die van veldrijder Toon Aerts. Maar de crosser uit Rijkevorsel heeft na zijn zware val in de wereldbekermanche van Fiuggi afgelopen winter zeer hard gewerkt en zat de laatste tijd ook verschillende keren per week op de tijdritfiets. “Maar de kloof met Wout van Aert en Mathieu van der Poel is nog niet gedicht”, beseft zijn coach Tim Aerts.

Toon Aerts
Foto: Kristof Bruers

Primoz Roglic won de tijdrit in Westkapelle met een fenomenaal gemiddelde van 55,8 km/uur en toont zo klaar te zijn voor de proloog van de Tour de France in Düsseldorf. Toon Aerts eindigde over de 7,5 km op 13 seconden van de Sloveen. “Ik heb het op de voet gevolgd”, zegt zijn coach en fysiotherapeut Tim Aerts, die momenteel met Lotto Soudal in de Ronde van Zwitserland vertoeft. “Zijn prestatie is zeer knap, maar verrassen doet die mij niet. We hebben er de voorbije maanden namelijk specifiek op getraind, zowel in blokken als zones. Bovendien kreeg hij qua fietspositie goede support van Trek.”

Belgisch kampioenschap

Na zijn zware crash en revalidatie gaat het dus goed met de oudste van de Kempische crossbroeders. “We mogen stellen dat die revalidatie nu toch volledig is afgerond”, zegt zijn trainer. “We blijven het natuurlijk wel opvolgen, maar dat hoofdstuk is in principe afgesloten. Toon heeft de voorbije maanden zeer hard gewerkt aan zijn kracht en stabilisatie. Na zijn val kon hij toch niet op de fiets, dus we hadden de tijd om hem op dat vlak een stuk sterker te maken. En ik verwacht dat dat deze winter zijn vruchten zal afwerpen.”

Toon Aerts
Foto: Fabienne Vanheste

Toon Aerts kreeg de voorbije 3 weken een zwaar trainingsschema mee. “We hebben hem de afgelopen tijd zeer lang en intensief laten trainen. Soms had hij 5 uur wedstrijd en lieten we hem nadien nog anderhalf uur bijtrainen. Dan zit je toch bijna zeven uur op de fiets en dat is behoorlijk lang. Kort voor deze Ster ZLM Toer heeft Toon wat gerust om straks in Oetegem op zijn sterkst te zijn. Het parcours en de omstandigheden spreekt de crossers daar altijd aan, en velen willen er testen hoe ver ze staan met hun conditie. Het wordt dus een belangrijke test. Langs de andere kant: een doel op zich is het natuurlijk niet. Het veld heeft alle prioriteit. Maar je kan natuurlijk geen hele zomer lang trainen zonder te weten of de trainingen wel degelijk aanslaan. Vandaar dus deze test.”

Evolutie

Er werd zelfs gedacht om Toon Aerts aan de start te brengen van het BK tijdrijden volgende week donderdag in Chimay. “Ook gewoon weer als test”, zegt Tim Aerts. “Maar ik denk dat het uiteindelijk niet zal doorgaan. Het wordt vroeg dag en het is toch geen doel op zich.” Wel rijdt hij het BK op de weg in Antwerpen. “Dat is natuurlijk een mooi platform om hem te tonen en te meten met de wegrenners”, klinkt het.

Toon Aerts lijkt wel stappen te zetten in zijn evolutie. “Vroeger hadden we geen tijdritfiets van de ploeg ter beschikking, maar nu dus wel”, zegt Tim. “Dus hebben we er gebruik van gemaakt. 2 à 3 keer per week zat Toon een uurtje op die fiets om zijn explosiviteit te trainen. Crossers kunnen goed tijdrijden, want een veldrit is ook een uur lang alles geven. En: bij een tijdrit zit je in het zadel en komt alle kracht vanuit de benen en onderrug, net als bij crossers.

Toon Aerts
Foto: Davy De Blieck

De kloof

Wout van Aert reed ook al enkele keren uitmuntend in tijdritten op de weg. Vorig jaar klopte hij Tony Martin in de Baloise Belgium Tour en ook dit jaar zette hij er een sterke tijd neer. Mathieu van der Poel blijft dan weer verbazen op de mountainbike, met onder meer een 2e plaats op de wereldbeker in het Duitse Albstadt. En Toon Aerts blijkt nu ook zeer hard te kunnen rijden op de weg. “Maar de kloof is nog niet gedicht”, vreest zijn coach. “Toon is wel sterker geworden en dat zal komende winter wel blijken, maar Van Aert en Van der Poel zijn een klasse sterker. Nee, ik weet niet of Toon dat niveau ooit zal kunnen halen. Maar hij mag mij natuurlijk altijd proberen verrassen. En sowieso zullen we blijven werken, want we leggen ons niet zomaar neer bij de dominantie van dat duo.”

Wordt vervolgd. Misschien de komende weken, maar zeker en vast in de winter. Want daar is het hem uiteindelijk toch om te doen. Tot slot ziet Tim Aerts toch nog een opportuniteit voor zijn poulain. “Als Wout zich meer op de weg gaat focussen en Mathieu meer op het mountainbiken, dan zal het niveauverschil tussen hen en Toon in grote mate afnemen. Ik geloof enorm hard in Toon. Ik heb er veel vertrouwen in dat hij een serieus inhaalmanoeuvre kan doen.”